Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

WANDELVERSLAG | Een culinaire wandeling rondom Amerongen

Tekst: Marloes van Pareren | Fotografie: Marloes van Pareren en Manja Herrebrugh

Hoe mijn ideale outdoor-dag eruit ziet? Mmm, dat is niet zo moeilijk. We vertrekken in de ochtend. Dauwdruppels glinsteren op frisgroene blaadjes en vogels vormen een concertgebouwwaardig a-capella koor. De zon begint langzaam aan kracht te winnen en brengt de wereld om ons heen tot leven.

Amerongen
Uitzicht over de weilanden bij Amerongen. Foto: Manja Herrebrugh
Amerongen
Wie het kleine niet eert… Foto: Marloes van Pareren
Amerongen
Fris gele lentebloempjes tegenover eeuwenoude, knoestige knotwilgen. Foto: Marloes van Pareren

Lunch!

Door de bossen en langs weilanden wandelen we langzaam de middag tegemoet. Langzaam wordt het vogelkoor overstemt door een diep gerommel. Onweer? Een trein in de verte? We kijken elkaar aan, jij? Of toch ik? Ja hoor, het is duidelijk tijd voor de lunch!

Amerongen
Van wandelen krijg je altijd honger! Foto: Marloes van Pareren
Amerongen
Voorjaarskleuren. Foto: Marloes van Pareen
Amerongen
Tijd voor lunch! Foto: Marloes van Pareren

Sterren wandelen

De ideale outdoor-dag van vandaag is een 3 sterren wandeling. Eén ster staat voor wandelen zonder lunch, twee sterren voor zelfgebakken cake en koekjes en drie voor onszelf uitgebreid laten verwennen in een lunchroom in de natuur.

Amerongen
Foto: Manja Herrebrugh
Amerongen
Foto: Marloes van Pareren

Culinair outdoor

Helaas is het door de huidige lockdown niet mogelijk aan te schuiven in een lunchroom. Maar op steeds meer plekken in Nederland ontstaan mooie initiatieven vanuit restaurants en hotels om toch een 3 sterren wandeling te kunnen maken. Culinair wandelen, het is één van de mooie dingen voortgekomen uit de corona crisis.

Amerongen
Foto: Manja Herrebrugh

Smakelijke wandeling

Samen met Manja wandelde ik rondom Amerongen met Smakelijke Wandeling. Met als begin-en eindpunt kasteel Amerongen waar we hapjes voorgeschoteld krijgen door Rentaurant Bentinck dat tegen het kasteel aan gelegen is. Dat is nog eens culinair outdoor!

Amerongen
Even inkomen met dit sjieke kabeljauw aperitiefje voor de wandeling! Foto: Manja Herrebrugh
Amerongen
Als de restaurants zeggen dat ze hun producten uit de omgeving halen weet je het wel bij het zien van deze schattige bos-varkentjes. Foto: Manja Herrebrugh
Amerongen
Zelfs al worden we deze wandeling verwend met culinaire lekkernijen. Onze thermos gaat altijd mee! Foto: Manja Herrebrugh
Amerongen
Na 13 km wacht deze witte chocolade cheesecake met passievrucht op ons, mmm. Foto: Manja Herrebrugh

Rondom Amerongen

Manja en ik kozen voor een dertien kilometer lange wandeling door de bossen rondom Amerongen. We beklommen de Amerongse berg: met een hoogte van 69,2 meter boven NAP het hoogste punt van de provincie Utrecht! We schoven aan op de bankjes rondom de eenzame eik, knuffelde met bos-varkentjes en genoten van een on-Nederlands uitzicht over een echt Nederlands landschap.

Amerongen
Culiniar outdoor met een sjiek tintje bij kasteel Amerongen! Foto: Manja Herrebrugh
Amerongen
Bovenop de Amerongse berg al kijkend naar beneden. Foto: Marloes van Pareren
Amerongen
Veel te lang bleven we hangen onderweg bij deze schattige biggetjes midden in het bos! Foto: Marloes van Pareren
Amerongen
De eenzame eik. Hoewel met zoveel bankjes eromheen is hij nooit echt eenzaam! Foto: Marloes van Pareren
Amerongen
En zo kom je in het platte Nederland soms best mooie hoogteverschillen tegen die je een uitzicht geven over ons toch niet zo’n platte Nederland. Foto: Marloes van Pareren
Amerongen
Uitzicht over Amerongen vanuit de omliggende weilanden, Wat een plaatje hè? Foto: Manja Herrebrugh

Blijvertje!

Hoe mijn ideale outdoor-dag eruit ziet? Zo! Wat is er mooier dan twee favoriete bezigheden: wandelen en eten, samen te voegen tot één culinaire outdoor experience! Wat ons betreft mag deze corona-bezigheid ook na corona blijven bestaan!

Amerongen
Even de plaatselijke kaasproducent bijvoeren. Foto: Marloes van Pareren
Amerongen
Fotograaf Manja is volledig afgeleid van de natuur om ons heen! Foto: Marloes van Pareren

Tips:

  • Wij wandelen met Smakelijke wandeling, maar er zijn nog veel meer van dit soort initiatieven te vinden door heel Nederland.
  • Wijn en Spijs bestaat al heel wat jaartjes en richt zich met name op stadswandelingen met meerdere culinaire stops. Iets minder natuur, iets meer culinair dus!
  • Bij Surprise Factory vind je meerdere aanbiedingen voor wandelen en fietstochten met een culinair tintje door heel Nederland.
  • Ontstaan tijdens de lockdown is de website Restaurant wandeling die net als Wijn en Spijs met name wandelingen in de steden aanbiedt.
  • Nog een verzamelwebsite met wandelingen door heel Nederland en Belgïe is Happen en Stappen, de naam zegt genoeg!
  • Waarom een culinaire wandeling van tevoren reserveren? Wij kregen op deze manier net iets lekkerdere hapjes dan gewone voorbijgangers. Er wordt rekening met je gehouden en je hebt dus nooit de teleurstelling dat alle tafels buiten bezet zijn of iets uitverkocht is.

Lees hier meer verhalen over wandelen en andere activiteiten in Nederland


 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer