Het is heerlijk wandelen in Wallonië in België. Het mooie van de Ardennen is immers de grote afwisseling in het landschap. Er is voor elke wandelaar een prachtige wandeling te vinden. Zo kun je dwalen door de dalen langs meanderende riviertjes, of zoek je juist de hoogte op voor mooie panorama’s. Loop langs kastelen of abdijen en stop natuurlijk regelmatig voor een lekker Belgisch biertje op het terras. En blijf je langer? Dan kies je gewoon elke dag een andere wandeling uit. Daarom hebben we deze zes prachtige wandelingen voor je op een rijtje gezet. Welke is jouw favoriet?

Eindeloos wandelen in Wallonië. Copyright: WBT – Péripléties

1. Bijzondere wandeling door de Ninglinspo-vallei

De naam doet verre van Belgisch aan, maar je loopt hier toch echt één van de mooiste routes van Wallonië. Dit kleine riviertje slingert zich een weg door de vallei met talloze watervalletjes en stroomversnellingen tot gevolg.

Onderweg steek je regelmatig een bruggetje over, terwijl het kolkende water onder je door stroomt. Bij de watervallen heeft het water een dieper bassin uitgesleten, wat zeker in de warmere maanden uitnodigt om te pootjebaden.


 Bekijk hier de wandeling door de Ninglinspo-vallei
De wandeing voert langs de Ninglinspo. Copyright: Pierre Pauquay
De wandeing voert langs de Ninglinspo. Copyright: Pierre Pauquay

2. Natuurpark Chlorophylle is geweldig voor kinderen

Op pad met het hele gezin? Ga dan wandelen in Natuurpark Chlorophylle. Naast gewone wandelpaden kun je een boomtoppenparcours afleggen via touwen en hangbruggen. Kleinere kinderen vinden vooral de houten speeltoestellen leuk die zowel op de speelweide als kriskras door het bos staan. Uitgewandeld en moegespeeld? Ga dan lekker zitten bij de brasserie voor een hapje en een drankje.


Lees meer over natuurpark Chlorophylle


Wandelen in Wallonië is ook leuk met kinderen. Copyright: WBT - David Samyn
Wandelen in Wallonië is ook leuk met kinderen. Copyright: WBT – David Samyn

3. Voor het mooiste panorama: Tombeau du Géant

Voor een prachtige wandeling van 13 kilometer moet je bij Tombeau du Géant -oftewel het Graf van de Reus- zijn. Je loopt direct langs de oevers van de Semois naar het uitzichtpunt, waarvandaan je de lus die de rivier maakt vrijwel in z’n geheel kunt zien. Afhankelijk van de tijd van het jaar en de lichtinval varieert de kleur van het water van felblauw tot groen.

Een plaatselijke legende verklaart trouwens de naam van deze plek. Een flink grote Gallische held storte zich hier liever van de rotsen dan dat hij zich gevangen liet nemen door de Romeinen.


Alle info over Tombeau du Géant
Le Tombeau du Géant is een prachtig panorama in de Ardennen. Copyright: WBT - JP Remy
Le Tombeau du Géant is een prachtig panorama in de Ardennen. Copyright: WBT – JP Remy

4. Uitdaging in de Semoisvallei: de Laddertjeswandeling

Voor de wandelaars op zoek naar adrenaline en een flinke uitdaging is deze wandeling geweldig. Loop in dat geval de route wel met de klok mee. Je daalt eerst af in de vallei, en moet daarna weer omhoog. Dit doe je door gebruik te maken van de laddertjes die tegen de rotsen zijn geplaatst. Een duidelijkere naam voor deze wandeling bestaat er dan ook niet.

Ondanks dat de tocht maar vijf kilometer lang is, doe je er waarschijnlijk wel een paar uur over. Is het niet door de laddertjes, dan wel door het mooie uitzicht onderweg.


Lees meer over de Laddertjeswandeling
Tijdens de lattertjes wandeling moet je flink wat klimmen voor je uitzicht op de Semois. Copyright: WBT / Denis Closon
Tijdens de lattertjes wandeling moet je flink wat klimmen voor je uitzicht op de Semois. Copyright: WBT / Denis Closon

5. Beleef de geschiedenis bij de abdij van Villers-la-Ville

Voor liefhebbers van natuur én historie is de wandeling bij Villers-la-Ville een absolute must. Rond de abdijruïnes ligt een prachtig bos waar je doorheen kunt struinen en aan de rand vind je de kleine afgelegen dorpjes La Roche en Tangissart. Met een beetje geluk zie je onderweg bevers die hun burcht hebben gebouwd in de beek.

De abdij is meer dan 800 jaar geleden gesticht en de kerk is bijna meer dan 100 meter lang. Zoals een echte abdij betaamd is er een kleine brouwerij.


Meer informatie over de wandeling in Villers-la-Ville
De abdij van Villers-la-Ville is meer dan 800 jaar oud. Copyright: WBT-Kouprianoff
De abdij van Villers-la-Ville is meer dan 800 jaar oud. Copyright: WBT-Kouprianoff

6. Wilde orchideeën in de Viroinval

Deze wandeling van negen kilometer is het neusje van de zalm voor natuurliefhebbers. Het gebied bestaat uit kalkgrasland, waardoor er wilde orchideeën groeien en er veel bijzondere insecten te vinden zijn. In het relatief zachte kalksteen zijn in de loop van de geschiedenis diepe kloven en openluchtgrotten ingesleten en deze route loopt langs zo’n bijzondere grot.

Een pauze neem je bij voorkeur in de Fondry des Chiens, een klein rond dal waaromheen de rotsen grillig omhoog steken.

Alle info over Viroinval
De Viroin-vallei is geweldig voor natuurliefhebbers. Copyright: WBT - Pierre Pauquay
De Viroin-vallei is geweldig voor natuurliefhebbers. Copyright: WBT – Pierre Pauquay

Lees meer over wandelen in Wallonië


Hoofdfoto: Copyright WBT – SPRL Cernix-Pierre Pauquay