Een dagje mountainbiken in de Ardennen. Het klinkt vaak zo ver weg, terwijl je er toch zo bent. Onlangs ben ik voor een dagje naar de Ardennen gereden. Naar Spa om precies te zijn. Na een kleine 2,5 uur rijden vanuit Dordrecht arriveer ik in een prachtige omgeving.

Op de Promenade des Francais parkeer je direct aan het begin van de route. Mocht hier geen plek zijn dan is er ruim voldoende parkeergelegenheid in het dorpje zelf.

Route 5 of 6

In deze omgeving zijn 6 routes te vinden. Spa 1 t/m 6. De routes 5 en 6 lopen voor een groot deel gelijk alleen heeft route 6 nog een extra lus. Ik had besloten om de langste route te gaan doen. Deze is circa 37 kilometer lang. Het blijkt dat de route zeer goed is aangegeven.

Waar ik geen rekening mee had gehouden was het feit dat het de week voorafgaand zeer veel geregend had, waardoor ik grote plassen, beekjes en modderpoelen moest trotseren. Dit maakte de route ook een stuk zwaarder dan verwacht.

Klimmen over modderpaadjes die bezaaid zijn met boomwortels is toch behoorlijk pittig. Bij de splitsing tussen route 5 en 6 heb ik uiteindelijk toch maar besloten om het bij route 5 te houden (circa 24 kilometer).

De routes bij Spa zijn lekker afwisselend, het grootste deel bestaat uit wat bredere zandpaden. Singletrails zie je tijdens deze route niet veel. De afwisseling tussen lange stukken klimmen en lange afdalingen in combinatie met de mooie omgeving en uitzichten maken het zeker de moeite waard om hier eens een dagje, of meerdere dagen, te gaan mountainbiken!


Lees hier meer artikelen over activiteiten in Wallonië