Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

‘Wandelen naar Kaap Willemsduin’ dat stond al een tijd op mijn wensenlijstje. De weersvoorspellingen waren goed met best nog hoge nachttemperaturen; dus ik besloot richting het Waddeneiland Schiermonnikoog te gaan. Vanaf Lauwersoog brengt de veerdienst me in drie kwartier de Waddenzee over. De zaterdag dat ik aankom gebruik ik om mijn tentje op te zetten, een kleine wandeling om de natuurplas Westerplas te doen, het dorpje door te lopen en in de avond naar de voorstelling op de witte Zuidervuurtoren te bekijken. Zondag ga ik op tijd met mijn fiets richting de oostkant van het eiland.

Schiermonnikoog Feyesslink
Schiermonnikoog Feyesslink

Kobbeduinen

Ik parkeer mijn fiets bij de fietsenstalling bij Kobbeduinen. Vanaf hier kun je op een ‘normale’ fiets eigenlijk ook niet verder. Het noorden en oosten vanaf Kobbeduinen is een natuurgebied. Daar lopen wandelpaden en zelfs die zijn niet altijd even makkelijk te bewandelen. Ik neem vanaf de de Kobbeduinen eerst het pad parallel aan de Korebaaksslink.

Ik hoop langs de Waddenzee te kunnen gaan richting het oosten, maar ik loop ‘dood’ op de brede slenk. Dus weer terug naar Kobbeduinen. Daar wandel ik wat rond in dit mooie duingebied. Het houten baken is een bekend kenmerk van Schiermonnikoog en dient als dagmerk voor de scheepvaart.

Kaap Willemsduin

Mijn doel is deze dag Kaap Willemsduin. Ik wil het Bouwe Hoekstrapad nemen. Die staat op mijn Topo GPS-app aangegeven als pad van Kobbeduinen naar Willemsduin als een redelijk recht pad van west naar oost. Op de reviews op Google Maps lees ik dat de tocht naar Kaap Willemsduin ‘een Nederlandse equivalent is van het beklimmen van de Mount Everest’, het niet voor bangeriken is en dat het pad in winter, voor- en najaar een uitdaging kan zijn door het vele water.

Op de website van Natuurmomumenten wordt gewaarschuwd dat dit is één van de weinige plekken in Nederland is waar je kunt verdwalen! Omdat we een keiwarme zomer hebben gehad en het nog steeds extreem droog is in Nederland denk ik dat het voor mij vandaag, qua natheid van het pad, wel mee zal vallen. Dus ik ga vol goede zin het pad op. En ik beland in een afwisselend, stil en prachtig gebied.

Een avontuurlijke tocht

Het zou vanaf Kobbeduinen zo’n 6 kilometer heen en 6 kilometer terug zijn. Dat liep iets anders. Na twee kilometer gaf mijn app aan dat het pad over het water liep, maar er was geen brug over de zeer brede slenksloot. Ik moest dus op zoek naar een oplossing om toch mijn doel “Kaap Willemsduin” te bereiken. Zo werd deze wandeltocht een enorm avontuurlijk pad. Voor mij een heerlijke belevenis waarin ik steeds weer op zoek moest naar nieuwe wegen.

Het Bouwe Hoekstrapad was namelijk niet ‘zomaar’ te bewandelen, steeds weer liep ik tegen de slenken met slib aan. Soms liep ik daar dan langs tot ik er wel ergens overheen kon, soms waadde ik mij tot kniehoogte door het water in het zwarte slib naar de overkant. Ik struinde zo vele kilometers door eindeloze, mooie vlaktes. Het rode zeekraal was een lust voor het oog.

En zo bereikte ik Kaap Willemsduin vier uur nadat ik vanaf Kobbeduinen richting het Bouwe Hoekstrapad was gelopen. En dat zonder een mens tegen te komen. Op deze oostelijke plek van Schiermonnikoog genoot ik van het uitzicht vanaf de duin en de mooie kleuren van vlierbes, duindoorn en de vlaktes.

De terugweg

Ik wandelde in ongeveer twee uurtjes de 8 kilometer weer terug naar mijn fiets. Ik nam nu het pad richting de Reddingsweg en via de noordkant bij de Stuifpaalduin weer zuidwaarts naar Kobbeduinen. Zo ontdekte ik weer nieuwe gebieden om doorheen te kuieren en het prachtige Nationaal Park Schiermonnikoog nog beter te leren kennen.

Ik heb enorm genoten van deze struindag. Op het eind van de dag werd ik nog getrakteerd op een prachtige zonsondergang bij het Wad, een mysterieuze mist dat over de landerijen hing en de volle maan helder in zicht. Zo werd het een dag met een gouden randje!

Tips voor Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een fijn, klein Waddeneiland waar enorm veel te ontdekken valt. Tip: reisreporter Erwin is een Schiermonnikoog-kenner en neemt je heel graag mee met de fatbiketour. Op Outdoor Dichtbij vind je nog meer Schiermonnikoog-tips. Als je zelf van plan bent richting Willemsduin te wandelen, dat kan buiten het broedseizoen en maak gebruik van de route die ik heb gedeeld in de Topo GPS-app (zie instructies onder de beschrijving van filmpje).
Dat ik genoten heb van deze Schiermonnikoog op deze wandeldag en welke ‘obstakels’ ik tegenkwam is heel goed terug te zien in de filmcompilatie die ik heb gemaakt:

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer