In de Duitse deelstaat Saksen lopen diverse meerdaagse rivierwandelroutes. Bijvoorbeeld langs de Elbe en Spree, maar ook langs de Mulde. Hoewel deze rivier minder bekend is onder Nederlanders, is het één van de grootste rivieren in Saksen. Langs 100 kilometer oever is de Muldedal Wandelweg uitgezet. De route zelf is een kleine 150 kilometer lang, die je kunt opdelen in verschillende etappes.

Troefkaarten van deze wandeling zijn het natuurschoon, de imposante kastelen en middeleeuwse stadjes. Het wandeltraject biedt een perfecte combi tussen natuur en bezienswaardigheden, waaronder Slot Rochlitz, de Burcht Mildenstein en het beroemde ‘vluchtkasteel’ Colditz.

De Mulde heeft twee bronnen in het Erzgebirge: bij Freiberg (Freiberger Mulde) en Zwickau (Zwickauer Mulde). Bij het plaatsje Sermuth komen de twee samen en dan heet de rivier kortweg Mulde. De stroomrichting is noordwaarts om uiteindelijk boven Leipzig op te gaan in de grote Elbe. Naarmate de Mulde noordelijker komt, neemt het hoogteverval af. De rivier meandert door een landschappelijk fraaie omgeving met een beperkt hoogteverschil. Alle informatie lees je op de website.

De wandelroute loopt pal langs Schloss Rochlitz © K. Lange

Natuurrijke wandelroute langs ridders, nonnen en ontsnappers

Vooral bij Rochlitz en Colditz is de omgeving heel groen en bosrijk. Van oudsher was de Mulde, ook door de strategische ligging, een belangrijke rivier om kastelen langs te bouwen. De wandelaar komt onderweg geregeld imposante kastelen tegen, waarvan de meeste ook zijn te bezoeken. Gebruik daarvoor de voordelige Schlosserland Sachsenkaart. Daarover lees je verderop in dit artikel meer.

Het traject boven Grimma voert langs Würzen naar Bad Düben door een glooiend heidegebied. Op de natte bodem van de oevers en uitgestrekte uiterwaarden voelen vochtminnende planten zich thuis. Voor liefhebbers van flora en fauna een extra interessant deel. Hier zijn nog de typische landschappen en wetlands bewaard gebleven met een veelzijdige planten- en dierenwereld.

Even pauze met een picknick met op de achtergrond Burg Mildenstein © K. Lange

Ontsnappingskasteel Colditz met een bijzondere rol voor Nederlanders

Het spannendste slot langs de Mulde is Colditz. In Duitsland werden tijdens WOII geallieerde militairen gevangen gehouden. Officieren die ontsnapten, en weer gepakt werden, kregen de status: ‘zeer vluchtgevaarlijk’. Deze mannen werden overgeplaatst naar het extra beveiligde ‘OFLAG IV C’ (OFficiersLAGer) in Colditz.

Ondanks de zware beveiliging deden 155 mannen een nieuwe ontsnappingspoging. Verhoudingsgewijs waren de Nederlanders hierin zeer succesvol: van hen ontsnapten er 17, waarvan de meesten een ‘home run’ maakten. Dat wil zeggen dat ze nooit meer gepakt werden. Het kat-en-muisspel duurde tot het Amerikaanse leger de gevangenen in april 1945 bevrijdde.

De BBC maakte er een TV-serie over en ook Hollywood koos Colditz als filmonderwerp. Het slot is open voor bezoek en heeft een ontsnappingsmuseum. Tijdens een rondleiding krijgt de bezoeker alles te horen over de vele uitbraakpogingen. Ook bijzonder: je kunt er blijven overnachten! Voor de gasten van nu gaan de deuren in dit ‘vluchtkasteel’ niet meer op slot.

Colditz Schloss Foto Schlosserland Sachsen

Middeleeuws Grimma

De grootste plaats die je onderweg tegenkomt, is het middeleeuwse stadje Grimma. Hier werd in 1550 door keurvorst Moritz van Saksen (de vader van Anna van Saksen) de landsschool Grimma opgericht. Nog altijd heeft het Gymnasium Sint Augustin een goede onderwijsreputatie.

Kloosterruïne Nimbschen in Grimma © K. Lange

De langste hangbrug van Saksen

In het stadsdeel Nimbschen staat de ruïne van het nonnenklooster Marienthron. Eén van de bekendste nonnen was Katharina van Bora, de latere vrouw van Maarten Luther. De langste hangbrug van Saksen overspant de Mulde bij het hotelkasteeltje ‘Gattersburg’. De ‘grand finale’ van de Muldedal Wandelroute loopt door een heide- en wetlandsgebied. Een heel rustige omgeving, die vooral rustzoekers en natuurliefhebbers zal aanspreken.

De Muldedal route ligt ongeveer 500 km van de Nederlandse grens. Wie per trein reist, kiest voor Leipzig, van waaruit diverse regionale treinen rijden naar stations langs de Mulde. Perfect om er een aantal dagen lekker tussenuit te gaan.

Bootjes bij de hangbrug bij Grimma © K. Lange

Tip: voordelige Saksen-kastelenpas

Burchten, kastelen en paleizen bezoeken kan in Saksen voordelig met de ‘Schlosserlandkaart’. Deze geeft 10 dagen onbeperkt entree tot 45 toplocaties. Bijvoorbeeld Paleis Pillnitz Dresden, Vesting Königstein, Albrechtsburcht Meissen en het genoemde Klooster Nimbschen, Slot Rochlitz, Burcht Mildenstein en Slot Colditz.

Met de voordelige ‘Schlosserlandkaart’ kun je alles gedurende 10 dagen onbeperkt bezoeken. De kaart kost maar € 42,- voor twee volwassenen. Niet per persoon, maar in totaal dus. Bovendien gaan kinderen tot 13 jaar gratis mee. Maak een onvergetelijke reis door de wereld van ridders en paleislakeien in Schlosserland Sachsen.

Lees alle ins en outs over de Muldedal Rivierwandeling, of kom meer te weten over Saksen als vakantieregio.

Foto’s: Kati Lange en Schlosserland Sachsen