Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Het Mantingerveld | Wandelen en kamperen in Oost-Nederland

Door Aimee en RP

Degenen die ons af en toe volgen weten dat wij normaal gesproken echte mountainreporters zijn en vooral in bergachtig gebied te vinden zijn. Nu zijn we door alle negatieve reisadviezen noodgedwongen Nederland aan het ontdekken en proberen we elk vrij weekend een nachtje ergens te kamperen en de omgeving te verkennen.

Kamperen in de herfst. Foto Aimee&RP

Mantinge

Dit keer rijden we richting oost Nederland, om precies te zijn Mantinge. We hebben daar camping de Vosscheheugte gevonden waar je ook vuur mag maken en dat is wel zo fijn als je gaat kamperen in november. En nog leuker, het Mantingerveld ligt er letterlijk om de hoek.

Het Mantingerveld. Foto Aimee&RP

Het Mantingerveld is een 788 hectare groot natuurgebied tussen Mantinge en Nieuw-Balinge. Dit gebied bestaat voor een groot deel uit voormalige landbouwgronden die door eigenaar Natuurmonumenten zijn ingericht voor de ontwikkeling van natuur. Dit heeft tot gevolg gehad dat de heidegebieden het Hullenzand, het Balinger- en Mantingerzand, Martensplek en het Lentsche Veen tot één groot natuurgebied is geworden.

Mantingerveld
Boompje klimmen? Geen probleem! Foto: Aimee&RP

Wij lopen vanaf de camping in vijf minuutjes richting de ingang van het Mantingerzand: daar stap je letterlijk vanaf bos en landbouwgrond via een windrooster een andere omgeving in. Een omgeving met mulle zandpaadjes die kronkelend door bosjes met vreemd gevormde struiken, vaak Jeneverbesstruiken lopen. Het is er vaak smal en je moet ook regelmatig bukken. Soms kom je opeens op een openplek met een zandverstuiving en vlaktes met heide.

Mantingerveld
Uitgestrekte vlakte met heide en grassen. Foto Aimee&RP

De route wordt aangegeven met pijltjes en als we vervolgens weer over een wildrooster lopen, komen we uit op een gigantische vlakte met heide.  Het gebeurt niet snel dat je in Nederland om je heen kijkt en kilometers ver kunt kijken, zonder een hoogspanningsmast of iets dergelijk te zien.  Hier wel. We lopen een heel stuk over de heide heen en zien heel in te verte wat witte stipjes.

Witte stipjes in de verte

We zijn wel benieuwd of dat schapen of misschien wel heidekoetjes zijn. Heidekoetjes zijn sinds kort weer in Nederland te vinden en zoals de naam al zegt: klein formaat koeien die geschikt zijn voor de schrale heidegrond. Er zouden er een stuk of vijftien moeten rondlopen op het Mantingerveld tenslotte. Maar dichterbij gekomen blijkt het een kudde schapen te zijn. Deze schapen zijn keihard nodig om Natuurmonumenten bij het beheer van het Mantingerveld te helpen. Ze zorgen er voor dat een heideveld of de rand van een ven niet volgroeit met jonge bomen. En daarmee open blijft.

Mantingerveld
Wilde schapenkudde. Foto Aimee&RP

We lopen de uitgezette wandeling van rond de tien kilometer, keurig aangegeven met witte pijltjes. Het is echt bijzonder om zo lang te lopen zonder iemand tegen te komen, geen horizonvervuiling te zien en een wild landschap met af en toe een verdwaalde boom, verstopte vennetjes en verder vooral stilte.

mantingerveld
Mantingerveld
Eenzame boom en verstopte vennetjes. Foto Aimee&RP

Het Mantingerveld ligt in Drenthe, boven Hoogeveen.  Voor meer informatie zie Link  Kamperen kun je om de hoek bij de Vosscheheugte. Leuke natuurcamping waar je ook in trekkershutten kunt overnachten.


Lees hier alle artikelen en verhalen over wandelen op #outdoordichtbij


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer