Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Campings en vakantieparken minder hard geraakt door Covid-19-crisis

Door Edwin Hagenouw | 5 juni 2020

Vanzelfsprekend wordt de hele reiswereld keihard getroffen door de coronacrisis van de afgelopen maanden. Touroperators, reismedia, aanbieders van accommodaties en gerelateerde diensten, allemaal worden we geraakt. Zo zien we dat er bij touroperators vrijwel geen reizen werden geboekt, terwijl al betaalde commissies moesten worden terugbetaald door reisbureaus, reisblogs, influencers en andere media.

Ook de aanbieders van accommodaties hebben een zware periode achter de rug. Campings, vakantieparken en groepsaccommodaties in Nederland hebben een kleinere terugloop van bezoekers gehad door de Covid-19-crisis dan hotels. De zogeheten verblijfsrecreatie had in het eerste kwartaal elf procent minder gasten, voor de gehele branche was dit zeventien procent. Vandaag presenteert het Centraal Bureau voor de Statistiek deze cijfers.

Een goede start van het jaar

De terugloop is vrijwel volledig te verklaren door de coronapandemie. In de eerste twee maanden van het jaar lagen de bezoekersaantallen nog iets boven die van een jaar eerder, in maart stortte de vraag naar verblijven in. Een kleine rol speelde het feit dat de voorjaarsvakantie in beide vergeleken jaren in een andere periode viel.

Vooral buitenlandse gasten overnachtten nauwelijks nog in een Nederlandse accommodatie. Hun aantal lag in maart 66 procent lager dan in dezelfde maand in 2019. Hotels en vergelijkbare accommodaties zagen hun aantal gasten met negentien procent teruglopen, voor campings, vakantieparken en groepsaccommodaties was dat elf procent.

Minder buitenlandse gasten in Amsterdam

Volgens CBS-onderzoeker Maarten Bloem speelt het verschil in type gasten hierbij een rol. “Buitenlandse gasten, zeker van buiten Europa, verblijven meestal in een hotel en dan overwegend in Amsterdam en omgeving. In dat segment begon de terugloop al eind februari.”

Campings
Foto: Peter Vanosdall, Unsplash

Campings en groepsaccommodaties moeten het relatief meer hebben van Nederlandse gasten. Deze groep besloot aan het begin van de coronacrisis vaker om een al geboekt verblijf toch maar door te laten gaan. Vanzelfsprekend zijn de risico’s op het verspreiden van een virus ook vele malen kleiner op een camping of een vakantiehuisje dan in een hotel. Daarbij komt dat kampeerder vanuit hun karakter al veel vaker de rust en ruimte opzoeken.

Bronnen: CBS en Nu.nl

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer