Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Stel je even voor… Je loopt in een spierwit, sprookjesachtig sneeuwlandschap. Sneeuwvlokken dwarrelen om je heen, er heerst een allesoverheersende stilte. Het enige geluid dat je hoort is het kraken van verse sneeuw onder je schoenen. Dit moet je vast leggen! Je pakt je camera, gaat er eens goed voor zitten, drukt op het knopje en dan… een vale, grijze foto. Onderbelicht. Weinig contrast. Direct deleten, dus. Wat nu?

Sneeuw fotograferen is zeker niet zo makkelijk als dat soms het lijkt. Het zonlicht weerkaatst in de witte sneeuw, waardoor je camera soms even niet meer weet welke instellingen hij moet kiezen voor een goed belichte foto. Zo fotografeerde ik ooit een (op het eerste oog) ultiem fotogenieke gletsjer in IJsland. Maar op mijn camera bleek deze gletsjer ineens gereduceerd tot een zielig, grauw heuveltje. De lucht boven de spierwitte sneeuw was contrastloos.

Sneeuw Fotograferen | Sabrina Gaudio
Gletsjerwandeling op Svinafellsjökull, een uitloper van de Vatnajökull gletsjer in Skaftafell | Foto: Sabrina Gaudio

Die mooie structuren en texturen van het landschap waren in mijn foto in geen velden of wegen te bekennen. Waar was die sneeuwpracht die ik zelf wel zag? Om jou te helpen om perfect sneeuw te fotograferen met jouw DSLR- of systeemcamera, geef ik je 8 tips zodat jij dit weekend (waarin heel veel sneeuw gaat vallen!) thuiskomt met die super-de-luxe sneeuwfoto. Super handig natuurlijk voor je winterreis naar de Alpen of Scandinavië, maar ook als het weer eens goed winters wordt in Nederland of België!

1. DE PERFECTE VOORBEREIDING

Hoeveel sneeuw gaat er vallen? Waar valt dan het meest en hoe laat moet ik klaar staan? Ook hier is natuurlijk een app voor. Op Sneeuwradar vind je alle info over sneeuwval in Nederland. Buiten dat het belangrijk is dat jij warm en droog blijft tijdens het fotograferen in de sneeuw, zal je er ook voor moeten zorgen dat jouw camera-apparatuur een fikse sneeuwbui overleeft.

Sneeuw Fotograferen | Sabrina Gaudio
Focus op structuren en texturen in de sneeuw | Foto: Sabrina Gaudio

Een paar sneeuwvlokken zal je camera heus wel overleven, maar als het echt hard gaat sneeuwen, is het gebruik van een regenhoes voor je camera wel aan te raden. Zorg ook dat je zonnekap op je lens zit, zo zorg je dat er geen sneeuwvlokken op je lens blijven plakken. Ready? Go!

Sneeuw Fotograferen | Sabrina Gaudio
Een blauwe lucht (lieft met een ochtendzonnetje!) werkt altijd fijn bij sneeuwlandschappen | Sabrina Gaudio

2. GA VROEG OP PAD

Ik weet het, dit is misschien wel het minst leuke deel van fotografie. Vroeg opstaan. Maar dit is wel altijd (en ik bedoel echt altijd!) het allermooiste moment om foto’s te maken. Je zult vaak de enige persoon ter plekke zijn en er is geen fijner licht dat dat in de ochtend. Als je sneeuw wil fotograferen en er is ‘s nachts een dik pak gevallen, dan is de vroege ochtend helemaal het einde… Kraakverse, spierwitte sneeuw, zonder voetstappen of andere afdrukken. Probeer ook voor de fotografen die na jou komen, de sneeuw zo mooi mogelijk achter te laten.

Sneeuw Fotograferen | Sabrina Gaudio

3. OVERBELICHTEN MET DE BELICHTINGSCORRECTIE

Als je fotografeert in een wit sneeuwlandschap, zal jouw camera de neiging hebben te gaan onderbelichten, dus je foto’s donkerder maken. Om te voorkomen dat je foto’s grijs en contrastloos worden, kun je handmatig je beeld gaan overbelichten, dus lichter maken. Als je op de automatische stand of op diagfragma- (Av/A-stand) of sluitertijdprioriteit (Tv/S-stand) fotografeert, dan kun je gebruik maken van de belichtingscorrectie-knop. Voor mij vaak de redder in nood!

De belichtingscorrectie is dat knopje op de body van jouw camera, met daarop het +/- icoontje. Deze functie gebruik je om stapsgewijs je foto lichter of donkerder te maken. Hou het knopje ingedrukt en draai aan het wieltje bij je duim. Draai je naar links, dan zal je foto stap voor stap donker worden, draai je naar rechts, wordt je beeld lichter. Zo kun je heel gemakkelijk en naar jouw eigen smaak, je foto’s lichter of donkerder maken.

Sneeuw Fotograferen | Sabrina Gaudio
Fotografeer iets wat qua kleur mooi contrasteert met de spierwitte sneeuw | Foto: Sabrina Gaudio

4. DO IT YOURSELF OP DE MANUELE STAND

Als je op de manuele-stand, dus volledige handmatige stand fotografeert, dan heeft het geen zin om te werken met de belichtingscorrectie-knop. Als je op die M-stand schiet, kun je je foto lichter maken via je ISO, diafragma of sluitertijd. Zorg dus dat je meer licht in je camera laat komen.


TIP: Met je histogram kun je checken of je sneeuw ook echt wit is

Sneeuw Fotograferen | Sabrina Gaudio

5. STEL ZELF SCHERP

In een wit winterwonderland is automatisch scherpstellen soms ook nog wel een kunstje. Door de overvloed aan witte tinten zal je lens soms moeite hebben met het vinden van het juiste scherpstelpunt. Wellicht lijkt het scherp op het beeldscherm van je camera, vaak blijkt thuis dat de focus net niet goed ligt. Handmatig scherpstellen kan dan een uitkomst zijn. Zo beslis je zelf op welk punt je wil scherpstellen.


TIP: Kun je niet goed zien of je goed scherp heb gesteld, gebruik dan je live view. In dat geval kijk je niet door je camera om scherp te stellen, maar gebruik je het beeldscherm achterop je camera. In de liveview-modus kun je inzoomen op je beeldscherp door op het knopje met het vergrootglas te drukken. Zoom in op het punt dat je scherp wil hebben en focus door middel van het draaien van de scherpstelring op je lens. Klaar? Zoom weer uit op je liveview en je bent helemaal klaar om je foto te maken.

6. WITBALANS

De witbalans zorgt ervoor dat jouw foto de juiste kleur krijgt. Superhandig! Als je de automatische witbalans gebruikt en je fotografeert sneeuw, dan zullen jouw foto’s waarschijnlijk blauwig uitvallen. Superzonde, want je wil juist dat kraakheldere wit laten zien. Maak je foto’s wat warmer door een andere witbalans-stand te kiezen. Er zijn er standaard een aantal voorgeprogrammeerd in jouw cameramenu. Als je bijvoorbeeld kiest voor het schaduw-icoontje, zal je camera meer ‘geel’ in de foto’s stoppen, waardoor het blauw wordt opgeheven en je een warmere sfeer zult krijgen. Weg kille, blauwe beelden!

Sneeuw Fotograferen | Sabrina Gaudio

TIP: Je kunt ook handmatig je witbalans aanpassen. Dat vergt misschien wat oefening, maar zo kun je wel preciezer de juiste aanpassing doen.

7. DETAILS

Tuurlijk, zo een overzichtsfoto van een besneeuwde vlakte is prachtig. Maar vergeet zeker de details niet! De sneeuw op een tak of een sneeuwvlok of ijssterretje op een grassprietje zijn ook heel fijn om vast te leggen. Een belangrijk onderdeel van die perfecte foto maken is jouw manier van de wereld observeren. Kijk om je heen, hou je ogen open voor details, zo merk je dingen op waar anderen zo aan voorbij zouden lopen. Niet alleen kijken, maar daadwerkelijk zien, om vervolgens jouw èigen verhaal te vertellen.


TIP: Details komen extra mooi uit als je ze fotografeert met een onscherpe achtergrond. Zoom maximaal in met je lens en gebruik een zo KLEIN mogelijk diafragma-getal voor een zo klein mogelijke scherptediepte. Zo wordt het onderwerp op je voorgrond haarscherp en je achtergrond wordt mooi onscherp.

Sneeuw Fotograferen | Sabrina Gaudio
Focus ook eens op details | Foto: Sabrina Gaudio

8. EXPERIMENTEER

Niets is zo leuk als nieuwe dingen uitproberen in je fotografie. Tegen de avond, als het wat donkerder wordt kun je gebruik maken van langere sluitertijden. Neem dan wel een statief mee. Maak een zelfportret in de sneeuw. Maak abstracte foto’s door ver in te zoomen, iets van heel dichtbij te fotograferen of juist van extreem ver weg te schieten. Fotografeer door takken of bladeren heen voor mooie doorkijkjes of schiet vanaf de grond voor een verrassend perspectief. Speel met contrast door iets te fotograferen met een felle kleur in de spierwitte sneeuw. Er zijn zoveel mogelijkheden, het is aan jou om te allemaal uit te proberen.

Sneeuw Fotograferen | Sabrina Gaudio
Experimenteer ook eens met lange sluitertijden | Foto: Sabrina Gaudio

Meer leren over fotografie?

Naast mijn werk als freelance reisjournalist organiseer ik ook fotoreizen en fotoworkshops voor vrouwen met mijn Rocky Roads Travel. Rocky Roads wil gelijkgestemde vrouwen samenbrengen via de kunst van de fotografie en de kracht van de natuur. Mijn fotoreizen en –workshops zijn perfect om contacten te leggen met andere vrouwen met overeenkomstige ideeën en interesses, in een inspirerende setting. Check mijn website voor alle informatie over Rocky Roads’ women-only fotoreizen en fotoworkshops.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer