Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

WANDELVERSLAG | Wild-wandelen in Limburg

Een reisverhaal van Marloes van Pareren

Ken je dat? Er zijn plekken in Europa die ik beter ken dan mijn eigen kikkerlandje. Ik kan je alles vertellen over de mooiste natuurgebieden in Scandinavië of je de beste restaurantjes in Italië aanwijzen. Maar de mooiste natuurwandelingen in Nederland? Dat wordt lastig.

Zuid Limburg
Onbekend Nederland. Foto: Marloes van Pareren

Onbekend Nederland

Ik ken mijn eigen woonomgeving in en rond Huizen op mijn duimpje en Zeeland en de Wadden heb ik inmiddels ook grotendeels verkend. Maar provincies als Drenthe, Overijssel en Friesland… Daar sla ik toch mooi de plank mis. Zo ook Limburg. Behalve als provincie waar je doorheen komt op weg naar zuidelijk Europa ben, ik hier nog nooit echt geweest. Ik schaam me er nu zelfs wel een beetje voor.

Zuid Limburg
De schoonheid van Limburg. Waarom ben ik hier nooit eerder geweest? Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Bloemen, bloemen en nog meer bloemen. Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Je waant je echt in het buitenland. Foto: Marloes van Pareren

Limburg

En zo toog ik laatst richting Zuid-Limburg voor een eerste kennismaking. Wandelschoenen mee, hond mee, camera mee. We gaan op ontdekkingsreis in eigen land! Hoe verder je naar het zuiden je rijdt, hoe minder het landschap als het mij bekende Nederland aanvoelt. Heuvels worden hoger en groener, dorpjes kleiner en wegen smaller.

Zuid Limburg
Plat Nederland maakt plaats voor groen en heuvelachtig Nederland. Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Sfeer proeven. Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Statige beukenlanen. Foto: Marloes van Pareren

Kastelen en kersenbomen

De rit voert langs groene weilanden, donkere bossen en door lintdorpjes. Om dan ineens plaats te maken voor een statig kasteel, velden vol kersenbomen of zelfs een wijngaard! Het voelt echt als buitenland in zuid Limburg, de sfeer is hier gemoedelijker: minder gehaast dan in de andere provincies. Mensen lijken hier nog de kunst van het niets-doen te bezitten. Ze genieten van koffie met een stuk vlaai zonder dat tijd een factor is. Het valt zelfs op dat er niet op telefoonschermpjes wordt gekeken, maar gewoon naar elkaar of de natuur!

Zuid Limburg
Kasteel Schaloen bij Valkenburg. Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
In de zomer hangen de kersenbomen vol met glanzende rode kersen. Zie je ze hangen? Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Godvrezend Limburg. Overal kom je dit soort beelden tegen. Met op de achtergrond een typisch Limburgse boerderij van wit steen met bruine balken. Foto: Marloes van Pareren

Zuid Limburgse rust

En zo settled de zuid Limburgse rust zich ook in mijn randstedelijke hoofd. Weg met de snelheid en haast. Het is tijd om de omgeving in een ander tempo te ontdekken. En zo wordt de auto ingeruild voor de benenwagen!

Zuid Limburg
Rust en ruimte: de definitie van Limburg. Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Bloemenpracht. Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Op pad met de benenwagen! Foto: Marloes van Pareren

Wild wandelen

Lezers die mij kennen weten inmiddels dat ik niet zo goed ben in het wandelen van uitgezette wandelroutes. Ik houd van wild-wandelen: slaat de geplande route rechtsaf, maar ziet het pad links er mooier uit? Dan gaan we linksaf! Niet overal is het routenetwerk hier geschikt voor, uitgezette routes zijn soms niet voor niets uitgezet. Maar door de overvloed aan paden is zuid Limburg zeer geschikt om heerlijk te wild-wandelen!

Zuid Limburg
Het voordeel van wild wandelen is dat je op plekken komt die je niet verwacht. Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Er zijn ontelbaar veel wandelpaden in Limburg. Dit maakt het uitermate geschikt om wild te wandelen. Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Groen, groener, groenst. Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Nog een voordeel van wild wandelen is dat je dit soort wandel-files kunt vermijden. Foto: Marloes van Pareren

Thema wandelen

Er lopen vele kilometers aan wandelroutes door zuid Limburg. Paaltjes bevatten meestal meerdere kleuren om verschillende routes aan te wijzen en als je van thema-wandelen houdt kun je hier ook je hart op. Van culinair tot landgoederen, je komt het allemaal tegen. Limburg heeft zelfs de eerste bewegwijzerde wijnwandeling van Nederland!

Zuid Limburg
Wandelen langs oude boerderijen. Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
En door statige lanen. Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Om dan weer tussen groene weilanden uit te komen. Foto: Marloes van Pareren

De paden op, de lanen in

Maar terug naar het wild-wandelen. Door de grote verscheidenheid aan paden kun je hier alle kanten op. Ik gebruik meestal een app met wandelpaden op mijn telefoon om te zorgen dat ik aan het eind van de dag weer op het beginpunt uitkom. En natuurlijk is het essentieel om halverwege de dag een goede Limburgse brasserie te passeren! Je bent niet in Limburg geweest als je geen vlaai hebt gegeten.

Zuid Limburg
je bent niet in Limburg geweest als je niet een groot stuk Limburgse vlaai hebt gehad! Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Onderweg zijn er genoeg plekken te vinden voor een versnapering, een lokaal biertje of Limburgse vlaai. Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Soms kom je ook dit soort creatieve rustplekken tegen. Perfect om je zelf-meegebrachte koffie te drinken! Foto: Marloes van Pareren

Goede voornemens

En zo ruil ik na twee dagen met tegenzin de benenwagen weer in voor de auto. Ik had hier best nog wel een tijdje kunnen onthaasten. Maar helaas, de drukke randstad roept weer. En zo vertrek ik weer richting het noorden, met mooie herinneringen en goede voornemens om snel weer terug te komen. Maar ook met vragen: Limburg is fantastisch, maar wat zouden de overige – voor mij onbekende – provincies in Nederlands allemaal wel niet te bieden hebben? En zo worden er tijdens de 2,5 uur durende autorit naar huis weer allemaal nieuwe plannen gesmeed voor wild-wandel avonturen! Stay tuned!

Zuid Limburg
Samen met vriend en hond Sam genieten van de omgeving. Foto: Marloes van Pareren
Zuid Limburg
Voor hond Sam is het duidelijk, we komen hier snel terug! Foto: Marloes van Pareren

Tips en websites:

  • Inspiratie opdoen? Dan kan op de website van Visit zuid Limburg. Hier vind je alles wat je moet weten over dit zuidelijkste stukje Nederland.
  • Overnachten? Zuid Limburg leeft van het toerisme, je vindt hier dus een groot scala aan kleine hotels, B&B’s en vakantiehuizen. Op zoek naar iets bijzonders? Kijk dan eens op deze of deze website.
  • Om wild te wandelen gebruik ik de app Wikiloc. Je kunt hier van veel gebieden overal ter wereld gedetailleerde wandelkaarten downloaden. Ook vind je hier veel wandelingen die er door leden opgezet zijn.
  • Wil je ook je hond meenemen? Ze zijn bijna overal welkom in Limburg, maar meestal moeten ze wel aangelijnd zijn.
  • Zelf heb ik rond het dorpje Epen gewandeld met een klein uitstapje naar het picturesque Valkenburg aan de Geul. Beide liggen aan het riviertje de Geul. Langs deze rivier lopen tal van prachtige wandelingen en het is een mooi oriëntatie punt om langs te wild-wandelen.

Uitgewandeld in Limburg? Bekijk dan ook eens mijn andere wandelverhalen op Outdoor Dichtbij of Mountainreporters.


 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer

Bergans of Norway

Win een jack van Bergans

In deze duurzame jacks van Bergans of Norway geniet je met volle teugen van de natuur in de buurt van waar je woont. Wij noemen dat de ultieme OutdoorDichtij beleving. Ervaar zelf ook het comfort en de kwaliteit van dit Noorse merk en doe mee met onze win-actie.

Doe mee!