Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Het walhalla voor paddenstoelen. Vanwege de natte en droge, verschillende soorten ondergrond zijn er veel soorten te spotten in het Waterloopbos. Omdat het best een eind rijden was, besloot ik voor zonsopkomst te vertrekken. Bij aankomst was het nog rustig en kon ik, ondanks de motregen, op mijn gemak rondwandelen.

Als voormalig terrein voor waterloopkundig onderzoek is het Waterloopbos in 2016 opgenomen in het register van Rijksmonumenten. Er zijn in het gebied ruim dertig schaalmodellen van waterwerken te vinden.

Via de ingang loop ik naar het 250 meter lange Deltawerk gemaakt door RAAAF en Atelier de Lyon. Een reusachtig golfbassin in het Waterloopbos diende tussen 1977-2015 als testlocatie voor de Deltawerken. Met als doel een onverwoestbare delta maakten ingenieurs in deze “Deltagoot” o.a. meters hoge tsunami-golven. Door dit kolossale monument van de Nederlandse strijd tegen het water uit te graven komt dit “Deltawerk op schaal” in het water te staan. De reusachtige omvang wordt hierdoor ervaarbaar voor het publiek. (Bron: www.raaaf.nl)

Ik besluit de gele ‘deltaroute’ te volgen. Via een smal paadje tref ik de eerste rode paddestoel. Prachtig! Verderop kom ik bij de zogeheten ‘golfbak’. Daarmee werd onderzoek gedaan naar het effect van golven op dijken bijvoorbeeld.

Golfbak

Rijksmonument Waterloopbos is een historisch openlucht laboratorium in een prachtig polderbos. Hier zijn honderden onderzoeken uitgevoerd naar het gedrag van water. Je vindt er restanten van het onderzoek naar de Deltawerken, maar ook van waterwerken voor exotische plekken zoals de haven van Lagos. Het bos is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang. Gemarkeerde wandelroutes leiden je langs de modellen van waterwerken die als ruïnes in het bos liggen. Lees verder op Natuurmonumenten.nl

Her en der spot ik diverse paddenstoelen, waaronder:

Vliegenzwam
Goudgele zwameter
Gewoon eekhoorntjesbrood
Helmmycena
Hazenpootje
Mucidula – porseleinzwam
Rodekoolzwammetje

Hoewel ik vooral voor de paddenstoelen kwam, zal ik zeker nog eens terugkomen met de meiden voor de verschillende deltawerken. Een prachtige plek, waarbij cultuurhistorie en natuur samen komen.

#aanrader #paddenstoelen #buitenzijndoetjegoed #herfst 


 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer