Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Ga samen met mij naar buiten in nieuwe podcast-serie ‘Uur in de Natuur’

Door Hanne Tersmette

Ondanks dat Nederland massaal rondjes wandelt en steeds meer mensen bewust proberen de natuur in hun leven in te bouwen, weten veel (jonge) mensen nog niet hoeveel moois Nederland te bieden heeft. Met name rondom de grote steden valt duidelijk terug te zien dat mensen dezelfde plekken opzoeken: zodra de zon schijnt zijn populaire natuurgebieden al gauw overvol. Tegelijkertijd zien veel natuurbezoekers ook nog veel bijzonders over het hoofd.

Om deze mensen een steuntje in de rug te geven en te helpen van de gebaande paden af te laten wijken lanceer ik samen met wandelfanaat Gerben van der Zwaard de nieuwe podcast ‘Uur in de Natuur’.

Een uur naar buiten

Deze podcast neemt de luisteraar een uur mee naar buiten. Voor elke aflevering schrijft een steeds wisselende schrijver een luisterverhaal dat ervoor zorgt dat je je even op de Wadden, in het bos of op de heide waant. Ik vertel je vervolgens alles over wat daar te zien en over het hoofd te zien valt.

Limburg. Edwin Hagenouw

Tussendoor neemt Gerben je mee naar een bijpassend wandelpad ergens in Nederland. De eerste twee afleveringen van Uur in de Natuur zijn vanaf 22 april 2021 te beluisteren via Spotify en iTunes.

Dat doet een mens goed!

In tijden waarin er steeds minder ongerepte natuur is, zien meer en meer mensen de toegevoegde waarde van natuur in hun leven. Even naar buiten, een huisje in het bos, de wind in je kop. Dat doet een mens goed. Steeds meer mensen proberen de natuur bewust in hun leven in te bouwen.

meer en meer mensen zien de toegevoegde waarde van natuur in hun leven

Na ruim een jaar van COVID-19 is de werkende- of even-niet-werkende wandelaar niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Of het nou langs de dijk van een Betuws dorpje, een rondje door het Amsterdamse Vondelpark of ijsberend door de achtertuin is: mensen zoeken dagelijks de buitenlucht op. En dat smaakt naar meer.

Eenheidsworst

Helaas zorgt dit ook voor eenheidsworst: we gaan en masse naar dezelfde kleine stukken kwetsbare natuur, terwijl Nederland zoveel te bieden heeft. De mens kiest wat ‘ie kent; we zijn tenslotte gewoontedieren. Hier wil Gerben, groot wandelfanaat en initiatiefnemer van Uur in de Natuur met de podcast verandering in brengen: “Ik hoop leeftijdsgenoten en stedelingen verder te laten kijken dan het stadspark om de hoek.

Als iemand na het beluisteren van een aflevering denkt: ‘dit ga ik komend weekend ook proberen’, dan is ons doel bereikt.” Na het wandelen van een 3000 kilometer lange trail over de gehele lengte van Nieuw-Zeeland eind 2019, vragen vrienden en collega’s van de natuurliefhebber hem geregeld om wandeltips. Deze tips zijn dus vanaf vandaag in luistervorm voor een breed publiek toegankelijk.

Waar begin je?

Op zoek naar nieuwe avonturen weten veel mensen (nog steeds) niet waar te beginnen en is alles wat ‘inspiratie’ moet bieden ouderwets en gericht op een beperkt en vastomlijnd publiek. Hoog tijd om mensen vaker, maar vooral beter verspreid naar buiten te brengen door middel van deze nieuwe podcast.

Posbank, Veluwezoom. Foto: Edwin Hagenouw

Om voor de natuur op te willen komen, haar te beschermen, moet je er eerst van haar gaan houden. Uiteindelijk hoop ik dat onze podcasts mensen eraan herinnert hoe belangrijk onze natuur is. En dat we minimaal moeten behouden wat we nu nog hebben in ons volgebouwde land, maar liever nog dat we ruimte maken voor nog meer natuur.

Posbank, Veluwezoom. Foto: Edwin Hagenouw

Uur in de Natuur biedt een combinatie van verbeelding, praktijk en handelingsperspectief. Elke aflevering bevat naast het luisterverhaal en een gesprek met mij namelijk ook een korte reportage waarin de luisteraar letterlijk wordt meegenomen op een wandeltocht. De aflevering over stadsnatuur neemt je bijvoorbeeld mee naar mini-natuurgebied De Bretten, dat ingeklemd ligt tussen snelweg A5 en Bedrijventerrein Sloterdijk.


Ga hier naar de podcast-serie “Uur in de Natuur”. 


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer