Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Mols Bjerge Trail in Denemarken is een Leading Quality Trail

Door Edwin Hagenouw

Afgelopen was ik voor het eerst in vele jaren weer eens langere tijd in Denemarken. Samen met mijn zoon verkenden we het noordoosten van land, dat verrassend dicht bij Nederland ligt. We maakten mooie fietstochten, gingen kanoën en mountainbiken en genoten urenlang van oneindige wandelingen. Lees bijvoorbeeld maar eens ons verslag van de wandeling die we maakten in de omgeving van Ebeltoft (reisverslag Denemarken).

Plaats van actie was de ongerepte natuur van Mols Nationaal park. Dit park is pas elf jaar geleden gesticht, in 2009 dus. Het heeft een oppervlakte van 180 km² en bestaat uit bossen, heide, graslanden, meren, kustlandschappen en de zee. Het bijzondere landschap is ontstaan tijdens de laatste ijstijd.

Nieuwe wandelroute

In minder dan een jaar na de lancering van de nieuwe wandelroute, is de Mols Bjerge Trail door de European Ramblers Association gecertificeerd als Leading Quality Trail. Er zijn in Europa slechts 20 paden die deze erkenning dragen. De wandelroute voldoet aan de gestelde eisen voor prachtige natuur, duidelijk gemarkeerde paden, gemakkelijke toegang, goede logistiek, een goed onderhouden website en mogelijkheden voor bagagevervoer.

Mols Bjerge Trail is een zestig kilometer lange wandelroute in het Deense Nationaal Park Mols Bjerge en bevindt zich in Jutland, ten oosten van Aarhus. Tijdens de laatste IJstijd, 18.000 jaar geleden, stopte de verplaatsing van het ijs in wat nu het nationale park is.

Verschillende punten langs de route bieden panoramische uitzichten over de baai en het schilderachtige gletsjerlandschap bestaande uit glooiende heuvels, ketelgaten (kuilen gevormd door ijs dat van de gletsjer afkomstig was), kloven en valleien. Daarnaast zijn er wilde paarden te bewonderen die vrij in deze “Deense bergen” grazen.

De bewegwijzerde wandelroute leidt van het historische stadje Ebeltoft, met ’s werelds langste houten slagschip Fregatten Jylland, naar de kasteelruïne van Kalø en is opgedeeld in drie dagtochten van elk twintig kilometer.

Accommodatie langs de route bestaat uit shelters in de vrije natuur en natuurkampeerplaatsen. De start- en eindpunten van het parcours zijn verbonden met een openbare busdienst.

Mols Bjerge Trail is de tweede wandelroute in Denemarken die geselecteerd is als Leading Quality Trail – Best of Europe. Sinds 2015 is de wandelroute Gendarmestien (Gendarmepad) in Zuid-Jutland in deze lijst opgenomen. De Danish Ramblers Association, die 32 kwaliteitsgecertificeerde natuurpaden in Denemarken heeft, heeft vijf wandelroutes in Nationaal Park Mols Bjerge gecertificeerd.

Link naar interactieve kaart: mols.geoguideapp.com/webmap


Lees hier alle verhalen en reistips over Denemarken 


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer