Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Ga samen met mij naar buiten in nieuwe podcast-serie ‘Uur in de Natuur’

Door Hanne Tersmette

Ondanks dat Nederland massaal rondjes wandelt en steeds meer mensen bewust proberen de natuur in hun leven in te bouwen, weten veel (jonge) mensen nog niet hoeveel moois Nederland te bieden heeft. Met name rondom de grote steden valt duidelijk terug te zien dat mensen dezelfde plekken opzoeken: zodra de zon schijnt zijn populaire natuurgebieden al gauw overvol. Tegelijkertijd zien veel natuurbezoekers ook nog veel bijzonders over het hoofd.

Om deze mensen een steuntje in de rug te geven en te helpen van de gebaande paden af te laten wijken lanceer ik samen met wandelfanaat Gerben van der Zwaard de nieuwe podcast ‘Uur in de Natuur’.

Een uur naar buiten

Deze podcast neemt de luisteraar een uur mee naar buiten. Voor elke aflevering schrijft een steeds wisselende schrijver een luisterverhaal dat ervoor zorgt dat je je even op de Wadden, in het bos of op de heide waant. Ik vertel je vervolgens alles over wat daar te zien en over het hoofd te zien valt.

Limburg. Edwin Hagenouw

Tussendoor neemt Gerben je mee naar een bijpassend wandelpad ergens in Nederland. De eerste twee afleveringen van Uur in de Natuur zijn vanaf 22 april 2021 te beluisteren via Spotify en iTunes.

Dat doet een mens goed!

In tijden waarin er steeds minder ongerepte natuur is, zien meer en meer mensen de toegevoegde waarde van natuur in hun leven. Even naar buiten, een huisje in het bos, de wind in je kop. Dat doet een mens goed. Steeds meer mensen proberen de natuur bewust in hun leven in te bouwen.

meer en meer mensen zien de toegevoegde waarde van natuur in hun leven

Na ruim een jaar van COVID-19 is de werkende- of even-niet-werkende wandelaar niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Of het nou langs de dijk van een Betuws dorpje, een rondje door het Amsterdamse Vondelpark of ijsberend door de achtertuin is: mensen zoeken dagelijks de buitenlucht op. En dat smaakt naar meer.

Eenheidsworst

Helaas zorgt dit ook voor eenheidsworst: we gaan en masse naar dezelfde kleine stukken kwetsbare natuur, terwijl Nederland zoveel te bieden heeft. De mens kiest wat ‘ie kent; we zijn tenslotte gewoontedieren. Hier wil Gerben, groot wandelfanaat en initiatiefnemer van Uur in de Natuur met de podcast verandering in brengen: “Ik hoop leeftijdsgenoten en stedelingen verder te laten kijken dan het stadspark om de hoek.

Als iemand na het beluisteren van een aflevering denkt: ‘dit ga ik komend weekend ook proberen’, dan is ons doel bereikt.” Na het wandelen van een 3000 kilometer lange trail over de gehele lengte van Nieuw-Zeeland eind 2019, vragen vrienden en collega’s van de natuurliefhebber hem geregeld om wandeltips. Deze tips zijn dus vanaf vandaag in luistervorm voor een breed publiek toegankelijk.

Waar begin je?

Op zoek naar nieuwe avonturen weten veel mensen (nog steeds) niet waar te beginnen en is alles wat ‘inspiratie’ moet bieden ouderwets en gericht op een beperkt en vastomlijnd publiek. Hoog tijd om mensen vaker, maar vooral beter verspreid naar buiten te brengen door middel van deze nieuwe podcast.

Posbank, Veluwezoom. Foto: Edwin Hagenouw

Om voor de natuur op te willen komen, haar te beschermen, moet je er eerst van haar gaan houden. Uiteindelijk hoop ik dat onze podcasts mensen eraan herinnert hoe belangrijk onze natuur is. En dat we minimaal moeten behouden wat we nu nog hebben in ons volgebouwde land, maar liever nog dat we ruimte maken voor nog meer natuur.

Posbank, Veluwezoom. Foto: Edwin Hagenouw

Uur in de Natuur biedt een combinatie van verbeelding, praktijk en handelingsperspectief. Elke aflevering bevat naast het luisterverhaal en een gesprek met mij namelijk ook een korte reportage waarin de luisteraar letterlijk wordt meegenomen op een wandeltocht. De aflevering over stadsnatuur neemt je bijvoorbeeld mee naar mini-natuurgebied De Bretten, dat ingeklemd ligt tussen snelweg A5 en Bedrijventerrein Sloterdijk.


Ga hier naar de podcast-serie “Uur in de Natuur”. 


 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer