Bij veel mensen staat wadlopen op hun bucketlist. En niet voor niets, want deze bijzondere ervaring moet je minstens één keer in je leven hebben gedaan. Je wandelt namelijk letterlijk over de bodem van de zee. Je beleeft de pracht van de Waddenzee op een bijzondere manier en je begrijpt waarom dit gebied UNESCO Werelderfgoed is. Bovendien is een wadlooptocht geweldig voor vogelaars, want in dit gebied leven veel verschillende vogelsoorten bij elkaar.

De meeste mensen denken bij wadlopen als eerste aan de zomer. Maar wist je dat de winter deze ervaring misschien nog wel unieker maakt? We vertellen je graag waarom.

Wadlopen bij Termunterzijl. Foto: Johan Wolfard

Wadlopen in de wintermaanden is bijzonder

Als je in de winter gaat wadlopen, dan weet je bijna zeker dat je het hele wad voor jezelf hebt. Zie je in de zomer verschillende groepjes de oversteek wagen, in de winter is die kans maar heel klein. Om je heen alleen de uitgestrektheid van het waddengebied waarin je alleen het water, de wind en de vogels hoort.

En ja, het kan behoorlijk koud worden in de winter. Maar hier kun je je op kleden. Bij een korte tocht zijn regenlaarzen en een regenbroek genoeg, omdat je dan op de hogergelegen stukken blijft en het water hoger komt dan halverwege je laarzen. Hetzelfde geldt als het vriest. Het wad verandert dan in een bevroren poolzee en de bodem wordt deels hard. Dat maakt het een stuk makkelijker wandelen.

Wil je de oversteek maken naar Ameland of de andere eilanden? Dan trek je een surfpak of duikpak aan om je warm te houden. Wat er ook gebeurt, je wordt beloond met prachtige panorama’s en een geweldig verhaal voor tijdens de warme chocomel of glühwein achteraf.

Meer weten over wadlopen in de winter

Wil jij deze winter gaan wadlopen? We hebben een aantal georganiseerde tochten voor je op een rij gezet.

Met Dijkstra wadlooptochten vertrek je voor een tocht van 8 kilometer en 3 uur vanuit Pieterburen. Of schrijf je in voor één van de tochten met vrije inschrijving van Wadgids.nl. Tot slot biedt ook Wadloopavonturen.nl winterse tochten aan. Wil je meer weten over wadlopen in het algemeen, kijk dan even op de website.

Lees alles wat je moet weten over wadlopen