Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Als lezer van OutdoorDichtbij lees je hier alles over outdoor dichtbij huis. Geweldig natuurlijk, maar soms heb je even niet zoveel tijd. Gelukkig kun je kunt buiten nóg dichterbij halen. Want als je vogels gaat voeren dan haal je de natuur bijna in huis. Gewoon in je tuin of op je balkon. 

Veel mensen denken dat je alleen bij strenge vorst de vogels moet voeren. Nou moet er natuurlijk niks, maar bij strenge vorst is het zeker aan te raden om de vogels te voeren. Dan help je ze een handje en is de kans dat ze het voorjaar halen weer groter. Alleen wat veel mensen niet weten is dat je de vogels eigenlijk het hele jaar door wel kunt voeren. Ze hebben het niet altijd even hard nodig, maar je maakt het ze makkelijker. Ze hebben het al zwaar genoeg. Plus je krijgt ze van dichtbij te zien. Hartstikke leuk! 

Pimpelmees

Waarmee krijg je de meeste vogels?

Deze vraag krijg ik regelmatig. Het antwoord is: met een bakje vers water en gevarieerde en gezonde voeding. Er zijn verschillende soorten voeding. Ik pik er twee uit: vogelpindakaas en pinda’s.

Vogelpindakaas

Veel vogels zijn dol op vogelpindakaas. Het is lekker vet en de vogels vinden het vet lekker. Koop wel échte vogelpindakaas. De pindakaas die wij op ons brood doen is veel te zout. Dat is niet goed voor de vogels. Let er ook op dat er geen palmolie in zit, want dat gaat weer ten koste van het regenwoud. 

Grote Bonte Specht

Vogels die op de vogelpindakaas af kunnen komen zijn in ieder geval de Pimpelmees, Koolmees, Huismus, Spreeuw en Grote Bonte Specht. Ook zijn Eksters en Gaaien dol op vogelpindakaas. Ik hoor vaak van mensen dat de Eksters alles inpikken en dat ze die het liefst niet in hun tuin hebben. Ik snap dat de kleinere vogels schattiger zijn, maar kijk eens goed naar die Eksters.

Het zijn echt hele mooie vogels. En dat niet alleen, het is vaak voor zo’n grote vogel een hele toer om bij de pindakaaspot te komen. Ze halen de gekste capriolen uit. Echt de moeite waard om dat eens te bekijken. Met een kop koffie vanuit je luie stoel. 

Pinda’s

Net als op vogelpindakaas zijn veel vogels ook dol op pinda’s. Haal gepelde, ongebrande pinda’s, of pinda’s die nog in het jasje zitten. Daar kun je zo’n leuk snoer van maken. Geen netjes, want daar kunnen de vogels verstrikt in raken en vervolgens dood gaan. Maar doe je het zonder netjes dan kun je geluk hebben. Want wie weet krijg je een Gaai op bezoek. Die verstoppen de pinda’s op de leukste plekken. Geweldig om te zien!

Gaai

Hygiëne 

O ja, waar je wel op moet letten is de hygiëne. Geef dus niet teveel voedsel tegelijk. Je kunt beter wat vaker bijvullen dan in één keer een hele berg voer neergooien. Want dan is de kans op schimmel en de verspreiding van ziektes weer groter. Ververs ook dagelijks het water.

Roofvogels en katten

Waar veel vogels zijn, heb je ook kans op roofvogels. Spectaculair als er een Sperwer in je tuin komt, maar dat is voor de kleine vogels minder leuk. Je kunt ze helpen door te zorgen voor voldoende schuilgelegenheid. Denk aan struiken, bosjes en rommelhoekjes. Dan kunnen ze daar schuilen als er gevaar is.

Trouwens is dit nog veel belangrijker om de vogels te helpen tegen gevaar van katten. Want ook Sperwers moeten eten, terwijl katten vogels alleen maar pakken om er mee te spelen. Eten krijgen ze thuis. 

Een Sperwer mannetje

Een bonustip: schaf een goede verrekijker aan. Leg hem op de keukentafel. Dan kun je elke dag jouw tuinvogels bekijken. Met een kijker zie je meer. En je kunt hem meenemen op je volgende outdoor trip. 


Luister naar BIRD Experience De Podcast

In BIRD Experience De Podcast nemen Marjon en Vogelwachter Adriaan je mee op pad de natuur in, om vogels te kijken.

Met Marjon en Adriaan zie je ze gegarandeerd vliegen! Klik op de foto om naar de aflevering te gaan. Ga hier naar de podcast.


één reactie op “Hoe krijg je de meeste vogels te zien dichtbij huis?”

  • Wendel Elerie
    19 oktober 2022 at 05:17

    Wat leuk om te lezen, bedankt!

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer