Lekker weg in eigen land. Of daarbuiten.

Door: Pauline van der Waal | Op pad met Camptoo

Of ik wel eens had gekampeerd met een camper. “Want dat lijkt me nou echt wat voor jullie.” Ik, die kamperen echt vreselijk vind. “Ach, neem nou eens een kijkje op de website van Camptoo, die hebben super leuke campers in de verhuur.” Nou, je raadt het al, na een blik op al die snoeperige oude busjes wilde ik wel! Anders was dit artikel er nooit geweest natuurlijk. En sterker nog: ik loop  nu al dagen tegen iedereen te verkondigen dat ze ook moeten gaan. Hoe het zover kon komen? Lees het hieronder.

Bekijk direct het aanbod van buscampers bij Camptoo

Toeren langs het IJsselmeer omhoog richting Den Oever! Foto: Pauline van der Waal
Toeren langs het IJsselmeer omhoog richting Den Oever! Foto: Pauline van der Waal

Zonder eigen camper tóch ’the vanlife’ met Camptoo

De deeleconomie is aan mij wel besteed. Zo heb ik al jaren geen eigen auto meer, maar een Greenwheelsabonnement. Kleding haal ik uit een kledingkettingtas, gereedschap regel ik via de Facebookgroep uit de buurt, en – geloof het of niet – maar ik heb al ruim zeven jaar ‘samen een eigen paard’. Hetzelfde bestaat dus ook voor campers, caravans en camperbusjes.

Op het platform Camptoo kunnen eigenaren hun juweeltjes plaatsen, inclusief foto’s, beschrijving, beschikbaarheid, huurprijs per dag en bijzondere voorwaarden (zoals wel of niet naar het buitenland). Wil je op pad, dan kies je een camper uit en stuurt de verhuurder een bericht. Je huurt bijna altijd van particulieren die hun ziel en zaligheid in de camper hebben gestopt, dus persoonlijk contact gegarandeerd. Zodra de deal is gesloten kan de voorpret beginnen.

Met uitgeklapt dak waarin we slapen. Foto: Pauline van der Waal
Met uitgeklapt dak waarin we slapen. Foto: Pauline van der Waal

Stap 1: we kiezen onze favoriete camper

Tijdens mijn eerste verkenning van de website van Camptoo heb ik natuurlijk al zo mijn voorkeuren. Een écht oud camperbusje, liefst in een felle kleur. En zelfs midden in de zomer zijn er dan best een aantal te vinden. Onze keus valt uiteindelijk op de eigele Volkswagen T2 uit 1978 van verhuurder Job. We sturen een berichtje via de site met een kort verhaaltje over onszelf en welke dagen we graag op pad willen. Binnen de kortste keren is onze aanvraag bevestigd. We kunnen op pad!

De enige zonnestralen tijdens ons gehele kampeeravontuur... Foto: Pauline van der Waal
De enige zonnestralen tijdens ons gehele kampeeravontuur… Foto: Pauline van der Waal

Waar ga je dan heen met je camper?

Ik zei het al: ik ben niet zo’n kampeerder. En een enorm veld waar de glanzend witte megacampers je zij-aan-zij tegemoet glimmen is zo’n beetje mijn absolute schrikbeeld. Ik sla aan het zoeken en boek uiteindelijk twee nachtjes bij de boer en een nachtje bij de geweldige camping Het Bos Roept! Allebei een gouden keuze, blijkt achteraf.

Echt ver gaan we daarmee niet: Noord-Holland is onze plek deze trip. Met een camper als deze reis je namelijk vrij langzaam. De maximale snelheid van ons gele monster is zo’n 90 kilometer per uur, en bovendien duurt bijna elke stop langer dan gepland. Met zo’n busje heb je namelijk nogal wat aanspraak, iedereen wil alles van je weten!

Kamperen in de boomgaard. Foto: Pauline van der Waal
Kamperen in de boomgaard. Foto: Pauline van der Waal

Camper ophalen en op pad

De camper staat in Bussum, en we wonen zelf in Amsterdam en hebben geen auto. Geen probleem voor verhuurder Job, dan rijdt hij toch gewoon naar station Naarden-Bussum? Omdat de camper al een dag eerder terug is gekomen van de vorige huurders, zijn we zelfs vroeger dan de officiële tijd welkom om de camper op te halen. Zodra we op het station zijn, horen we Job al aan komen pruttelen voordat we ‘m zien.

We krijgen uitleg over het rijden met zo’n oud beestje en over alle handigheidjes in de camper zelf. Zo hebben we een koelkastje en een aanrecht met gootsteen en kun je de camper met een verlengkabel op 220V aansluiten zodra je op de camping staat. En wat dacht je van de losse kooktoestelletjes, de waterkoker en koffiezetter? Of de op maat gemaakte gordijntjes voor de voorruit, en natuurlijk de uitklapbare daktent waar je kunt slapen met zicht op de sterren?

Even wennen met rijden

Daar gaan we dan! We moeten even aan het busje wennen, want een motor en versnellingsbak van meer dan 40 jaar oud werkt toch wat anders dan tegenwoordig. Job zwaait ons uit en we tuffen eerst maar even naar Naarden-Vesting voor een kopje koffie, voordat we koers zetten richting een stukje snelweg. Oh ja, en dat je maar 90 mag? Geen probleem, want het lijkt door de herrie van de motor alsof je 130 rijdt.

Vier dagen en drie nachten helemaal vakantie

We gaan kamperen tijdens een paar echt Hollandsche zomerdagen. Heel veel regen, het stormt en de zon zien we letterlijk 5 minuten. Toch maakt dat niet echt uit, want we maken het heerlijk knus in ons busje en zodra het even droog is zitten we buiten. De daktent klappen we pas de derde dag uit, want de eerste twee nachten zijn we bang dat we wegwaaien danwel -regenen.

Maar wat is het leuk om daar te slapen! Door de ruitjes (met vliegenhor) kijk je vanuit je hoge bed uit over de camping. Op die manier kan ook de bank onder gewoon uitgeklapt blijven staan. De eerste twee nachten bouwden we die namelijk om tot bed. Je kunt dus zelfs met z’n vieren slapen, al lijkt me dat alleen geschikt voor de echte kampeer-addicts. Voor alle raampjes (inclusief de voorruit!) zijn er op maat gemaakte gordijntjes en we zetten koffie en thee gewoon in ons busje. Aan het einde van de middag komen de wijntjes en kaasjes op tafel die heerlijk koel worden gehouden door het kleine koelkastje. Wat een feest!

Lampjes horen erbij! Foto: Pauline van der Waal
Lampjes horen erbij! Foto: Pauline van der Waal

Lekker touren door het land

Maar misschien het allerleukste is nog wel het toeren zelf. Op ons gemak pakken we de binnenwegen door de polders van Noord-Holland. We stoppen bij kraampjes langs de weg voor verse aardbeien en kersen, tuffen door oude stadjes als Hoorn en Enkhuizen, en parkeren de bus als we een leuk café zien om iets te eten of te drinken. Zo komen we de dagen wel door. Veel te snel zijn de dagen om en is het alweer tijd om terug te rijden richting Bussum. We moeten de camper helaas weer inleveren, maar dit gaan we zeker nog eens doen!

Wil je net als wij op een ‘andere’ camping staan? Zoek dan op natuurcamping, Natuurkampeerkaart / Het groene boekje of kijk op de website van Campspace. Of zoek naar alternatieve campings zoals Het Bos Roept!, Lievelinge of BuitenLand. 

En doorrrrr! Foto: Pauline van der Waal
En doorrrrr! Foto: Pauline van der Waal

Huur je camper (of caravan!) via Camptoo

Wil je net als wij op pad met een camper? Dat kan! Wij gingen dus voor een oudje, met onze VW T2. Maar er staan ook hypermoderne campervans op het platform. En ook caravans, campers, vouwwagens en stacaravans kun je allemaal huren via Camptoo.

Camptoo heeft namelijk als doel mensen in heel Europa het plezier van kamperen met een camper of caravan te laten delen. Via hun betrouwbare platform kunnen eigenaren en huurders hun caravan of camper huren of verhuren.

Enthousiast geworden? Ga dan snel naar de website van Camptoo!

Alle foto’s: Pauline van der Waal. Deze trip werd mede mogelijk gemaakt door Camptoo.