Ben je fietsliefhebber? Dan kun je je hart ophalen bij onze zuiderburen! In Wallonië zijn er namelijk genoeg mogelijkheden om te mountainbiken of juist via geasfalteerde wegen te rijden. En of je je nu meer thuis voelt in een bikepark of op een e-bike, het kan er allemaal. Voor de mountainbikers onder onze lezers hebben we drie verrassende mountainbikeroutes voor je uitgekozen. Pak je fiets en ga op pad!

Mountainbiken in het bos van Herbeumont bij de kasteelruïnes

Deze route is 21 kilometer lang en neemt je mee naar de provincie Luxembourg, ter hoogte van Bertrix en Herbeumont. Je startpunt is de voormalige spoorweglijn Bertrix-Herbeumont-Muno. Deze diende voor de bevoorrading van de Duitse troepen in Verdun tijdens de Eerste Wereldoorlog. 

Tegenwoordig kennen we deze spoorweglijn als de “Weg van de Pratende Stenen”. Langs de route staan verschillende panelen met informatie over de rijkdom van de regio Bertrix in de tijd van de leisteenwinning. Zo leer je nog eens wat!

Vlak voor Saint-Médard buig je af het bos in. In dit gigantische bos met statige beukenbomen kom je ook een prachtig beekje tegen: de Antrogne. Na een mooie afdaling kom je aan bij de rivier de Semois. Misschien heb je zelfs geluk en spot je grote witte reigers of bevers.

Geniet van het prachtige landschap van Wallonië. © WBT – Pierre Pauquay

Met de mountainbike rond het kasteel van Logne, een tocht in de Condroz

Deze mountainbiketocht is 13 kilometer lang en neemt je mee naar de Condroz, dicht bij de Burcht van Logne. Je volgt het mooie pad langs het valleitje van de Lembrée. Even later buig je van de rivier af en kom je op de heuvelrug. Na een afdaling bereik je My, een mooi kalkstenen gehucht met een kasteelhoeve.

Via een rotsachtige weg fiets je naar Ferrières en haar mooie plein. Verlaat de schaduwrijke esplanade en doorkruis de Condroz. Even verderop versmalt de weg naar een pad en kom je bij de vallei van waaruit je aan de horizon de Burcht van Logne kan zien, machtig en trots. Met recht het hoogtepunt van je trip.

Uitzichtpunt in het Domaine de Palogne © 00016662-Steve Collin

Mountainbiken rond Torgny, een tocht in de provincie Luxemburg

Ken je het prachtige erfgoed van Gaume al? Zo nee, dan geniet je zeker weten tijdens deze rondrit van 16 kilometer. Je vertrekt in Torgny, een van de mooiste dorpen van Wallonië. Vanaf Torgny, waar de romeinse daken en het microklimaat van de Gaume je onderdompelen in een zuidelijke sfeer, klimt de route verder omhoog en slinger je door de wijngaarden.

De vele zonuren, de heerlijke witte wijn en de mediterraanse fauna en flora die uniek zijn in België maken dit tot een heerlijke tocht. Onderweg zie je bergkrekels, blauwvleugelsprinkhanen, orchideeën en een grote variatie aan bomen. Aan het einde daal je af naar Harnoncourt van waaruit je de heuvel van Montquintin kan zien.

MTB fietstocht rond Torgny © Maison du Tourisme de Gaume

Hoofdfoto: La Roche-en-Ardenne © WBT – Denis Erroyaux