Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Dacht je dat het platteland alleen uit koeien en boerderijen bestaat? Dan heb je de achtertuin van het Twentse dorp Wierden nog niet bezocht. Iets buiten de kern van het dorp ligt het tweelingbuurtschap Rectum-Ypelo. Talrijke keren reed ik er langsheen. Onlangs vond ik het tijd om het buurtschap te voet nader te bekijken.

Weilanden en boerderijen

Startend vanaf de Eerste Nieuwstadsweg doorkruis ik eerst een weiland waarna ik verder loop over wat boerenweggetjes. Verschillende boerenhuizen passeren de revue, maar bij het monumentale Erve Woolderink blijf ik even stil staan. Een prachtige boerderij met een even zo mooie schuur op een idyllische plek.

Monumentale boerenschuur van Erve Woolderink.
Monumentale boerenschuur van Erve Woolderink. Foto: Jacqueline van der Steele

Twentse wijngaard

Genoeg over boerderijen, want dit gebied biedt zo veel meer. Want even later sta ik bij een heuse wijngaard. De rijen wijnranken doen me aan het buitenland denken. Helemaal met de stralende zon die het geheel bedekt. En ik ben niet de enige die zich in het buitenland waant. Ik raak in gesprek met een vakantieganger die met zijn hond op de iets verderop gelegen camperplaats staat.

De man voelt zich helemaal zen in Rectum-Ypelo. Hij noemt het gebied onontdekt. Hij geniet op en top. Zijn hond overigens ook. Die schudt zijn natte haren nog eens uit. Het beestje heeft iets verderop in de Regge gezwommen.

Wijngaard van de Wijnmakers in Rectum. Foto: Jacqueline van der Steele
Wijngaard van de Wijnmakers in Rectum. Foto: Jacqueline van der Steele

Natuurgebied Dakhorst

De pas vooruit kom ik aan bij natuurgebied Dakhorst. Niet alleen een natuurgebied, maar ook een waterwingebied. Een walhalla voor diverse vogelsoorten. Ik ga even op een bankje zitten en geniet van het prachtige uitzicht gecombineerd met getjilp van vogels.

Natuur- en waterwingebied Dakhorst. Foto: Jacqueline van der Steele
Natuur- en waterwingebied Dakhorst. Foto: Jacqueline van der Steele

Struinen over het stille Twentse platteland

Wanneer ik het tijd vind om verder te gaan, vervolg ik mijn tocht over het stille Twentse platteland. Ik wandel verder tussen weilanden, over slingerende zandwegen en boerenerven. Uiteindelijk kom ik weer uit bij mijn startpunt.

Paardenboerderij in Ypelo. Foto: Jacqueline van der Steele
Paardenboerderij in Ypelo. Foto: Jacqueline van der Steele

Wil jij ook kennis maken met het tweelingbuurtschap Rectum-Ypelo en de natuur rond de Regge? Dan adviseer ik je om te parkeren bij TOP De Wisselmaat aan de Enterweg tussen Wierden en Enter. Vanaf hier kun je verschillende routes kiezen (zowel wandel als fiets). Zeker weten dat je hier een heerlijke outdoor-middag zal beleven.


Lees hier alle wandelverhalen op OutdoorDichtbij


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer