Trek je bergschoenen aan voor de Kammweg (bergtoppenweg) en ontdek het natuurrijke Erzgebirge en Vogtland! Deze meerdaagse bergwandelroute met een lengte van 285 kilometer loopt vrijwel parallel aan de zuidgrens van Saksen met Tsjechië. Het is een bijzonder groene omgeving met geweldige vergezichten.

Op deze ‘Top Trail Germany’ krijg je een echt gevoel van onthaasting. De hoogste top is de Fichtelberg (1.215 m) bij de wintersportplaats Oberwiesenthal. Dat je hier wandelt rond UNESCO Werelderfgoed geeft het een extra dimensie. Ook in de winter is het een prachtige omgeving en de bijnaam van het Erzgebirge luidt ook wel ‘het Duitse kerstland’.

Panorama over het Erzgebirge vanaf de Kahleberg, Foto TVE Egbert Kamprath

Prachtige wandeling met het predicaat Kwaliteitswandelweg

Uitgestrekte bossen, bergdorpjes en kabbelende riviertjes vormen de hoofdmoot van de ‘Kwaliteitswandelweg’ Kammweg. Dit is het keurmerk van de Duitse Wandelbond en alleen wandelingen die door de strenge selectie komen, worden genomineerd. Regelmatig worden je wandelinspanningen beloond met prachtige panorama’s.

Kammweg vanaf de Bärenstein Foto: TV Erzgebirge R.Gaens

Volg de sporen van de mijnbouw

Naast rust en natuur biedt het Erzgebirge – of ‘Ertsgebergte’ in het Nederlands – ook bezienswaardigheden die de moeite waard zijn om tijd voor uit te trekken. Bijvoorbeeld de sporen van de eeuwenoude mijnbouw die al in het jaar 1068 begon. De gedolven ertsen, waaronder veel zilver, maakten Saksen welvarend. De grandeur in Dresden was niet mogelijk geweest zonder de ertsen uit deze regio.

Breng een bezoekje aan de mijn. Foto Erzgebirge Tourismusverband

Zoveel UNESCO-werelderfgoed bij elkaar

De rijke mijnbouwcultuur was reden voor UNESCO om ruim 400 objecten op de werelderfgoedlijst te plaatsen. Het omvat mijnen, smederijen en technische objecten (inclusief houten werktuigen uit de middeleeuwen). Op de lijst staan ook landschappen en historische stadjes als Annaberg-Buchholz, Freiberg en Marienberg.

Deze plaatsen floreerden op de mijnbouw en hun marktpleinen en monumentale gebouwen zijn daarvan zichtbare getuigen. Op sommige plekken zijn voormalige (zilver)mijnen te bezoeken. Beleef een ondergrondse wandeling en waan je een mijnwerker uit vervlogen tijden.

Beklim de hoogste berg van Saksen en zoef naar beneden

Na 1800 raakten de mijnen uitgeput en moest een groot deel van de bevolking op zoek naar nieuwe inkomsten. Vanwege de bossen gingen velen over op houtbewerking en het Erzgebirge ontwikkelde zich tot leverancier van houten meubels, speelgoed en kerstartikelen. De regio dankt daaraan de bijnaam ‘het Duitse kerstland’.

Er rijden hier ook nog enkele stoomtreinen op smalspoortrajecten. De hoogst gelegen smalspoorweg is de Fichtelbergbahn. Deze biedt een romantische treinreis door het mooie bergland.

Wat een uitzicht, deze stroomtrein over het viaduct! Foto: TVE Uwe Meinhold.

Doe de Fly-Line!

Nog een tip op de Fichtelberg: Fly-Line! Dit is de langste hang-kabelbaan van Europa. Vanaf de bergtop op 1,2 km hoogte zoef je hangend aan een kabel van 1.550 meter naar het dal in Oberwiesenthal. Een spectaculaire ervaring die alleen in het voorjaar/zomer is te beleven, omdat gebruik wordt gemaakt van de skilift-palen. Fly-Line sluit daarom zodra het wintersportseizoen aanbreekt.

Durf jij naar beneden te zoeven met de Flyline? Foto: Photoron Ronny Kuettner

Ga wandelen zonder je druk te maken over bagage

De term ‘mijnbouwcultuur’ klinkt misschien als industrieel. Maar niets is minder waar in het Erzgebirge. Vooral natuurschoon en rust overheersen hier. De gehele Kammweg is goed bewegwijzerd met bordjes en bagageservice is mogelijk. Bij dit ‘Wandern ohne Gepäck’ wordt de bagage naar het volgende verblijfsadres gebracht. Je loopt de dagelijks etappes dan heerlijk vrij en kunt optimaal genieten.

Is de Kammweg iets voor jou? Foto: TV Erzgebirge Rene Gaens

Liever dagwandelingen vanuit dezelfde plek? Kan ook!

Met ruim 5.000 km aan wandelpaden is het Erzgebirge sowieso een wandelparadijs. Als je liever op één plek blijft overnachten en in de omgeving dagelijks een rondwandeling maakt, biedt het uitgestrekte bergland keuze uit ruim 40 routes. Het zijn vrijwel allemaal wandelrondes met een lengte van 15 tot 25 km.

Lees meer over de Kammweg, het Erzgebirge of over Saksen in het algemeen

Foto: E.Schalling

Hoofdfoto: TV ERZGEBIRGE Rene Gaens