Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Afgelopen weekend zijn we begonnen met het wandelen van de Edelherttrail. De Edelherttrail is een lange afstandswandeling die begint in Harderwijk en eindigt in het Duitse Monschau. De route is gebaseerd op de weg die een edelhert zou afleggen van Harderwijk naar Monschau. Er De lengte van de etappes variëren van 15 tot 25 kilometer. Het eerste traject is de Veluwe en dat is een prachtig begin, zeker in de herfst!

Edelherttrail herfst
De herfst in volle glorie. Foto: Dagmar Wolters

Van Harderwijk naar Staverden

Zaterdag begonnen we met etappe 1 van de Edelherttrail. Die loopt (en wij dus ook) van Harderwijk naar Staverden. We parkeerden de auto bij Kasteel Staverden en hadden een buurtbusje geboekt naar het station in Harderwijk. Het buurtbusje moet geboekt worden, aangezien er niet standaard een bus rijdt in het weekend.

Het avontuur kon beginnen! Natuurlijk begint het wat saai, omdat we eerst Harderwijk uit moesten lopen. Even grapten we dat een edelhert daar toch niet zou lopen. Al snel schoten we het bos in. Kort daarop hoorde ik geritsel en zag ik nog net een wild zwijn wegschieten (ik heb daardoor een fout liedje leren kennen, ik wilde dat ik nog steeds niet wist van het bestaan…). Dat gaf goede hoop. Helaas bleek dit het mooist gespotte dier die dag.

Beekhuizerzand Edelherttrail Harderwijk
Zandverstuiving, Beekhuizerzand nabij Harderwijk. Foto: Dagmar Wolters

De zandverstuiving zorgde voor afwisseling en het mulle zand was een beetje ploegen. Daarna schoten we het bos in richting de Leuvenumse Beek. De bladeren aan de bomen waren prachtig gekleurd in herfsttinten en het was een uitzonderlijk warme (bijna te warm) zaterdag eind oktober. Op een gegeven moment was het een stuk nieuwe route zoeken, omdat een deel van het bos was afgesloten waar de route langsliep.

Aangekomen bij Kasteel Staverden zat de eerste etappe van de Edelherttrail erop en stapten we in de auto naar de Airbnb in Harderwijk. In het centrum aten we die avond een fantastisch lekkere pizza. Goed einde van een goed begin.

Van Staverden naar Nieuw-Milligen

Doordat de klok een uur werd teruggezet, hadden we een extra uur slaap. Althans, we hebben het extra uur in de slaap gestopt 😉 Na het ontbijt -dat al klaar was gezet- reden we terug naar Staverden voor etappe twee van de Edelherttrail.

Wederom was het een warme dag. Het was duidelijk een zondag en meerdere mensen ging lekker aan de wandel. De route komt van SNP en het leuke is dat er in de app tijdens elke etappe informatie. Die informatie gaat over flora, fauna en andere wetenswaardigheden. Erg leuk! Zo leerden we dat graven en hertogen van Gelre sinds 1308 witte pauwen (er zijn nog steeds witte pauwen te zien) hadden.

Nadat we het bos uitliepen, kwamen op een open vlakte met heide. Die stond helaas niet meer in bloei, maar het was ook geluk dat het niet nog warmer was. De gesprekken waren vermakelijk, de voeten wilden en natuurlijk konden de foute liedjes niet ontbreken (en ook de chocola niet).
Deze dag liepen we de kilometers makkelijker weg dan de eerste dag. Het voelde wat minder afwisselend, maar ook deze hadden genoten we van de mooie omgeving. Via Landgoed ’t Sol liepen we via Caitwickerzand naar Nieuw-Milligen.

Vooral op de eerste dag, zagen we veel dierensporen; edelhert, wildzwijn, das of wasbeer. Hopelijk gaan we, naast het wilde zwijn, nog meer dieren spotten op de trail. Sowieso gaan we voor een edelhert, want hey, we lopen nou eenmaal de Edelherttrail. Op naar de volgende etappe, die staat al weer gepland!

veluwe edelherttrail
De heide is uitgebloeid. Foto: Dagmar Wolters

Lees hier meer over wandelen in Nederland en de omliggende landen.

2 Reactie op “Edelherttrail, wandelen in het spoor van het edelhert”

 • Ambro Van Straten
  2 november 2022 at 18:34

  Mee lopen doen we niet direct. Maar samen met mijn buurman lopen we iets voor jullie uit.
  Afgelopen weekend het Veluwe deel afgesloten van Hoenderloo via Loenen naar Velp.
  Blok 2 starten we begin volgend jaar, Velp-Boxmeer 👍🏼

  Veel plezier nog met jullie vervolg!

  • Dagmar Wolters
   2 november 2022 at 18:53

   Wat leuk dat jullie de trail ook wandelen Ambro! Wellicht dat onze paden ooit gaan kruisen.
   Veel plezier met de rest van de route!

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer