Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

VisitBrabant toont live de actuele drukte in Brabantse natuurgebieden

Door Edwin Hagenouw | Bron: Visit Brabant

Met de stijgende populariteit van fietsen en wandelen in Brabant, het opengaan van de horeca en de drang naar ruimte en veiligheid van zowel bewoners als bezoekers, is het belangrijk drukte goed te organiseren. Samen met de natuurorganisaties in Brabant, neemt VisitBrabant hierin het voortouw. Vanaf vandaag zie je op www.visitbrabant.com/druktemeter de actuele drukte in de Brabantse natuurgebieden. Deze zijn weergegeven op een online overzichtskaart.

Bezoekers krijgen bovendien bij drukte in een bepaald gebied direct tips voor alternatieve locaties die op dat moment wel de gewenste rust, ruimte en veiligheid bieden.

Ongekende populariteit

De populariteit van fietsen en wandelen in Brabant is door de beperkingen van corona gestegen tot ongekende hoogte. VisitBrabant Routebureau, de organisatie die meer dan achttienduizend kilometer knooppuntroutes in Brabant beheert, meldt meer dan een verdubbeling van het aantal gebruikers van de online routeplanner. Naar verwachting zal die populariteit nog verder toenemen. Om de verwachte drukte goed te organiseren, brengt VisitBrabant samen met natuurorganisaties de actuele drukte in de Brabantse natuurgebieden in kaart.

Online overzichtskaart

Het systeem is eenvoudig: op een online overzichtskaart kunnen fietsers en wandelaars direct zien hoe druk het is bij de Brabantse natuurgebieden: van groen (rustig) tot oranje en rood (te druk). Dit wordt zeven dagen in de week gemonitord. Het systeem werkt op basis van kwalitatieve registraties van vertegenwoordigers van die natuurgebieden.

Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Brabants Landschap werken hierin nauw samen met VisitBrabant. Daarnaast kunnen recreanten ook zelf drukke locaties tippen via een online meldsysteem en houden de meer dan 400 vrijwilligers van het Routebureau continue de situatie in de gaten. Op dit moment verkent VisitBrabant tevens op welke manier ze hierin ook kunnen samenwerken met de drie Veiligheidsregio’s van Brabant.

Druktemeter

De officiële meldingen worden direct verwerkt in de online overzichtskaart. Deze kaart, alsook het meldpunt, staat half juni live op een speciaal ingerichte campagnewebsite. Nu al staat de kaart live op visitbrabant.com/druktemeter. Hier kunnen mensen bovendien zélf hun favoriete fiets-, of wandelroute uitstippelen en zich laten inspireren door één van de vele belevingsroutes in Brabant.

Hoofdfoto: Jeroen Kleiberg

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer