Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Lange zomeravonden lenen zich er perfect voor om nog even lekker naar buiten te gaan. Tenminste dat is wat ik graag doe. Gewoon nog even genieten van de lauwe avondwarmte. Een plek die ik graag op zoek is het Wierdense Veld. Een uniek levend hoogveengebied gelegen tussen de Twentse plaatsen Wierden en Nijverdal.

Stevig trappen naar een natuurlandschap

Voordat de zon is verdwenen, fiets ik vanuit het dorpscentrum van Wierden richting Nijverdal. Asfalt maakt al snel plaats voor smalle zand- en gravelfietspaden. Door het mulle droge zand wiebelt mijn fiets. Als een fazantenpaartje de weg oversteekt, minder ik vaart. Het geluid van kwakende kikkers verraden dat er veel water in de buurt is. Na even stevig trappen komt het Wierdens Veld in mijn vizier. Let op, de natuur is nog steeds wakker. Het panorama reikt ver. Hier en daar enkele bomen. De uitgestrektheid van het natuurlandschap geeft mij bijna een on-Nederlandse gevoel

In het Wierdense Veld heeft asfalt plaats gemaakt voor zand- en gravelpaden. Foto: Jacqueline van der Steele

Natura 2000-gebied

Naar mijn idee is het Wierdense Veld een beetje het ondergeschoven kindje ten opzichte van andere gebieden in de regio. Ok, het is misschien wat minder bekend. Maar dat maakt de natuurbeleving niet minder mooi. Europa heeft het natuurgebied niet voor niets uitgeroepen tot Natura 2000-gebied. Daarnaast leven er tal van bijzondere planten en dieren.

Niet te dicht bij komen! Voor je het weet zak je weg in drassige vennen. Foto: Jacqueline van der Steele

Mekkerende schapen

Om te voorkomen dat het Wierdense Veld overgroeid raakt loopt er een kudde schapen in het gebied. Ik hoor ze al mekkeren wanneer ik in de buurt van de schaapskooi van Landschap Overijssel kom. Om wat dichterbij te komen, zet ik mijn fiets neer. Te voet ga ik verder. Kuddehonden laten me blaffend weten dat ik niet te dichtbij moet komen. Zij beschermen de schapen tegen onheil.

Grazende kudde schapen op veilige afstand. Foto: Jacqueline van der Steele

Vogels kijken

Doordat ik dwars door het landschap heen wandel voelt de natuur nog dichterbij. Ik stop even bij de vogelkijkhut. Omdat een groot deel van het gebied ontoegankelijk is, leven er verschillende grondbroeders die er volop de mogelijkheid hebben om hun nesten uit te broeden. Verstand van vogels heb ik helaas niet, maar misschien moet ik maar een keer meegaan op een van de natuurexcursies die Landschap Overijssel hier soms organiseert.

Landschapsbeleving vanaf de vogelkijkhut. Foto: Jacqueline van der Steele

Nederlandse zomeravonden zijn mooi. Ook in Nederland kent de natuur verrassende plekken. Een voorbeeld hiervan is het Wierdense Veld. In de regio zijn er diverse wandel- en fietsroutes uitgestippeld. En Landschap Overijssel organiseert er regelmatig natuurexcursies in het voorjaar en zomer. Waarom zou je binnen blijven zitten als je naar buiten kan? Inmiddels gaat de zon ten onder. Ik pak mijn fiets weer en rij weer terug naar de bebouwde kom. Mijn avond kan in ieder geval niet meer stuk.

één reactie op “Een zomeravond in het Wierdense Veld in Overijssel”

  • Jolanda ELBERT
    1 augustus 2022 at 19:41

    Prachtig verhaal van een nog te onbekend en onbemind gebied. Met prachtige vogels zoals ransuil, kraanvogels, veldleeuwerik, klapekster, roodborsttapuit en de blauwborst…geweldig…

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer