Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Kilometers maken op de Sallandse Heuvelrug

Door: Karin Nijhof

Fietsenwinkels hebben sinds de komst van Corona twee keer zoveel fietsen verkocht als vorig jaar. Nederlanders zijn massaal aan het fietsen gegaan nadat sportscholen ook hun deuren moesten sluiten. Ook ik, reporter Karin kocht op de valreep nog een mountainbike. Door de drukte zijn veel mountainbikes pas later dit jaar weer leverbaar.

Het is nog behoorlijk lastig om een goede fiets te vinden zonder dat je deze kan testen. Na een aantal telefoontjes naar fietsenwinkels en de hulp van vrienden (met verstand van fietsen) kocht ik uiteindelijk een zeer toffe mountainbike. Ik keerde terug naar één van de mooiste MTB-routes van Nederland in Hellendoorn en fietste daar de blauwe route.

MTB route Hellendoorn
MTB route Hellendoorn, eigen foto

MTB-paradijs

Een maand eerder fietste ik de 18 kilometer lange prachtige paarse route. De route maakte veel indruk door de hoeveelheid aan (technische) singletracks, de af en toe lastige klimmetjes en de daaropvolgende leuke gevarieerde afdalingen. De blauwe route is met 30 kilometer een stuk langer dan de paarse. Daarnaast is er ook nog een groene route. Wil je meer kilometers maken? Dan kun je ervoor kiezen om de routes met elkaar te combineren.

De routes op de Sallandse Heuvelrug vormen een waar MTB-Paradijs

Wanneer je de paarse, blauwe en groene route combineert heb je een mooie MTB-tocht van ongeveer 65 kilometer. Ook na vandaag ontdekte ik dat de MTB-routes op de Sallandse Heuvelrug een waar MTB-paradijs zijn.

MTB routes Hellendoorn
MTB routes Hellendoorn, eigen foto

Blauwe route

Op korte afstand van de Wilgenweard in Nijverdal waar enkele vrienden van mij een MTB hadden gehuurd, begonnen we aan de blauwe route. De blauwe route voert door het zuidelijke gedeelte van de Sallandse Heuvelrug. Het landschap is wisselend. Brede verharde en onverharde paden worden afgewisseld met technische singeltracks. De route loopt onder andere langs het gezellige plaatsje Holten waar je zelfs in de coronatijden een lekkere versnapering kan kopen. Ook kun je daar de Canadese begraafplaats te bezoeken.

MTB routes Hellendoorn
MTB routes Hellendoorn, eigen foto

De MTB-paden zijn goed onderhouden

De MTB paden zijn uitstekend onderhouden. Dat ook de blauwe route onder MTB-ers populair is blijkt later. In het begin komen we nog maar weinig mensen tegen maar even later wordt het een stuk drukker. Geen wonder, de omgeving hier is prachtig. Op sommige delen van de route is het landschap enorm uitgestrekt. Dat geeft mij een waanzinnig gevoel van vrijheid. De Sallandseheuvelrug bestaat uit een aaneengesloten bos en-heide gebied en heeft voor Nederlandse begrippen flinke hoogteverschillen. Het hoogteverschil van de blauwe route is 185 meter.

De paarse route wordt over het algemeen als iets moeilijker ervaren dan de blauwe route. Deze route heeft in totaal 235 hoogtemeters. Beide routes hebben technische passages, hoogteverschillen en singeltracks. De groene route voert door het natuurgebied het Reggedal en bestaat voor een deel uit nieuw aangelegde singeltracks. Deze route heeft een totale lengte van 19 kilometer en is een wat vlakkere route met een paar heuvels in het Duivecatebos.

MTb routes Hellendoorn
MTb routes Hellendoorn, eigen foto

Mijn tip, fiets ze allemaal! Alle MTB routes op de Sallandse Heuvelrug in deze omgeving hebben hun eigen charme! Ga er op uit en beleef het zelf!


Lees hier meer over MTB-en op de Sallandse Heuvelrug


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer