Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Het Mantingerveld | Wandelen en kamperen in Oost-Nederland

Door Aimee en RP

Degenen die ons af en toe volgen weten dat wij normaal gesproken echte mountainreporters zijn en vooral in bergachtig gebied te vinden zijn. Nu zijn we door alle negatieve reisadviezen noodgedwongen Nederland aan het ontdekken en proberen we elk vrij weekend een nachtje ergens te kamperen en de omgeving te verkennen.

Kamperen in de herfst. Foto Aimee&RP

Mantinge

Dit keer rijden we richting oost Nederland, om precies te zijn Mantinge. We hebben daar camping de Vosscheheugte gevonden waar je ook vuur mag maken en dat is wel zo fijn als je gaat kamperen in november. En nog leuker, het Mantingerveld ligt er letterlijk om de hoek.

Het Mantingerveld. Foto Aimee&RP

Het Mantingerveld is een 788 hectare groot natuurgebied tussen Mantinge en Nieuw-Balinge. Dit gebied bestaat voor een groot deel uit voormalige landbouwgronden die door eigenaar Natuurmonumenten zijn ingericht voor de ontwikkeling van natuur. Dit heeft tot gevolg gehad dat de heidegebieden het Hullenzand, het Balinger- en Mantingerzand, Martensplek en het Lentsche Veen tot één groot natuurgebied is geworden.

Mantingerveld
Boompje klimmen? Geen probleem! Foto: Aimee&RP

Wij lopen vanaf de camping in vijf minuutjes richting de ingang van het Mantingerzand: daar stap je letterlijk vanaf bos en landbouwgrond via een windrooster een andere omgeving in. Een omgeving met mulle zandpaadjes die kronkelend door bosjes met vreemd gevormde struiken, vaak Jeneverbesstruiken lopen. Het is er vaak smal en je moet ook regelmatig bukken. Soms kom je opeens op een openplek met een zandverstuiving en vlaktes met heide.

Mantingerveld
Uitgestrekte vlakte met heide en grassen. Foto Aimee&RP

De route wordt aangegeven met pijltjes en als we vervolgens weer over een wildrooster lopen, komen we uit op een gigantische vlakte met heide.  Het gebeurt niet snel dat je in Nederland om je heen kijkt en kilometers ver kunt kijken, zonder een hoogspanningsmast of iets dergelijk te zien.  Hier wel. We lopen een heel stuk over de heide heen en zien heel in te verte wat witte stipjes.

Witte stipjes in de verte

We zijn wel benieuwd of dat schapen of misschien wel heidekoetjes zijn. Heidekoetjes zijn sinds kort weer in Nederland te vinden en zoals de naam al zegt: klein formaat koeien die geschikt zijn voor de schrale heidegrond. Er zouden er een stuk of vijftien moeten rondlopen op het Mantingerveld tenslotte. Maar dichterbij gekomen blijkt het een kudde schapen te zijn. Deze schapen zijn keihard nodig om Natuurmonumenten bij het beheer van het Mantingerveld te helpen. Ze zorgen er voor dat een heideveld of de rand van een ven niet volgroeit met jonge bomen. En daarmee open blijft.

Mantingerveld
Wilde schapenkudde. Foto Aimee&RP

We lopen de uitgezette wandeling van rond de tien kilometer, keurig aangegeven met witte pijltjes. Het is echt bijzonder om zo lang te lopen zonder iemand tegen te komen, geen horizonvervuiling te zien en een wild landschap met af en toe een verdwaalde boom, verstopte vennetjes en verder vooral stilte.

mantingerveld
Mantingerveld
Eenzame boom en verstopte vennetjes. Foto Aimee&RP

Het Mantingerveld ligt in Drenthe, boven Hoogeveen.  Voor meer informatie zie Link  Kamperen kun je om de hoek bij de Vosscheheugte. Leuke natuurcamping waar je ook in trekkershutten kunt overnachten.


Lees hier alle artikelen en verhalen over wandelen op #outdoordichtbij


 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer