Een introductie in gravelbiken: 50 kilometer in Uden en omstreken

Gelegen aan de peelrand in Noord-Brabant, vind je het dorp Uden. Op een zonnige zondag reed ik afgelopen maand naar De Mastworp, een buitensportcentrum waar veel diverse sporten beoefend kunnen worden. Met vier personen gaan we een introductietocht gaan maken op een gravelbike. 50 kilometer over zandpaden én verharde wegen, langs kastelen en door bossen.
Instructies klaar? Dan kunnen we gaan!
Onze dag begint met het ophalen van de fietsen. Hoewel sommigen van ons wel ervaring hebben met mountainbiken, is dit voor iedereen nieuw. Toch hoeft er geen tijd verspild te worden aan de instructies, want binnen een kwartier hebben we allen een fiets, een helm, één GPS-systeem met route en duidelijke gebruiksaanwijzingen voor het gebruik van de gravelbike.
Gelukkig zijn we allemaal uitgerust met een fietsbroek met zeem, want vanaf de eerste seconde op het zadel voel ik al dat dit anders geen pretje zou zijn geweest. Vol goede moed stappen we op de fiets en beginnen we met kracht zetten op onze trappers.

Een eerste ervaring met een Kona gravelbike
In sneltreinvaart wisselen we verharde fietspaden af met stoffige zandwegen, die door de aanhoudende droogte van afgelopen weken nóg zachter en moeilijker te befietsen zijn dan normaal. Het is dan ook even wennen om evenwicht te houden en op tijd te schakelen, maar we lijken het allemaal redelijk snel onder de knie te hebben.
De fiets die we meekregen, een Kona Rove NRB, heeft slechts aan één kant van het stuur een versnelling, die met een enkele handeling te gebruiken is. Daarnaast is het stuur uitgerust zoals bij een racefiets, met shifter en handlebar. Zelfs tijdens onze eerste fietstocht weten we gebruik te maken van de handlebar en weten we snelheden te bereiken tot 50 kilometer per uur.
Een kijkje in de Maashorst
Naast het genot van deze goed uitgeruste fietsen, genieten we van de prachtige omgeving hier rondom Uden. Uden ligt in de gemeente Maashorst, waar je tevens het gelijknamige natuurpark vindt. We starten onze route dan ook naar het noorden, waarna we direct in het natuurpark terecht komen. Zowel de bosrijke omgeving als de uitgestrekte landerijen schieten aan ons voorbij terwijl de kilometers optellen.
Na circa 15 kilometer verlaten we de Maashorst en vervolgen we onze weg naar de Reeksche Heide en uiteindelijk via kasteel de Tongelaar naar Mill. Met inmiddels 30 kilometer in onze benen besluiten we tijd te maken voor een verfrissend drankje en de nodige versnaperingen. Hoewel we inmiddels met flinke trek op de fiets zaten, was dit het slechtste besluit van de dag. Het tweede deel van de route was een pijniging voor onze billen en een les voor de volgende fietstocht.

De laatste kilometers
Het laatste deel van onze route loopt grotendeels langs het water. De smalle paden zijn heerlijk om even overheen te racen en de laatste beetjes energie uit onze benen en longen te halen. We hebben daarbij geluk dat er geen tegenliggers op de paadjes zijn, zodat we heerlijk door kunnen fietsen. Dat is dan ook het resultaat na bijna 60 kilometer; uitgeput maar ontzettend voldaan.
Het gravelbiken: eenmalig of voor herhaling vatbaar?
Het gravelbiken heeft me positief verrast. Naast dat het voldoening geeft om zó actief te sporten en daarbij in de buitenlucht te zijn, wisten wij het te combineren met gezelligheid en samenzijn. De volgende keer dat ik echter zo’n tocht ga fietsen, weet ik wel dat ik pas van mijn fiets afstap als alle kilometers erop zitten.
Daarnaast besefte ik me ook na een dag fietsen in de felle zon, dat de juiste kleding een welkome aanvulling zou zijn. Zo hoef ik geen tas meer op mijn rug mee te nemen, maar kunnen de energierepen, telefoons en sleutels achter op mijn rug in het shirt. Ook schoenen met klikpedalen staan vanaf vandaag op het verlanglijstje. Hoewel ik niet dagelijks noch wekelijks fiets, heb ik de voordelen ervan nu van dichtbij mogen aanschouwen.

Nu is het jouw beurt!
Wil jij nou ook proberen hoe het is om op een gravelbike te fietsen, of ben je simpelweg nieuwsgierig, neem dan een kijkje op www.mastworp.nl en huur nu jouw fiets! De route die wij af hebben gelegd vind je op komoot.nl. Wij reden de route wel de andere kant op, dus eerst naar het noorden, toen naar het oosten en vervolgens onderlangs terug naar De Mastworp.
Hoofdfoto: Walter Pepers

Opgegroeid in Nationaal Park de Maasduinen is mijn passie voor de natuur al sinds kleins af aan gevoed door mijn omgeving. Wandelen, fietsen, boulderen en mountainbiken zijn de sporten die ik het meest beoefen in de buitenlucht, maar ook fotograferen is een van mijn hobby’s. Met mijn achtergrond als Toegepaste Bioloog en liefde voor reizen, natuur en duurzaamheid hoop ik jullie op Outdoordichtbij mee te kunnen nemen in mijn belevenissen in de natuur dichtbij huis.”