Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Mols Bjerge Trail in Denemarken is een Leading Quality Trail

Door Edwin Hagenouw

Afgelopen was ik voor het eerst in vele jaren weer eens langere tijd in Denemarken. Samen met mijn zoon verkenden we het noordoosten van land, dat verrassend dicht bij Nederland ligt. We maakten mooie fietstochten, gingen kanoën en mountainbiken en genoten urenlang van oneindige wandelingen. Lees bijvoorbeeld maar eens ons verslag van de wandeling die we maakten in de omgeving van Ebeltoft (reisverslag Denemarken).

Plaats van actie was de ongerepte natuur van Mols Nationaal park. Dit park is pas elf jaar geleden gesticht, in 2009 dus. Het heeft een oppervlakte van 180 km² en bestaat uit bossen, heide, graslanden, meren, kustlandschappen en de zee. Het bijzondere landschap is ontstaan tijdens de laatste ijstijd.

Nieuwe wandelroute

In minder dan een jaar na de lancering van de nieuwe wandelroute, is de Mols Bjerge Trail door de European Ramblers Association gecertificeerd als Leading Quality Trail. Er zijn in Europa slechts 20 paden die deze erkenning dragen. De wandelroute voldoet aan de gestelde eisen voor prachtige natuur, duidelijk gemarkeerde paden, gemakkelijke toegang, goede logistiek, een goed onderhouden website en mogelijkheden voor bagagevervoer.

Mols Bjerge Trail is een zestig kilometer lange wandelroute in het Deense Nationaal Park Mols Bjerge en bevindt zich in Jutland, ten oosten van Aarhus. Tijdens de laatste IJstijd, 18.000 jaar geleden, stopte de verplaatsing van het ijs in wat nu het nationale park is.

Verschillende punten langs de route bieden panoramische uitzichten over de baai en het schilderachtige gletsjerlandschap bestaande uit glooiende heuvels, ketelgaten (kuilen gevormd door ijs dat van de gletsjer afkomstig was), kloven en valleien. Daarnaast zijn er wilde paarden te bewonderen die vrij in deze “Deense bergen” grazen.

De bewegwijzerde wandelroute leidt van het historische stadje Ebeltoft, met ’s werelds langste houten slagschip Fregatten Jylland, naar de kasteelruïne van Kalø en is opgedeeld in drie dagtochten van elk twintig kilometer.

Accommodatie langs de route bestaat uit shelters in de vrije natuur en natuurkampeerplaatsen. De start- en eindpunten van het parcours zijn verbonden met een openbare busdienst.

Mols Bjerge Trail is de tweede wandelroute in Denemarken die geselecteerd is als Leading Quality Trail – Best of Europe. Sinds 2015 is de wandelroute Gendarmestien (Gendarmepad) in Zuid-Jutland in deze lijst opgenomen. De Danish Ramblers Association, die 32 kwaliteitsgecertificeerde natuurpaden in Denemarken heeft, heeft vijf wandelroutes in Nationaal Park Mols Bjerge gecertificeerd.

Link naar interactieve kaart: mols.geoguideapp.com/webmap


Lees hier alle verhalen en reistips over Denemarken 


 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer