Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Texel. Mijn ‘buitenland’ op nog geen twee uur reizen vanaf mijn huis in Amsterdam-Noord. Zodra ik de veerboot op stap ben ik weg. Weg van mijn werk, de dagelijkse sleur, de chaos van de stad, de drukte in m’n hoofd… alsof ik alles achterlaat, daar op die kade van Den Helder. Zodra we de veerboot afrijden heb ik het gevoel alsof ik een andere wereld binnen ga. Ik blijf me verbazen over hoe anders het Waddengebied is. Anders dan elk ander stukje Nederland dat ik ooit heb gezien. Het ruikt er anders, de natuur is anders, de mensen zijn anders, de lucht en de wolken zijn anders, zelfs het klimaat is anders… Ik zat ooit twee dagen in extreem dichte mist op Vlieland, terwijl aan de Friese kust de zon hoog aan de hemel stond.

Texel | Sabrina Gaudio
Op de boot naar Texel | Sabrina Gaudio
Texel | Sabrina Gaudio
Op de boot naar Texel | Sabrina Gaudio
Texel | Sabrina Gaudio
Op de boot naar Texel | Sabrina Gaudio

De Hors, het meest zuidelijke puntje van Texel

We rijden langs de Mokbaai en ik zie door mijn raam talloze watervogels op het golvende zand van het eb zitten. De Mokbaai is eigenlijk een miniatuur-Waddenzee, veel vogels komen hierheen om voedsel te zoeken. Behalve zeewater komt er ook zoetwater in de Mokbaai terecht. In de verte zie ik de spitse kerktoren van Den Hoorn, trots uitstekend boven de duintoppen.

De boot verdwijnt steeds verder uit het zicht, bebouwing maakt plaats voor glooiende duinen en helmgras. We stoppen bij vogelkijkpunt De Geul en bekijken een tijdje de aalscholvers die druk in de weer zijn met het bouwen van hun nesten. Dit is de Hors, mijn favoriete stukje Texel op het zuidelijkste puntje van het eiland.

Texel | Sabrina Gaudio
Texel | Sabrina Gaudio
Texel | Sabrina Gaudio
De Hors, Texel | Sabrina Gaudio

Texel | Sabrina Gaudio

De natuur in balans

We parkeren aan de Mokweg en lopen het verharde pad tussen de Horsmeertjes op. Hier start de gemarkeerde wandelroute door De Horspolders, een pad van 3,8 kilometer die je meeneemt door prachtige, natte duinvalleien, vol bijzondere planten en vogels.

Voordat we de blauwe paaltjes van de wandelroute volgen, lopen we nog even naar Uitzichtpunt Horsmeertjes. We worden getrakteerd op een prachtig panorama op de meren, terwijl het zonlicht in het water fonkelt. Alleen op de wereld, zo voelen we ons.

De duinen baden in het gouden licht en lijken bijna van fluweel. De wind blaast rimpels in de plassen water waar we soms overheen moeten springen om geen natte voeten te krijgen. De natuur heeft vrij spel, hier op de Hors. Dat zie je en dat voel je. Water en zand wisselen elkaar af, begroeiing en zandvlaktes vullen elkaar perfect aan. De natuur in perfecte balans.

Ook al is deze route geen enorm lange of inspannende, het blijft één van mijn favoriete wandelingen op Texel. Hou er rekening mee dat tijdens het broedseizoen bepaalde delen van het natuurgebied niet toegankelijk zijn. Zo kan de natuur ongestoord haar gang gaan.


De Moksloot wandelroute door Nationaal Park Texelse Duinen

Mocht je nou wel zin hebben om de hele dag door de duinen te wandelen, dan kun je de Moksloot-route wandelen. Deze wandelroute is het beste te doen buiten het broedseizoen, wanneer Staatsbosbeheer extra wandelruimte in de Duinen van Texel. Je struint langs de Moksloot, het water dat stekelbaarsjes gebruiken om vanuit zee de duinplassen te bereiken.

Texel | Sabrina Gaudio
De Hors, Texel | Sabrina Gaudio

Deze ongeveer twintig kilometer lange wandeling door het zuidelijke deel van het Nationaal Park Duinen van Texel, loopt vanaf veerhaven ’t Horntje, helemaal naar Ecomare en laat hele bijzondere stukken zien van het Nationaal Park. Je kunt met bus 28 terug naar het startpunt of een andere locatie.

Texel | Sabrina Gaudio
De Hors, Texel | Sabrina Gaudio

Je wandeling wat inkorten? Met de Texel Hopper kun je ook bij tussenliggende haltes (58, 60, 150) je wandeling onderbreken of eindigen. Voor alle bestemmingen die niet op de route van op het eiland kun je de Texel Hopper minibus reserveren. Deze brengt je van en naar meer dan honderd opstapplekken over het eiland. Bestel de Texel Hopper wel minimaal een uur van tevoren.

Texel | Sabrina Gaudio
De Hors, Texel | Sabrina Gaudio
Texel | Sabrina Gaudio
De Hors, Texel | Sabrina Gaudio

Kleinste dorp van Texel

Het pittoreske dorpje Den Hoorn zien we al van veraf liggen, de punt van het markante kerkje steekt als een baken boven het glooiende landschap uit. Vanuit de Hors rijden we door authentiek Texels boerenland en de uitlopers van Nationaal Park Duinen van Texel, in nog geen tien minuten naar Den Hoorn. In dit meest zuidelijke dorp van het eiland ben je weg van het massatoerisme en omringd door weelderige bossen en weidse stranden.

Texel | Sabrina Gaudio
Den Hoorn, Texel | Sabrina Gaudio

Outdoor komt dichtbij in ons Natuurhuisje

Precies tegen die duinen van Nationaal Park Duinen van Texel staat het Natuurhuisje waar we die nacht slapen. Met onze hoofden vol zeewind komen we aan het einde van de dag aan op het Gerritslanderdijkje, net even boven Den Burg en midden op het Texels platteland.

Texel | Sabrina Gaudio
Natuurhuisje op Texel | Sabrina Gaudio

Het vakantiehuis met vrij uitzicht over de weilanden, grazende schapen en grote groepen ganzen is geheel energieneutraal gebouwd. Buiten is naar binnen gebracht door de grote ramen en de openslaande deuren. In de tuin staat een sauna-pod. Deze werkt met gebruik van zonnepanelen en heeft weids uitzicht over de graslanden. Outdoor komt zo wel heel dichtbij.

Texel | Sabrina Gaudio
Natuurhuisje op Texel | Sabrina Gaudio
Texel | Sabrina Gaudio
Natuurhuisje op Texel | Sabrina Gaudio

Verder op avontuur op Zuid-Texel

Het vogelkijkscherm bij de Rovershut, de Fonteinsnol uitkijktoren, Natuurpad de Mient (4,4 km) en Wandelroute De Ploegelanden, waarbij je door een gebied loopt dat wordt begraasd door Schotse hooglanders, liggen om de hoek. Ook Ecomare ligt praktisch in de achtertuin. Ecomare is helaas op het moment gesloten, maar via hun Facebookpagina kun je toch een beetje van hun dieren genieten. Bij Ecomare starten verschillende wandelroutes, waaronder de Beleef de duinen-wandeling.

Deze route van 1,5 kilometer volg je via een audiotour met een speciale app, waardoor jouw wandeling door het Texelse bos- en duingebied nog leuker wordt. Onderweg leer je van alles over de bloemen en planten in het gebied. Ook Natuurpad Alloo start bij Ecomare. Deze route van 4,5 kilometer voert je door bossen, duinen en landbouwgebied met veel weidevogels. De perfecte kennismaking met de natuur van de Texelse duinen.


Zelf ook op Waddenavontuur naar Zuid-Texel? Alles wat je moet weten vind je op VVV Texel. Meer heerlijke huisjes middenin de natuur vind je op Natuurhuisje.nl


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer