Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Dacht je dat het platteland alleen uit koeien en boerderijen bestaat? Dan heb je de achtertuin van het Twentse dorp Wierden nog niet bezocht. Iets buiten de kern van het dorp ligt het tweelingbuurtschap Rectum-Ypelo. Talrijke keren reed ik er langsheen. Onlangs vond ik het tijd om het buurtschap te voet nader te bekijken.

Weilanden en boerderijen

Startend vanaf de Eerste Nieuwstadsweg doorkruis ik eerst een weiland waarna ik verder loop over wat boerenweggetjes. Verschillende boerenhuizen passeren de revue, maar bij het monumentale Erve Woolderink blijf ik even stil staan. Een prachtige boerderij met een even zo mooie schuur op een idyllische plek.

Monumentale boerenschuur van Erve Woolderink.
Monumentale boerenschuur van Erve Woolderink. Foto: Jacqueline van der Steele

Twentse wijngaard

Genoeg over boerderijen, want dit gebied biedt zo veel meer. Want even later sta ik bij een heuse wijngaard. De rijen wijnranken doen me aan het buitenland denken. Helemaal met de stralende zon die het geheel bedekt. En ik ben niet de enige die zich in het buitenland waant. Ik raak in gesprek met een vakantieganger die met zijn hond op de iets verderop gelegen camperplaats staat.

De man voelt zich helemaal zen in Rectum-Ypelo. Hij noemt het gebied onontdekt. Hij geniet op en top. Zijn hond overigens ook. Die schudt zijn natte haren nog eens uit. Het beestje heeft iets verderop in de Regge gezwommen.

Wijngaard van de Wijnmakers in Rectum. Foto: Jacqueline van der Steele
Wijngaard van de Wijnmakers in Rectum. Foto: Jacqueline van der Steele

Natuurgebied Dakhorst

De pas vooruit kom ik aan bij natuurgebied Dakhorst. Niet alleen een natuurgebied, maar ook een waterwingebied. Een walhalla voor diverse vogelsoorten. Ik ga even op een bankje zitten en geniet van het prachtige uitzicht gecombineerd met getjilp van vogels.

Natuur- en waterwingebied Dakhorst. Foto: Jacqueline van der Steele
Natuur- en waterwingebied Dakhorst. Foto: Jacqueline van der Steele

Struinen over het stille Twentse platteland

Wanneer ik het tijd vind om verder te gaan, vervolg ik mijn tocht over het stille Twentse platteland. Ik wandel verder tussen weilanden, over slingerende zandwegen en boerenerven. Uiteindelijk kom ik weer uit bij mijn startpunt.

Paardenboerderij in Ypelo. Foto: Jacqueline van der Steele
Paardenboerderij in Ypelo. Foto: Jacqueline van der Steele

Wil jij ook kennis maken met het tweelingbuurtschap Rectum-Ypelo en de natuur rond de Regge? Dan adviseer ik je om te parkeren bij TOP De Wisselmaat aan de Enterweg tussen Wierden en Enter. Vanaf hier kun je verschillende routes kiezen (zowel wandel als fiets). Zeker weten dat je hier een heerlijke outdoor-middag zal beleven.


Lees hier alle wandelverhalen op OutdoorDichtbij


 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer