Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

FIETSEN IN BELGIË | Drie nieuwe icoonfietsroutes in Vlaanderen

Door Edwin Hagenouw | bron: Vlaanderen Toerisme

Na de opening van de Kustroute in het najaar van 2020, stellen de vijf Vlaamse Provincies en Toerisme Vlaanderen drie icoonfietsroutes voor.  De nieuwe lange-afstands-fietsroutes maken deel uit van de acht thematische belevingsroutes die de klassieke LF-routes in Vlaanderen vervangen.

Met de voorstelling van dit nieuwe fietsaanbod komt het project ‘Toeristisch-recreatief fietsen in Vlaanderen 2020-2025’ op kruissnelheid en zet Vlaanderen zich op de kaart als een internationale topbestemming voor fietsvakanties.

Vernieuwd meerdaags fietsaanbod

Diverse Vlaamse toeristische organisaties werken samen aan de vernieuwing van het meerdaags fietsaanbod in Vlaanderen. Rode draad vormt de realisatie van acht thematische icoonfietsroutes en een nieuwe Vlaanderenroute die de dertig jaar oude LF-routes vervangen. De bewegwijzering van de LF-routes is inmiddels verwijderd op het terrein.

De icoonfietsroutes zijn met zorg uitgestippeld en liggen integraal op het fietsknooppuntennetwerk. Ze werden in beide richtingen bewegwijzerd met nieuwe en uniforme borden.

De Frontroute 14-18

De Frontroute 14-18 start in Nieuwpoort of in Mesen. Ze is exact honderd kilometer lang.

“De Frontroute 14-18 neemt je als fietser op sleeptouw door het compleet vernielde en heropgebouwde frontzonelandschap van de ‘Groote Oorlog’. Je laveert er aan weerskanten van de door herdenkingsbomen gemarkeerde Duitse en geallieerde frontlijnen en begrijpt de militair-strategische betekenis van het landschap in oorlogstijd.

Al fietsend ontdek je de chronologie van de krijgsverrichtingen, kom je oog in oog te staan met bunkers en dug-outs, ontdek je loopgraven, bomkraters en ondergrondse tunnels en kun je de stilte proeven op de tientallen indrukwekkende militaire begraafplaatsen. We verwachten veel interesse uit binnen- en buitenland voor deze uitzonderlijke meerdaagse fietsroute.”

De Schelderoute

De Schelderoute, 180 kilometer lang, heeft de machtige Schelderivier als ‘blauwe draad’. De meerdaagse fietsroute start op de grens van West-Vlaanderen met Henegouwen, in Spiere-Helkijn. Via Oudenaarde volgt ze de loop van de Boven-Schelde tot ze in Gent de oevers van de Zee-Schelde vervoegt richting Antwerpen.

De ambitie is er om, naar het voorbeeld van de internationale Maasfietsroute, de Schelderoute door te trekken over de grenzen richting bron in Frankrijk en richting monding in Nederland.

In de korte doortocht door West-Vlaanderen ontdekt de fietser de natte en natuurrijke Scheldemeersen met zijn oude Scheldearmen. Vervolgens bereikt de Schelderoute Oost-Vlaanderen, waar ze zich kronkelend een weg baant door de Vlaamse Ardennen, de Leiestreek, het Scheldeland en het Waasland.

“Voor Oost-Vlaanderen is de Schelde letterlijk een levensader voor het toerisme. Ze rijgt karaktervolle steden, charmante dorpjes en natuur- en sigmagebieden aan elkaar. Fietsers en wandelaars weten al deze troeven nu al te vinden, maar met de Schelderoute krijgen fietsers nu ook de kans om een meerdaagse totaalervaring te ondergaan, met tal van logies onderweg en prachtige natuur om in stilte van te genieten. Daar pakken we graag mee uit, want dit is een mooi verhaal.”

In de provincie Antwerpen vormt de overzet met het veer naar de rechteroever van de Schelde een heerlijk intermezzo. Op de Kaai van Sint-Amands komt de fietser voorbij het graf van dichter Emile Verhaeren. Via Mariekerke, nog zo’n voormalig vissersdorpje, en het stiltegebied van Weert bereikt de route de Oude Schelde.

Daar duikt plots het sprookjesachtige kasteel Marnix de Sainte Aldegonde op. In Antwerpen fiets je onder meer door de fietserstunnel onder de Schelde en langs het historische Steen en de fascinerende haven.

De Kempenroute

De Kempenroute start in Maasmechelen of in Antwerpen. Ze staat garant voor 203 kilometer fietsplezier.

Veel natuur uiteraard op de Kempenroute. Iconische landschappen zoals de Kempense Meren maar ook minder bekende toppers waaronder de Antitankgracht. Een heel afwisselend landschap ook. Een echte vakantie wordt het als je je fietstrip afwisselt met een kanotochtje op de Kleine Nete of extra actie in De Hoge Rielen of De Lilse Bergen. Ten slotte heel wat ‘selfieplekjes’, bijvoorbeeld bovenop de Sas4-Toren bij een kruispunt van kanalen. Kortom, stof te over om herinneringen te komen maken in de Kempen.”

“Limburg bouwt bruggen tussen het verleden, het heden en de toekomst. De nieuwe Kempenroute onthult dit in al zijn glorie. Ons verleden zorgt voor prachtige industriële erfgoedsites, voor uitgestrekte natuurgebieden en voor een diversiteit van gastvrije Limburgers. Zo geniet je van onze groene provincie gevormd door bomen die werden aangeplant om destijds de mijnen te stutten.

Onze ‘bergen’, de terrils, ontstonden door gruis uit de mijnen dat gestockeerd moest worden. De Kempenroute neemt je al fietsend mee doorheen ons rijke verleden, maar met een blik vooruit. Een hoge, verre blik vooruit, letterlijk, in Bosland. Je fiets er tot tien meter hoog in de toppen van de bomen. Een spectaculaire beleving.”

Meer informatie? Check dan www.vlaanderenmetdefiets.be

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer