Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Je vakantieplezier kan bijna niet op, in Noordrijn-Westfalen, net over de grens. Zeker als de dagen weer wat korter worden kun je met volle teugen genieten van sprankelende steden, ontwapende natuur, ruisende bossen, glinsterende meren en kronkelende weggetjes door het platteland, gastvrije eettentjes en knusse hotels met open haard, een eeuwenoud, glooiend landschap met regelmatig weer een verrassend Wow-moment.

Onderweg ‘Kaffee und Kuchen’ met weids uitzicht over het landschap in herfsttooi. Ontdek de weldadige mix van actief buiten bezig zijn en verkwikkende verwennerij in zo’n echt Duits kuuroord.

Wandelen, fietsen en foto’s maken!

Je zult zien: sowieso te weinig vakantiedagen om alles te bewonderen. We selecteren maar even streng op het thema ‘afwisseling’. Eerste reisdoel: de plassen van de Ville-Seenplatte in de regio Rhein-Erft-Kreis, aan de verrassend groene zuidkant van Keulen. In de zomer leuk, met een herfstzonnetje laag aan de hemel, de bomen in gloedvolle herfstkleuren, niks minder dan betoverend. Eerst een wandeltocht aan de Bleibtreusee, als beloning een langzaam biertje in de lommerrijke Waldbiergarten in Erftstadt-Liblar.

Zeker doen: de Freudenberger Fachwerkweg. Dat is twaalf kilometer genieten

Zeker doen: de Freudenberger Fachwerkweg. Dat is twaalf kilometer genieten. De route heet zo, omdat je een prachtig uitzicht hebt op de eeuwenoude, karakteristieke, zwart-witte vakwerkhuizen van het pittoreske stadje Freudenberg. Een ‘nieuwbouwwijk’ uit de 17e eeuw naar het origineel uit 1540 (noodgedwongen, na een verwoestende brand), die nog helemaal intact is! De inwoners van de binnenstad hebben het liefdevol over hun ‘Alten Flecken’.

Essen, dat was toch een industriestad? Loop de Kettwiger Panoramasteig door de wijken Kettwig en Werden, allebei met een mooi historisch centrum en je ontdekt de verrassend groene kant van de stad.

Foto: Tourismus NRW

De koningin der fietstochten, langs de kastelen en parken van het Münsterland met de veelbelovende naam 100-Schlösser-Route. Waterburchten, paleizen, herenhuizen, kloosters, zo kom je heel makkelijk aan de 100. In het lage herfstlicht lijken ze nog fotogenieker dan anders.

In Duitsland bekender dan bij ons: de Bergische Drie. Koosnaam voor de steden Wuppertal (met hoge zweeftrein!), Solingen (de hoogste spoorbrug van Duitsland) en Remscheid, met het interessante Röntgenmuseum. Onderweg op de 70 km lange, vrijwel vlakke Bergische Radring snap je helemaal waarom fietsen hier zo leuk is.

Wellness, Welbevinden, Warmte, Winterklaar?

Hoe komt het toch, dat we bij het van oorsprong Engelse woord ‘Wellness’ meteen aan Duitsland denken? Het zijn de kuuroorden! Nergens zo heerlijk als hier. Lekker gezond ontspannen in de kuuroorden Nümbrecht en Reichshof-Eckenhagen in het Bergische Land bijvoorbeeld. Ogen dicht, adem in, adem uit! Een rustgevende wandeling over het ‘Klangpfad’, dan de sauna in.

Even naar het noorden, in het prachtige Sauerland, vind je kuuroord Bad Sassendorf. Het geheim hier: Sole, je mag ook heilzame mineralen en zouten zeggen. Subtiel in de lucht verspreid via de zilte nevel van een ‘Gradierwerk’, of gewoon ‘puur natuur’ in een zeezoutgrot. Alsof je aan zee flaneert. Meer kalmerende ervaringen? Een verwarmend bad, ingepakt in de modder, heel goed voor je vermoeide huid. Floating! Dat is relaxed dobberen alsof je in de Dode Zee drijft.

Foto: Dominik Ketz

Ook net over de grens aan de Niederrhein in Xanten en Kevelaer zijn ze vertrouwd met de opbeurende werking van het onzichtbare zout, dat uit het bronwater verdampt bij een gradeerwerk. Het stimuleert de doorbloeding van je longen, wat weer goed is voor het transport van zuurstof door je bloed. In beide stadjes kun je ook heel fijn ‘Kneippen’, dat wil zeggen baden of pootjebaden volgens de heilzame principes uit de natuurgeneeskunde van de Beierse ‘kruidenpastoor’ Kneipp.

Hoofdfoto: Dominik Ketz


Inspiratie voor meer magische herfstmomenten: nrw-vakantie.nl/herfstfascinatie


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer