Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Prachtig stuk natuur aan de rand van Amsterdam

Door: Pauline van der Waal

Voor veel mensen is het een grote verrassing. Zo dicht bij de stad en letterlijk onder de rook van Schiphol kun je te paard een urenlange bosrit maken. Er ligt namelijk meer dan eenentwintig kilometer aan ruiterpaden door het Amsterdamse Bos en er zijn genoeg plekken voor extra vertier.

Bosplan: een aangelegd bos

Het Amsterdamse Bos is -zeker bij de oudere Amsterdammer- ook wel bekend onder de naam Bosplan. Het is namelijk geen natuurlijk bos, maar geheel aangelegd. Met de hand! In de jaren dertig van de vorige eeuw zat Nederland in een diepe crisis en was de werkloosheid groot. Amsterdam alleen al had 50.000 werklozen. De gemeente bedacht toen de aanleg van het bos als werkverschaffing, waarbij de landelijke overheid een gedeelte van het loon voor de werklui voor haar rekening nam.
Op de Grote Speelweide staat een monument dat hieraan herinnert. Deze kruiwagen staat symbool voor het slepen met grond. Want niet alleen werd het bos door mensenhanden geplant, ook de beroemde roeibaan de Bosbaan werd door hen uitgegraven!

Op naar het bos. Meer dan 21 kilometer aan ruiterpaden ligt op je te wachten.
Op naar het bos. Meer dan 21 kilometer aan ruiterpaden ligt op je te wachten.

Leuk voor bezoekers en kinderen

Tegenwoordig wordt er niet meer hard gewerkt in het bos, maar is het juist een ideale plek voor Amsterdammers en toeristen om lekker in de buitenlucht te ontspannen. En dus ook voor ruiters. Voor wandelaars is de aantrekkelijkheid van het bos voor ruiters en paarden ook een pre. Regelmatig komen er paarden langs gedraafd, vooral tot groot plezier van kinderen.

Ruiterpaden door het hele bos

De ruiterpaden liggen kriskras door het bos, zowel in het gedeelte dat aan de stad vast zit, als ook het stuk onder de A9. Je kunt te paard de snelweg op twee plekken via een viaduct onderdoor. Er zijn stukken pad die uitnodigen voor een lekker galopje en je kunt te paard ook de Heuvel op, een 16 meter hoge ‘berg’ in het midden van het bos.

De paarden vinden het in ieder geval beregezellig om samen op pad te gaan.
De paarden vinden het in ieder geval beregezellig om samen op pad te gaan.

Pauze bij de pannenkoekenboerderij of de picknickplaats

Maak je een lange rit, dan zijn er twee opties om even pauze te houden. Bij Boerderij Meerzicht zijn er stands waarin je je paard kunt zetten en is er ook water voor de paarden. Je kunt er zelf pannenkoeken eten en natuurlijk een drankje halen. De paarden staan op een afgesloten plaats waarvan het hek gesloten kan worden. Kinderen van de naastgelegen speeltuin en het restaurant hebben geen toegang, tenzij je natuurlijk ‘ja’ zegt op de onvermijdelijke vraag ‘mag ik paardje aaien?’. Boerderij Meerzicht ligt hier op de kaart.

Een andere optie is de paardenpicknickplaats. Wanneer je zelf eten en drinken meeneemt kun je je paard in het afgezette weitje zetten en zelf ook pauze houden. De round pen vind je hier op de kaart. Om onduidelijke redenen heet het bij Google de Bizonweide, maar die lopen hier niet.

Lekker afkoelen in de zomer bij de doorwaadbare plaats.
Lekker afkoelen in de zomer bij de doorwaadbare plaats.

Doorwaadbare plaats

Een hoogtepuntje voor paard, ruiter en toeschouwer is de doorwaadbare plaats. Dit is een grote waterbak waar je met je paard doorheen kunt waden. Het water is soms wel 80 centimeter diep waardoor een gemiddeld paard tot halverwege de buik in het water verdwijnt. De doorwaadbare plaats vind je op deze locatie, ten zuiden van de A9.

Het water kan best diep zijn!
Het water kan best diep zijn!

Honden aan de lijn!

Honden vinden in veel gevallen paarden reuze interessant. Dat is op zich geen probleem, totdat de hond met veel bombarie achter een paard aan begint te rennen en in het slechtste geval in de staart of de achterbenen bijt. Een paard is een vluchtdier, en zal in zo’n geval alleen maar harder gaan rennen met mogelijke ongelukken als gevolg. Een verzoekje dus aan hondeneigenaren: zorg dat je hond onder appèl staat of doe hem aan de lijn. Ruiters dienen wandelaars, fietsers en andere ruiters overigens altijd in stap te passeren.

Lekker struinen met je paard door het bos.
Lekker struinen met je paard door het bos.

Parkeren van de trailer

Zelf kan ik met mijn paard onder de man naar het bos, maar het is ook mogelijk met de trailer te komen. Er zijn rondom het Amsterdamse Bos veel parkeerplaatsen waar je je auto en trailer kunt parkeren en je paard kunt zadelen. Ze zijn echter niet allemaal even groot, en zeker op mooie weekenddagen zijn ze vaak vol met wandelaars en hondenbezitters. Mijn tip is om de trailer op parkeerplaats Bosrandweg te zetten. Dit is een vrij ruime parkeerplaats (makkelijk keren!), direct aan de zuidkant van het bos. Daar is het vaak wat rustiger dan in het gedeelte boven de A9.

Ik ben zelf regelmatig in het Amsterdamse Bos te vinden.
Ik ben zelf regelmatig in het Amsterdamse Bos te vinden.

Festivals in het Amsterdamse Bos

Nog een laatste tip, zeker wanneer je niet bekend bent op deze plek. Op het Radarterrein (bij de dagcamping) worden in de zomermaanden regelmatig festivals gehouden. Het gemiddelde paard is hier niet zo dol op. Als je in het weekend gaat rijden, is het dus slim om even te checken of er die dag geen evenement is. Je kunt de locatie trouwens makkelijk vermijden door een andere route te kiezen.

Tip! Ga vooral in de herfst naar het bos, want het is er dan prachtig. In de winter met een laagje sneeuw doet het trouwens ook goed.
Tip! Ga vooral in de herfst naar het bos, want het is er dan prachtig. In de winter met een laagje sneeuw doet het trouwens ook goed.

Paarden huren

Voor zover ik weet is het niet mogelijk om paarden te huren voor alleen een bosrit door het Amsterdamse Bos. Er zijn wel een aantal maneges, maar daar dien je lid van te zijn om ook naar het bos te kunnen. Ken jij hier wel mogelijkheden voor? Laat het dan achter in de reacties!

Aangespannen rijden

Er zijn in het Amsterdamse Bos ruiterpaden, maar geen menpaden waar je met paard en wagen terecht kunt. Aangespannen rijden is dan ook in principe niet mogelijk, maar je kunt wel onder bepaalde voorwaarden toestemming krijgen om dit toch te doen. Wil je daarover meer weten? Kijk dan op de website.

Meer lezen over paarden en paardrijden?

Ben je een enthousiaste ruiter en kun je nooit genoeg krijgen van paarden? Bekijk dan ook even de website paardenfanaten.nl, met artikelen en nieuws voor de enthousiaste ruiter.

Prachtige routes door het bos.
Prachtige routes door het bos.

Meer informatie over paardrijden in het Amsterdamse Bos lees je hier.

Alle foto’s: Pauline van der Waal

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer