Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Luxemburg is een klein landje: op maat voor de fiets, maar je waant je onderweg in Zwitserland en Toscane. Het Groothertogdom doet grote inspanningen om het fietstoerisme nog aantrekkelijker te maken. Er komen steeds meer nieuwe fietsroutes en de fiets meenemen in de trein is gratis. Move we Carry vervoert bagage naar het volgende overnachtingadres. Bert Sitters gaat met een paar andere fietsers op verkenning met Monique Goldschmit, voorzitter van de Luxemburgse Fietsersbond ProVelo.

Op onze eerste fietsbewegingen in de hoofdstad wordt het ons al duidelijk: de stad is veranderd. Brede autostroken zijn versmald en er zijn nu fietspaden. Bij het station lijken de werkzaamheden net afgerond. Voetgangers moeten nog wennen aan de fietsers. Een glimmende tram zoeft over het Adophe-viaduct tussen de stationswijk en de oude stad. Onder het wegdek van dit monumentale viaduct hangt een riant fietspad. Luxemburg kent de hogere delen van de stad die doorsneden worden door de diepe valleien van de Pétrusse en de Alzette.

Langs het water van de Alzette slingert zich de benedenstad, met leuke fietspaden langs de pittoreske huisjes. Vooral Luxemburg-Clausen is nu een trendy wijk met intieme drink- en eetgelegenheden. Vanaf het fietspad langs de rivier krijgen we een prachtige blik op de hoger gelegen delen van de stad. Links liggen de kazematten van Vauban met de dreigende schietgaten en er boven de kathedraal. Aan de rechterzijde kijken we uit op de futuristische hoogbouw van de Europese wijk. De lift in de rotswand bij Grund brengt ons met fiets en al naar boven midden in het oude centrum.

Wij willen blijven wat wij zijn

Statig doet de erewacht zijn passen voor het werkpaleis van de Groothertog. Het heeft iets knus. Het lijkt te passen bij de Luxemburgse motto: Mir wölle bleiwe wat mir sin (wij willen blijven wat wij zijn). Meer dan 45% van de bevolking komt oorspronkelijk uit het buitenland. Bijna het gehele landje is grensgebied. Massa’s Belgen, Duitsers en Fransen komen vanuit hun land dagelijks over de vloer om inkopen te doen, benzine te tanken, maar ook om te werken.

Dankzij hun benzine- en alcoholtaks zijn de belastingen laag. Toch heeft Luxemburg het geheel eigen karakter weten te behouden. De huizen zijn keurig en de straten zijn schoon: een soort operettedecor. 

UNESCO-fietsroute

Monique Goldschmit neemt ons mee op de UNESCO-fietsroute van nog geen tien kilometer om de de oude stad langs belangrijke monumenten. Vol trots vertelt Monique honderd uit over haar stad met een geschiedenis van meer dan 1000 jaar. Luxemburg is vele malen belegerd en heeft diverse bezetters gekend. Er zijn stukken van het Groothertogdom afgesnoept, maar Luxemburg is nog altijd een zelfstandig land.

De Alzette kronkelt zich door de benedenstad, maar het dal van de zijrivier de Pétrusse is vooral park. We hebben totaal geen idee dat boven ons op de hellingen zich een grotere stad bevindt. Indrukwekkend is dat we nu diep onder de grote viaducten doorfietsen. Nog meer imponerend is de transparante lift van Pfaffenthal met tijdens de rit een schitterende uitzicht. Boven rusten we uit in het stadspark van de stad, waar ooit ook verdedigingswerken waren. Morgen wacht een nieuwe fietsdag.

De Europese wijk

De ruime opgezette wijk Kirchberg is de nieuwe stad met de gebouwen van de Europese Unie.  Monique laat ons de riante optrekjes zien van onder andere het Europees Gerechtshof, de Europese Rekenkamer en het secretariaat van het Europese Parlement. Het Europese Parlement zetelt zelf in Brussel, maar regelmatig verplaatst zich het gehele gezelschap samen met notulisten en tolken naar Luxemburg en Straatburg. Er rijdt dan een speciale trein om documenten te verplaatsen. Oude verdragen bepalen dat nu eenmaal.

Na Kirchberg rollen onze banden midden in de rust van de natuur op de fietsroute PC2 op het tracé van voormalige stoomtreintje Charly, dat van 1904 tot 1954 tufte tussen de hoofdstad en Echternach. Vooral in de oorlog was dit spoortje van grote betekenis. Benzine was er alleen voor de Duitse bezetter, maar kolen had Luxemburg genoeg. Oudere Luxemburgers denken nog altijd met weemoed aan hun Charly.

Op diverse plaatsen staan herinneringen en oude stationsgebouwen. Het dorpscafé van Gonderange heet nog altijd Op de Gare. Het is zondagmorgen en het terras zit vol met mannen aan het bier.”Waar zijn de vrouwen?” “Die zijn het middageten aan het koken.” Ach, Mir wölle bleiwe wat mir sin,denken we. Boven op een heuveltop prijkt een gedenkwaardige zendmast. De kraamkamer van RTL, die vanuit deze mast programma’s uitstraalde naar tal van landen.

Klein-Zwitserland 

We stappen over van de PC2 naar de PC5 naar het Mullertal: het Klein-Zwitserland van Luxemburg. De grillige rotswanden pal langs het fietspad lijken ons kwaadaardig aan te staren. Stampend gaan we helling na helling op,maar daarna onmiddellijk zoeven we weer het dal. Op een avontuurlijk pad midden tussen de groene woudreuzen wijzen duidelijke en gloednieuwe bordjes ons de weg. Verdwalen zoals Hans en Grietje lijkt onmogelijk.

Via de PC12  maken we een doorsteek naar Guttland: het wilde westen van Luxemburg, waar het toerisme nog in ontwikkeling is. Toch waren de Romeinen hier al. In Vichten lopen we over Romeinse mozaïeken.

Het Toscane van het noorden

Het glooiende land schotelt ons telkens weer nieuwe unieke vergezichten voor. We krijgen een ultiem gevoel van vrijheid. In de verte ontwaren we de contouren van de stad Luxemburg. De wolkenformaties maken de plaatjes compleet.

Kleurrijke panelen langs het fietspad geven ons informatie over de geschiedenis van dit afgelegen deel van het Groothertogdom. Foto’s uit het verleden staan op de juiste plek in het heden. De middeleeuwse verdedigingstoren van Useldange roept bij ons associaties op met San Gimignano in Toscane.

Treintje spelen blijft leuk

Het nietige dorpje Niederpallen had een eigen station. Het piepkleine gebouwtje lijkt kenmerkend voor het poppenhuis Luxemburg. Uit het kraantje komt nog altijd drinkwater. Op een spoor pronkt een treintje uit verleden. Op het andere spoor loopt nu de Euro 5, die het Britse Canterbury met Italië moet gaan verbinden.
We volgen deze route voor een stukje. Het station van Noerdange is nu een museum.

Luxemburg is een klein landje: op maat voor de fiets, maar je waant je onderweg in Zwitserland en Toscane. Het Groothertogdom doet grote inspanningen om het fietstoerisme nog aantrekkelijker te maken.

We schrikken als we door het loket kijken. Is daar een spoorwegbeambte achterbleven achter zijn bureau? Het blijkt een levensechte pop te zijn. Treintje spelen blijft leuk. Vooral als het donkere oog van een tunnel opdoemt.

In Kleinbetttingen stappen we met onze fietsen in de trein naar de hoofdstad, om ook de fiets mee in de trein te proeven. We nemen afscheid van Monique en kijken voldaan terug op onze mini-fietstrip. Luxemburg op de fiets is een aanbeveling.

Meer informatie

De stad Luxemburg ligt op 375 kilometer van Utrecht. Het land is per trein bereikbaar via Brussel of Maastricht en Luik. Fietsen kunnen mee met een internationaal treinkaartje www.nsinternational.nl 
In Luxemburg zelf is het openbaar vervoer gratis in de tweede klas. Ook het vervoer van fietsen kost niets. Een groot fietspictogram in een groen vlak geeft duidelijk aan waar de fietsdeuren zijn. 

Fietsnet
Luxemburg heeft nu een net van 600 kilometer aan fietsroutes: van eenvoudig tot uitdagend. Ook mountainbikers komen aan hun trekken. Dat is veel voor een klein landje, maar het net wordt de komende jaren uitgebreid naar 900 kilometer. Alle routes hebben een nummer met daarvoor PC (piste cyclable) en zijn bewegwijzerd. De bewegwijzering is onlangs geheel vernieuwd. Je kunt de bordjes niet missen. Zie hier een overzicht van de fietsroutes velomap.pdf


Fietskaarten 
Er zijn twee handige fietskaarten 1 : 50.000: Luxemburg Noord en Luxemburg Zuidhttps://provelo.lu/velokaart/home_d.html 
Diverse regio’s hebben eigen fietskaarten met zeer veel informatie. Ga hiervoor naar een plaatselijke toeristeninformatie

Bed &Bike
Luxemburg kent een kwaliteitslabel voor fietsvriendelijke overnachtingadressen. Hotels, pensions, jeugdherbergen en campings voeren dit label. Ze schrikken niet als je na een mountainbiketocht onder de modder aankomst. bedandbike.lu


Campings
Luxemburg kent een vrij dicht net van keurige campings. Het land kent gemeentecampings, maar ook veel terreinen met Nederlandse uitbaters. Zie op Google Maps 

Bagagestransport 
move we carry.lu vervoert bagage van jouw overnachtingsplaats naar het volgende adres. Je hangt jouw label aan je bagage en plaatst deze bij de receptie. Als je aankomt staat je bagage al op je te wachten. Ideaal voor op de racefiets en mountainbike zonder bagage. www.movewecarry.lu/nl/welkom.html 


UNESCO fietsroute in de hoofdstad: www.visitluxembourg.com/en/place/cycling/unesco-bike-tour 

Nationale fietspaden van Luxemburg: www.visitluxembourg.com/nl/te-doen/natuur-tochten/fietspaden-suggesties/nationale-fietspaden

Algemene informatie in het Nederlands: www.visitluxembourg.com/nl

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer