Als je houdt van natuur, maar net zo goed van kunst en cultuur, dan is het Van Gogh Nationaal Park echt iets voor jou. Een prachtige omgeving met uitgestrekte natuurgebieden, akkers, weilanden, weelderige landgoederen, slingerende beekjes en pittoreske dorpjes en steden. De naam komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Hier, midden in Brabant, groeide Vincent van Gogh op. En niet alleen dat, hij vond hier in zijn jonge jaren ook de inspiratie voor zijn latere meesterwerken.

Natuurlijk kun je ‘gewoon’ gaan wandelen en fietsen, maar er zijn ook andere manieren waarop je de omgeving en de wereldberoemde schilder beter leert kennen. We hebben daarom vijf hoogtepunten voor je verzameld.

Van Gogh wandelroute bij Etten-Leur. Foto: Ria Mol

1. Fietsen en genieten met A Taste of Van Gogh

Voor fietsers die van lekker eten houden is A Taste of Van Gogh bedacht. Dit is een fietsroute door de landelijke omgeving waar Vincent zo door werd geïnspireerd. Het startpunt is Etten-Leur, waar de ouders van Van Gogh woonden en hij zelf in 1881 ook. Je fietst de route van 70 kilometer lang langs allerlei plekken die voor hem belangrijk waren.

Onderweg zijn er diverse punten waar je kunt stoppen om streekproducten te proeven of te kopen. Denk aan lokale bieren, groenten en fruit uit eigen boomgaard, versgebakken brood en in het seizoen asperges. Trek genoeg tijd uit voor je fietstocht, want de kans is groot dat je regelmatig van je fiets stapt!

Als je liever doorfietst en vooral de boerderijen in de omgeving interessant vindt – iets dat overigens ook voor Vincent van Gogh gold – dan kies je voor deze fietsroute.

Huis ter Heide. Foto: Nancy Carels

2. Varen door het Bossche Broek bij Den Bosch

Direct tegen ‘s-Hertogenbosch ligt een heel bijzonder natuurgebied: het Bossche Broek. Dit moerasgebied is een paradijs voor vogels en daarmee ook voor vogelaars. Waterrijk gebied kun je natuurlijk het beste met een bootje ontdekken. En dat geldt ook voor het riviertje de Dommel, dat zowel buiten als binnen de stadswallen loopt. Lees meer over een vaartocht over de Dommel.

3. Speciale Van Gogh-wandelroutes

Waan je je soms net een schilder als van Gogh? Doe dan wat Vincent deed: veel wandelen door de omgeving! Hij gebruikte alles wat hij tijdens zijn wandelingen door het Brabantse landschap zag als inspiratie. Om te zien wat hij allemaal gebruikte in zijn schilderijen zijn er maar liefst vijf verschillende Van Gogh-wandelingen uitgezet. Maak jij er net zulke mooie schilderijen van? Hier vind je alle wandelroutes.

Doe één van de verschillende wandelroutes. Foto Where She Goes

4. Belevenis gebaseerd op de Sterrennacht

Je kent ongetwijfeld het bekende meesterwerk van Van Gogh: de Sterrennacht. De sterrenhemel boven je is bij helder weer magisch, maar je kunt ook fietsen óver de sterrenhemel. In Eindhoven, net buiten Nuenen, ligt een bijzonder fietspad. Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad licht namelijk op na zonsondergang. Alsof je de Melkweg ziet fonkelen.

Het Van Gogh Roosegaarde-fietspad

5. Ultimate Van Gogh: 3-daagse tocht waarin je bijna alles ziet

Als je aan bovenstaande ideeën nog lang niet genoeg hebt en er liever een paar dagen voor uittrekt, dan hebben we nog iets voor je waarbij je letterlijk in de voetsporen treedt van Van Gogh. Je loopt tijdens deze actieve tocht door schilderachtig Brabant: een 3-daagse route van zo’n 92km. Of nou ja, loopt… Je legt deze tocht te voet, per fiets en in een kano af en komt daarbij ook langs hoogtepunten uit de vier punten hierboven als het sterrenhemel-fietspad en het riviertje de Dommel.

Leer Vincent van Gogh op een heel andere manier kennen. Foto: Antonette Spaan – we12travel

Overnachten in Van Gogh Nationaal Park

Wil je er een weekendje weg van maken? Weet dan dat er genoeg bijzondere overnachtingsplekken in de buurt zijn. Zo zijn er een aantal ontzettend leuke B&B’s. Wat dacht je van het Kostershuisje in Nuenen, of in een druivenkas helemaal in het groen? Avontuurlijke slapers kiezen voor een kampeervlot. En dat is zeker nog niet alles, kijk maar naar deze overnachtingsmogelijkheden.

Lees hier meer over Van Gogh Nationaal Park

Hoofdfoto: Natuurmonumenten