De bronsttijd is in volle gang! Sinds donderdag burlen de edelherten te Oostvaardersplassen er ook aardig op los. Dit weekend trok ik er te voet en per ecokar op uit om een glimp op te vangen van dit bijzondere tafereel. Omdat het gebied slechts deels toegankelijk is, ging ik dit weekend met de splinternieuwe ecokar van Staatsbosbeheer mee het besloten gebied in.

De ecokar van Staatsbosbeheer

Rond 16.00 uur vertrokken we vanaf Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders met de kar door de hekken. Eerst rijdend langs het spoor en daarna linksaf het veld op van de ‘Almeerse’ kant. Verschillende buizerds, torenvalkjes en een visarend lieten zich zien, maar bleken lastig vast te leggen vanuit de rijdende kar.

De eerste stop was bij een grote groep Konikpaarden, die zich verzameld hadden op de heuvel. In de verte spotten we het eerste burlende edelhert. Wat een imposant geluid!

We vervolgenden onze route tot aan de uitkijkpost van de waarnemers. Voor de observatie van het gebied, overnachten zij soms zelfs in dit kleine hutje #lekkerknus

Op dit punt draaiden we met de ecokar om en vervolgden onze weg langs een groep heckrunderen. Ze bleven vrij dicht bij het pad staan. Best spannend!

Wij bleven maar even in de kar zitten

Zo’n 200 meter verder troffen we een enorme groep mannetjes edelherten. Een deel zetten het op een lopen. De hindes bleven nog op even op afstand.

“We hoorden en zagen diverse burlende edelherten..prachtig!”

Verderop in de boom zagen we de ‘vliegende deur’ oftewel de zeearend. Met een spanwijdte van 2,5 meter doet hij zijn bijnaam absoluut eer aan. Recentelijk zijn er maar liefst 18 exemplaren tegelijk gespot in dit gebied. Door het kunstmatig laten zakken van het water is er veel voedsel beschikbaar. Dit trekt veel vogels naar het gebied, waaronder ook deze roofvogels.

We reden terug richting het bezoekerscentrum. De zon liet zich nog net even zien en qua temperatuur was het nog prima vertoeven :).

“Super gaaf om dit gebied te zien vanaf het veld. Zeker een aanrader voor natuurliefhebbers”


Een excursie met de ecokar is te boeken via de site van Staatsbosbeheer


Te voet of met de fiets

Vanaf het bezoekerscentrum zijn diverse fiets- en wandelroutes te volgen, bijvoorbeeld richting de uitkijkheuvel Jan van den Boschpad. Ik besloot nog even de andere kant op te wandelen richting het vosselhol via het Frans Vera pad. Soms staan de grote grazers hier heel dichtbij of zie je de vossen jagen.

Ook diverse soorten vogels houden zich hier op, zoals de grauwe gans, reigers, kwikstaartjes en scholeksters. Ook tijdelijke gasten zoals de kluut, lepelaars en zelfs flamingo’s zijn hier af en toe te spotten.

Wandeltip | Lelystadse kant Oostvaardersveld

De Oostvaardersplassen als onderdeel van Nationaal Park Nieuwland reikt tot aan Lelystad. Vanaf het uitkijkpunt de Kleine Praambult lopen diverse wandelpaden over het Oostvaardersveld met meerdere vogelhutten en uitkijkpunten.

Vanuit De Krakeend, geniet je een prachtig uitzicht over de plas. In het voorjaar broeden de boerenzwaluwtjes vaak in de nok of dakrand van de hutten en vliegen ze bij de deuropening soms rakelings langs je hoofd :D….In de koudere maanden zie je verschillende overwinteraars zoals de wintertaling, pijlstaart, nonnetje, etc. Zo is er het hele jaar door wel iets te beleven, geen enkele keer is hetzelfde.

Loop je over het veld, door de verschillende hekken dan is de kans groot dat je Konikpaarden tegenkomt. Het gebied is her en der vaak drassig, dus vergeet niet om je waterdichte wandelschoenen aan te trekken. Enjoy!