Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Tijdens een nazomer weekend in september liep ik drie dagen door natuurgebied De Maashorst. De Maashorst is een verrassend groot natuurgebied waar je lange, gevarieerde wandelingen kunt maken. Deze driedaagse wandeling brengt je dwars door het oergebied, is goed te doen voor beginners en daarom een absolute aanrader.

Over natuurgebied De Maashorst

De Maashorst is een groot natuurgebied in Noord-Brabant. Het is een gebied waar de natuur de baas is. Tijdens een wandeling door De Maashorst loop je door heide, over stuifduinen, langs drassige poelen en door bossen. Om het oergebied te herstellen, worden er wilde grazers ingezet. De kans is groot dat je tijdens een wandeling door de Maashorst de Tauros, Wisent of Exmoorpony tegenkomt. Ook vind je er diverse historische opgravingen, zoals graven uit de ijzertijd, de prehistorie en de middeleeuwen. Je kunt deze oerschatten zelf of met een gids bezoeken.

Wandelroute over De Maashorst

Deze driedaagse wandeling over De Maashorst liep ik samen met een vriendin. Omdat het haar eerste meerdaagse wandeling was, deden we het rustig aan. We wilden vooral genieten van de wandeling en het samenzijn. Het ging ons dus niet om het afleggen van grote afstanden. Om wat momenten vast te leggen, maakte ik deze video van ons weekend.

Dag 1 (10 kilometer)

De eerste dag van onze wandeling begon bij een bushalte in Heesch. Vanaf daar liepen we het natuurgebied De Maashorst in. Al snel verdween het lawaai van de bewoonde wereld naar de achtergrond en werden we verwelkomd door een ree. Deze route liep vooral door bos en over langgerekte bospaden. Na ongeveer drie uur kwamen we aan op de boerencamping, waar we in alle rust onze tent opzetten en genoten van een warme maaltijd.

Driedaagse wandeling door De Maashorst
Lopen over bospaden, De Maashorst. Foto: Yvette Kooijman

Dag 2 (16 kilometer)

Na een goede nachtrust en een lekker ontbijt begonnen we aan deel twee van onze wandeling via de achterzijde van de camping. Vanuit daar staken we een maisveld over en liepen we verder door het bos. Halverwege liepen we over de kleurrijke heide en beklommen we een stuifduin. Nietsvermoedend en druk in gesprek liepen we verder. En ineens was hij daar: de Wisent. Van dichtbij zagen we deze zware, indrukwekkende dieren voorbij lopen. Het was ontzettend bijzonder om te zien. Na ongeveer vijf uur bereikten we via de natuurbegraafplaats onze tweede camping.

Dag 3 (8 kilometer)

De derde dag was een korte dag, waardoor we het op zondagochtend rustig aan konden doen. We kookten onze havermout en besloten daarna voor een tweede ontbijt te gaan bij het restaurantje op de camping. Terwijl de nazomer zon door de bomen opkwam, genoten wij van een croissantje en een cappuccino. Klaar voor de laatste kilometers. Terwijl wij het zoveelste diepe gesprek voerden en het besef van tijd verloren in de natuur, veranderde het oergebied langzaam weer in een drukbezocht bos vol mensen. Ineens was daar de wereld die we drie dagen geleden achter ons lieten. Het was heerlijk om een weekend offline te zijn, ons onder te dompelen in de natuur en écht samen te zijn; zonder alle afleiding van het dagelijks bestaan.


Liever een korte wandeling? Kies dan voor het Boswachterspad op De Maashorst of een wandeling over het Brabants Vennenpad.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer