Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Friesland is rijk aan prachtige natuurgebieden waar je kunt wandelen, fietsen en varen. Zo heerlijk om hier de rust en de schoonheid van de natuur te ervaren! Afgelopen weekend bezochten wij de veenpolders Rottige Meente / Brandemeer, Nationaal Park De Alde Feanen, natuurgebieden Ketliker Skar, de Dellerboersterheide, Diakonievene en de Kiekenberg. Bovendien verbleven wij in een Natuurhuisje in Oudehorne aan rivier de Tjonger. Benieuwd hoe mooi deze omgeving is? Wandel hieronder dan met ons mee.

Rottige Meente en Brandemeer

Het is 7.00 uur op vrijdag 27 mei 2022 en wij zijn op weg naar Friesland om twee nachten te verblijven in Oudehorne. Maar eerst gaan we nog wandelen in natuurgebied de Rottige Meente en Brandemeer. Deze veenpolders liggen ten zuid-westen van Wolvega en zijn ontstaan door de turfwinning in de 19e en 20e eeuw. De veenpolder die overbleef is nu rijk aan flora en fauna. Er leven onder andere veel rietvogels en watervogels, de grote vuurvlinder fladdert er rond en ook de otter heeft er zijn thuis gevonden. Door Staatsbosbeheer zijn er twee wandelroutes uitgezet, de witte route (Laarzenpad) van 3 kilometer en de rode route (Boswachterspad) van 17 kilometer. Deze laatste liepen wij, met als beginpunt de parkeerplaats in Nijetrijne.

Om 8.30 uur komen wij aan in Nijetrijne, rugzakken om en gaan! Het zuidelijke deel bestaat uit paadjes door bossen en langs waterpartijen. Sommige van deze paadjes (laarzenpad) kunnen met nat weer erg drassig zijn. Gelukkig zijn er ook vlonderpaden en deze paden gaan vervolgens over in goed te lopen schelpenpaden.

We steken vervolgens de rivier over en lopen het noordelijke deel van het gebied in (Brandemeer). Er volgt een lang recht pad waar we op de terugweg ook deels overheen zullen komen. Op de website van Staatsbosbeheer lees ik dat sommige mensen dit pad als saai ervaren. Zo ervaar ik het dan weer helemaal niet. Aan de ene kant staat riet waar de rietvogels ons luid toezingen en zich af en toe laten zien. Aan de andere kant loopt een sloot waar we diverse libellen spotten.

We komen verder het gebied in en in de verte heb ik al een paar keer een bruine kiekendief zien vliegen. Systematisch lijken ze het riet af te speuren naar een prooi. Het waait vandaag behoorlijk, maar af en toe is er een moment van luwte en komen de rietvogels wat meer tevoorschijn. De rietzangers en rietgorzen oefenen nog steeds hun beste lied en een blauwborst vliegt toevallig naar de voorste rietstengel waar hij een momentje poseert voor mijn camera. De zwarte stern blijkt in dit noordelijke deel (Brandemeer) te broeden. Boven een plas maken meerdere zwarte sternen duikvluchten het water in en zodra ze wat gevangen hebben wordt de buit naar een plas verderop gevlogen. Daar hebben zij hun nesten op het water die vanaf het wandelpad redelijk te bekijken zijn.

In feite maken we nu een rondje om het gebied heen. We komen nog een informatiehut tegen, monument Verzetsschuit “De Bok” en een vogelkijkhut. En ja, het is veel riet, maar daar zit wel heel veel leven tussen. Dus luister, kijk en luister nog eens. Er valt dan zoveel te ontdekken! En heb je geen idee wat je allemaal hoort en ziet, dan zijn er begeleide wandel/vaartochten mogelijk met gids of boswachter. Meer informatie is te vinden op de website van Staatsbosbeheer. Wij lopen ondertussen terug naar het zuidelijke deel en wandelen hier over een laatste prachtig stuk terug naar de auto. De plattegrond van onze wandeling vind je helemaal onderaan dit reisverslag.

Natuurhuisje in Oudehorne – bij sluis 1 aan de Tjonger

De Rottige Meente ligt slechts 22 kilometer van Oudehorne vandaan. Ten zuiden van het dorp loopt de rivier de Tjonger en bij sluis 1 staat ons natuurhuisje voor dit weekend, achter de sluiswachterswoning. Eigenaar Jan is sluiswachter en ontvangt ons bij de poort samen met zijn jonge hond. We lopen naar de achtertuin waar zijn vrouw Annie het overneemt om ons het huisje te laten zien. Door het gastvrije ontvangst voelen wij ons gelijk al erg welkom.

Natuurhuisje
Het natuurhuisje (© Desiree van Oeffelt)

Wat een gezellig ingericht natuurhuisje is dit en alles wat je nodig hebt zit erin. Vanaf het terras kijk je uit op de Tjonger en de weilanden, achterin de tuin is een verhoogd terrasje waar je kunt zitten en aan de waterkant ligt nog een vlonder. In de torenvalk nestkast blijken kuikens te zitten, vader en moeder torenvalk vliegen af en aan. Erg leuk om naar te kijken.

Ik had graag nog gezien hoe de sluis bediend wordt, maar dat hebben we helaas gemist omdat we overdag aan het wandelen waren in de omliggende natuurgebieden. Naast wandelen kun je hier ook eindeloos fietsen, er is hier een uitgebreid fietsnetwerk. Fietsen kun je eventueel huren bij Jan en Annie, zowel normale fietsen als elektrische fietsen en mountainbikes. Ook verhuren zij een kano en zelfs vishengels, dus een dagje op of aan het water doorbrengen is altijd mogelijk.
En had ik al verteld hoe heerlijk rustig het hier is? De sluis ligt aan een doodlopende weg en alleen voor fietsers en wandelaars is het hier mogelijk de Tjonger over te steken. Dus geen verkeerslawaai.

Delleboersterheide

Op aanraden van Annie gaan we nog een avondwandeling maken op de Delleboersterheide. Dit is het restant van het heidegebied dat vroeger grote delen van Zuid-Oost Friesland bedekte. We nemen hier de blauwe route van 3 kilometer en genieten van het landschap en de vogelgeluiden. In een plas achterin staat een lepelaar te foerageren en onderweg spotten we een ree. Ook worden hier wel eens vossen gespot, maar deze laten zich vanavond niet zien.
Vanaf de Delleboersterheide is er een verbindingspad naar de Diakonievene. Deze twee gebieden zijn dus perfect te combineren! Wij bewaren dit echter voor morgen.

Eenmaal terug bij het natuurhuisje genieten we nog even na en zien over de velden de zon zakken, tijd om naar bed te gaan. Na een goede nacht word ik vroeg wakker, het is al licht en ik ga met een kop koffie op het terras zitten. Hier zie ik de torenvalken af en aan vliegen om de kuikens hun ontbijt te brengen. Over ontbijt gesproken, het is mogelijk om een ontbijt te bestellen bij Annie en daar maken wij graag gebruik van. Het ontbijt wordt in een grote picknickmand gebracht en in alle rust genieten wij hiervan.

Ketliker Skar – rondje door de omgeving

Vanaf het natuurhuisje bij de Sluis hebben we zelf een wandelroute samengesteld van 18,3 kilometer. Deze route gaat langs de Tjonger, natuurreservaat Tsjongerdellen, natuurgebied Ketliker Skar, over de Ketlikerheide en vervolgens door het prachtige buitengebied. De wandelkaart vind je onderaan dit reisverslag.

We beginnen met lopen over het fietspad langs de Tjonger en komen dan vrij snel langs natuurreservaat Tsjongerdellen. Helaas ligt dit natuurreservaat grotendeels uit zicht omdat er een dijkje voor ligt. Aan de zijkant vanaf het fietspad heb je nog wel zicht erop, maar vanaf de weg zagen we er niets van. Nu bleek later dat er tegenover de parkeerplaats aan de zuidzijde van Ketliker Skar een uitkijktoren staat, helaas hebben wij deze gemist.

Ketliker Skar is voornamelijk een cultuurbos en ten noorden hiervan ligt de Ketlikerheide. In de omgeving lopen veel damherten, dus de kans is groot dat je ze tegen het lijf loopt.

Als we de Ketlikerheide verlaten volgen er wat rustige verharde wegen, leuke bospaadjes en wandelpaden langs weilanden met prachtige vergezichten. Uiteindelijk komen we halverwege de middag weer aan bij ons natuurhuisje.

Diakonievene

Na wat gedronken te hebben, besluiten we nog een wandeling te maken langs de Diakonievene. Deze ligt naast de Delleboersterheide waar we gisteravond waren. Een fijn wandelpad loopt om deze plassen heen en op een zonnige middag als deze is het een genot om hier te lopen. Stil is het er overigens niet. Nee, geen massa’s mensen, maar wel heel veel kikkers en vogels. Ook zien we een wespendief overvliegen, een roofvogel die een voorkeur heeft voor wespen zoals de naam al doet vermoeden. In de omgeving is er volgens sluiswachter Jan een mogelijk broedpaar.

De Kiekenberg

Het avondeten vandaag is klaar gemaakt door Annie (optioneel). Heerlijk was het. Zo fijn dat we na een hele dag wandelen niet meer zelf hoeven te koken, al is dit prima mogelijk in het keukentje. En omdat we nu niet naar een restaurant gaan, hebben we nog tijd voor een avondwandeling op de Kiekenberg.

De Kiekenberg is een stuifzandhoogte begroeid met bomen, heide, struiken en varens. Ook zijn er nattere delen in het gebied. Hier is dus weer veel te ontdekken voor ons natuurliefhebbers.

En dan is het alweer de laatste nacht in ons natuurhuisje. Wat hebben wij hier genoten van de rust en de prachtige omgeving! Dit natuurhuisje is een absolute aanrader en wij hopen nog een keer terug te komen om er wat langer van te kunnen genieten.

“Wij hebben de missie om mensen dichter bij de natuur te brengen” verscheen laatst op de Instagram-pagina van Natuurhuisje.

Dat is met dit natuurhuisje absoluut gelukt.

Bovendien doneert Natuurhuisje € 1 per boeking aan lokale natuurprojecten, lees hier over dit prachtige initiatief.

Nationaal Park De Alde Feanen

Maar voor wij naar huis gaan, bezoeken wij NP De Alde Feanen bij Earnewald, tussen Drachten en Leeuwarden, circa 44 kilometer rijden vanaf Oudehorne.

Nationaal Park De Alde Feanen is een circa 4.000 hectare groot laagveenmoeras bestaande uit petgaten, moerasbossen, riet- en graslanden, maar vooral uit heel veel water. Men zegt dat je dit gebied het beste kunt verkennen per boot, maar er zijn ook diverse wandelmogelijkheden in het gebied. Wij hebben de XL route van de website als uitgangspunt genomen en deze aan de noordzijde iets aangepast om wat meer door het gebied zelf te lopen. Hierdoor kwamen wij uit op een route van 18,3 kilometer. De wandelkaart vind je onderaan dit reisverslag.

Wij zijn niet begonnen in Earnewald, maar op een kleine parkeerplaats langs de Feantersdijk. Naar het noorden zijn wij het gebied in gelopen. We bevinden ons direct tussen het riet en waterpartijen. Veel, heel veel vogels horen wij om ons heen. Vanwege de harde wind zitten zij lekker laag verstopt in het riet. Opvallend waren de vele roerdompen die wij hoorden. Deze reiger maakt een heel laag hol geluid, maar door zijn perfecte schutkleur valt hij niet snel op tussen het riet.
Bijzonder vond ik ook het geluid van de “snor”. Deze vogel maakt een hard laag klinkend trillend geluid die vaak lang aanhoudt. Het doet mij altijd denken aan een elektriciteitsdraad waar je de stroom doorheen hoort gaan. Helaas heb ik beide vogels niet op de foto, wel genoeg andere en als bonus een ree.

Op de uitkijktoren genieten we van het uitzicht, waarna we doorsteken naar een gebied waar we een mix van rietvogels, watervogels en weidevogels aantreffen. De weidevogels zitten vooral in een beschermd deel van het gebied, maar zijn met verrekijker goed te bekijken.

In Earnewald steken we het water over met de pont. Tip: zoek van tevoren de ponttijden op. Vandaag vaart deze van 10.00-18.00 uur. Over een dijk lopen we verder naar een andere uitkijktoren. Een koekoek die ons al een tijdje lijkt te volgen landt naast de toren bovenin een kale boomtop. Niet veel later hebben wij hetzelfde uitzicht als deze koekoek, die overigens allang weer is gevlogen. Eenmaal weer beneden spot ik een havik met prooi die opvliegt uit het naastgelegen gebied. Gaaf zeg!

Na nog een doorsteek door een moerasbos en een rietveld komen we uit in het buitengebied. De XL-route gaat hier verder over asfalt, als je het mij vraagt teveel asfalt. Achteraf gezien hadden we de route beter kunnen aanpassen door terug te lopen naar Earnewald, met de pont weer over te steken, om vervolgens in het het noordelijke moerasgebied te eindigen. Desalniettemin was dit een prachtige route en wat een bijzonder gebied!

Handige info en links

Natuurhuisje:
Rustige en unieke Natuurhuisjes vind je hier.
Meer info over de ondersteuning van natuurprojecten door Natuurhuisje vind je hier.

Bezochte natuurgebieden:
Wandelingen en andere activiteiten in natuurgebied Rottige Meenteklik hier
Meer lezen over de Delleboersterheideklik hier
Informatie over Diakonieveneklik hier
Pagina over Ketliker Skarklik hier
Korte informatie over de Kiekenbergklik hier
Website van NP De Alde Feanenklik hier

Wandelkaart – Boswachterspad (ca. 17 km) Rottige Meente en Brandemeer

Rottige Meente
Boswachterspad Rottige Meente (© Desiree van Oeffelt)

Kaart van zelf bedachte route – Ketliker Skar / rondje omgeving (18,3 km)

Ketliker Skar
Ketliker Skar en omgeving van het Natuurhuisje (© Desiree van Oeffelt)

Wandelkaart – NP De Alde Feanen (18,4 km)

Alde Feanen
Onze route door NP De Alde Feanen (© Desiree van Oeffelt)


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer