Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

De stille kern

De stille kern is een pareltje in Zeewolde. Het hart van het Horsterwold, is 1100 hectare groot. In dit unieke gebied kun je struinen in de voetsporen van de in het wild levende kudde konikpaarden. Deze grazers zorgen ervoor dat de afwisseling van bos, struweel, graslanden en moeras niet verloren gaat.

Tijdens de wandeling kom je langs een verscheidenheid aan landschappen. Van open weidelandschappen tot gesloten bossen. Wandel langs de waterplas, een wilgenopstand en door een essenbos. In het voorjaar staan de meidoornstruiken prachtig in bloei. (bron: Staatbosbeheer)

De Tuurtoren is een mooi startpunt voor een wandeling. Vanaf hier heb je een wijds uitzicht over het landschap. Je kunt de twaalf meter hoge toren ook in, om boven de boomtoppen te turen. Wat een rust ….. In de ochtendgloren niets meer te horen dan luid vogelgezang. Prachtig!

Via de trap liep ik door naar beneden naar een open veld. In dit gebied mag je vrij rondlopen, ook buiten de paden. Dus ik deed een poging om naar de waterkant te gaan. Mijn waterdichte Hanwag schoenen hielden mijn voeten gelukkig droog. Maar de grond bleek nog echt te drassig.

Ik besloot terug over het pad mijn weg te vervolgen. De storm Eunice heeft hier ook flink huisgehouden. Meerdere omgevallen bomen versperden het looppad. Desondanks motiveerden diverse dierensporen mij om nog even door te lopen naar de grote plas.

Ineens hoorde ik rechts van mij wat knakkende takken…

Ik stuitte op een kudde Schotse hooglanders. Best spannend… wanneer ze opduiken en je zelf de weg niet kent.

Na enkele kiekjes kwam er een forse dame het pad op. Toen ze begon te loeien, besloot ik toch maar even door te lopen. Via een geasfalteerd pad liep ik door in de richting van de ‘Circle of life’. Deze ronde heuvel is ingericht met bankjes en informatieborden. Vanaf dit rustpunt, in het hart van het natuurgebied, kan je 360° van het uitzicht genieten.

Soms zie je hier beneden bij het water de Konikpaarden grazen. Vanaf hier kan je vrij wandelen linksom, of rechtsom.

Marleen’s Wandeltip: Volg het boswachterspad langs het water, zo’n 5,5 km lang.

#ochtendwandeling #oase #rust #stillekern #buitenzijndoetjegoed #staatsbosbeheer #horsterwold

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer