Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Campings en vakantieparken minder hard geraakt door Covid-19-crisis

Door Edwin Hagenouw | 5 juni 2020

Vanzelfsprekend wordt de hele reiswereld keihard getroffen door de coronacrisis van de afgelopen maanden. Touroperators, reismedia, aanbieders van accommodaties en gerelateerde diensten, allemaal worden we geraakt. Zo zien we dat er bij touroperators vrijwel geen reizen werden geboekt, terwijl al betaalde commissies moesten worden terugbetaald door reisbureaus, reisblogs, influencers en andere media.

Ook de aanbieders van accommodaties hebben een zware periode achter de rug. Campings, vakantieparken en groepsaccommodaties in Nederland hebben een kleinere terugloop van bezoekers gehad door de Covid-19-crisis dan hotels. De zogeheten verblijfsrecreatie had in het eerste kwartaal elf procent minder gasten, voor de gehele branche was dit zeventien procent. Vandaag presenteert het Centraal Bureau voor de Statistiek deze cijfers.

Een goede start van het jaar

De terugloop is vrijwel volledig te verklaren door de coronapandemie. In de eerste twee maanden van het jaar lagen de bezoekersaantallen nog iets boven die van een jaar eerder, in maart stortte de vraag naar verblijven in. Een kleine rol speelde het feit dat de voorjaarsvakantie in beide vergeleken jaren in een andere periode viel.

Vooral buitenlandse gasten overnachtten nauwelijks nog in een Nederlandse accommodatie. Hun aantal lag in maart 66 procent lager dan in dezelfde maand in 2019. Hotels en vergelijkbare accommodaties zagen hun aantal gasten met negentien procent teruglopen, voor campings, vakantieparken en groepsaccommodaties was dat elf procent.

Minder buitenlandse gasten in Amsterdam

Volgens CBS-onderzoeker Maarten Bloem speelt het verschil in type gasten hierbij een rol. “Buitenlandse gasten, zeker van buiten Europa, verblijven meestal in een hotel en dan overwegend in Amsterdam en omgeving. In dat segment begon de terugloop al eind februari.”

Campings
Foto: Peter Vanosdall, Unsplash

Campings en groepsaccommodaties moeten het relatief meer hebben van Nederlandse gasten. Deze groep besloot aan het begin van de coronacrisis vaker om een al geboekt verblijf toch maar door te laten gaan. Vanzelfsprekend zijn de risico’s op het verspreiden van een virus ook vele malen kleiner op een camping of een vakantiehuisje dan in een hotel. Daarbij komt dat kampeerder vanuit hun karakter al veel vaker de rust en ruimte opzoeken.

Bronnen: CBS en Nu.nl

 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer