Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Waverhoek. Een parel ten westen van de Vinkeveense Plassen. Volgens Natuurmonumenten, de eigenaar van dit veenmoeras, “de kraamkamer van de Kluut, Kievit, Tureluur, (Bos)Rietzanger, Blauwborst en nog veel meer vogels”. En ook buiten het broedseizoen staat dit prachtige gebied onder de rook van Amsterdam garant voor diverse bijzondere vogelsoorten. Rond het gebied ligt een wandelpad van zo’n 2,5 kilometer. Het pad begint en eindigt bij de parkeerplaats aan de Botsholsedwarsweg. 

Blauwborst. Foto: Rickwildlifephotography

Podcast

Hoog tijd dus om Waverhoek te vereren met een bezoek. Deze keer ging ik niet alleen op pad. Ik nam mijn vogelkijk- en podcastmaatje Marjon ook mee. Een mooie gelegenheid om een nieuwe aflevering te maken van onze podcast BIRD Experience De Podcast. In deze podcast laten Marjon en ondergetekende je de natuur ervaren. Een natuurbelevenis die je vanuit je luie stoel, onder een saaie online meeting of tijdens een wandeling kunt ervaren.

We gaan op pad in de mooiste natuurgebieden om samen vogels te kijken. We nemen je als luisteraar mee in wat we zien en vertellen over de vogels die we spotten. Ook geven we je tips over mooie natuur gebieden en hoe je vogels zelf het beste kunt spotten. Zo brengen we de natuur dichtbij. Met periodiek een speciale gast. 

Special Guest: Eddy Zoëy

De special guest was deze keer Eddy Zoëy. Opgegroeid in de Twentse natuur is deze geboren Tukker inmiddels helemaal ingeburgerd in het midden van het land. En in dit gebied onder de rook van Amsterdam komt hij vaak.

Ontsnappen aan randstedelijke drukte

Waverhoek bij Waverveen. Volgens Eddy de perfecte plek om uit de Amsterdamse en randstedelijke drukte te ontsnappen. “Heb je een uurtje over tussen afspraken door? Of heb je nog wat tijd tot je de kids van school gaat halen en ben je in de buurt? Dan is dit gebiedje van 60 hectare een ideale plek om een rondje te vogels te kijken.” 

Podcastmaatjes Marjon en Eddy.

Het moerasgebiedje in een oer-Hollands landschap met grazende koeien in de omliggende weilanden, het rietmoeras en allerlei stukjes water is in elk jaargetijde interessant voor vogels. Ook de Roerdomp kun je hier aantreffen. Wel heb je dan een flinke portie geluk nodig.

Roerdomp

Rovers

“En rovers, daar is dit gebied supergoed voor”, aldus Eddy. Daar was geen woord van gelogen. Nog voor we goed en wel op pad waren dook de eerste roofvogel op. Een Bruine Kiekendief. Een echte moerasbewoner die menig eend en steltloper de stuipen op het lijf jaagt. De Bruine Kiekendief is ongeveer zo groot als een Buizerd, maar je kunt ze onderscheiden door de jachttechniek. Ze vliegen laag boven het riet en houden de vleugels schuin omhoog. Het heeft iets weg van een v-vorm. Ook is het donkere verenkleed kenmerkend. 

De snelste vogel op aarde

Welke rovers we nog meer tegenkwamen tijdens de podcast opnames zal ik niet verklappen. Daarvoor moet je de podcast beluisteren. Wel kan ik je zeggen dat we na de opnames zelfs nóg een soort zagen. En niet zomaar een roofvogel. Het was de snelste vogel op aarde. Sterker nog: we zagen het snelste dier op aarde, de indrukwekkende Slechtvalk. Tijdens hun duikvluchten kunnen deze heersers van het luchtruim snelheden bereiken van bijna 400 kilometer per uur! 

Slechtvalk

De Slechtvalk in kwestie kreeg het aan de stok met een Bruine Kiekendief. Een luchtshow viel ons ten deel. Geweldig! Wat een avontuur. Dat laat dus maar weer eens zien: je hoeft niet ver van huis om de mooiste natuur te ervaren. 

Nieuwe Bird Experience Podcast | Wit Wiebelkontje

Benieuwd welke roofvogels we allemaal zagen? En wil je weten wat een ‘Wit Wiebelkontje’ is? Luister dan naar BIRD Experience De Podcast. Deze is beschikbaar op Spotify.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer