Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Passie voor natuurfotografie dicht bij huis

Door Vincent Croce

Als je vanaf Haaksbergen richting het Oosten rijdt kom nog net voordat je de oude grensovergang passeert langs het Witte Veen. Een bescheiden, maar daarom zeker niet minder prachtig natuurgebiedje dat deels in Nederland, deels in Duitsland ligt. Dit gebied kent voor mij maar weinig geheimen. Als ik op mijn vaste plek de auto parkeer en te voet het veengebied betreed, hoor ik het vertrouwde geluid van het dichtklappende houten hekje met een doffe klap nagalmen in de verte.

Foto: Vincent Croce

In gedachten vraag ik mij af hoe vaak ik hier al ’s ochtends voor zonsopkomst heb gewandeld. Misschien wel vijftig keer? Ik weet het niet precies. Wat ik wel zeker weet is waar de zon zometeen als eerste te zien is. En ook hoe ik die ga fotograferen. Niet te wijd, want dan zie je te veel lucht. Een mooi kadertje met wat spinnenwebjes op de voorgrond die als het even meezit, dadelijk allemaal oplichten door het tegenlicht van de zon.

Foto: Vincent Croce

Rustig zet ik mijn statief neer en stel ik mijn camera in naar een lagere ISO-waarde en een iets langere sluitertijd. Niet té lang, want hoewel het nagenoeg windstil is, kunnen die spinnenwebjes natuurlijk nog wel wat bewegen. Daar is de zon. Langzaam komt door de bosschage een diep rode bal tevoorschijn. Aan de witte stammen te zien zijn het bijna allemaal berken. Misschien doet het me daarom een beetje aan Scandinavië denken. Daar moest ik nog maar eens een keertje naar toe. Op mijn LCD schermpje hebben de blauwe tinten plaatsgemaakt voor een warmer geel en oranje.

Warme, gouden zonnestralen boren een weg door de houtwal en de optrekkende nevel zorgt voor een indrukwekkende lichtshow

“Yes!” Hoor ik mezelf hardop zeggen. “De spinnenwebben!” Wat een minuut geleden nog een verwilderd grasveld was, is nu veranderd in een spinnenkoninkrijk. Een architectonisch meesterwerk. Warme, gouden zonnestralen boren een weg door de houtwal en de optrekkende nevel zorgt voor een indrukwekkende lichtshow. De sluitertijd kan wel weer iets minder. Het gaat hard nu met het licht. Alles loopt zoals gehoopt. Of eigenlijk beter nog.

Foto: Vincent Croce

Thuisvoordeel

Scandinavië is mooi. Maar Twente is ook mooi. En dat is niet eens lullig bedoeld. Voor een echte goede foto wegen de weersomstandigheden het zwaarst. En het gebeurt niet zo heel vaak dat je tijdens het fotograferen de ideale weersomstandigheden aantreft. Als het wél gebeurd is dat vak in de buurt. Kijk maar eens op internet. De mooiste Noorderlichtfoto’s zijn toch vaak gemaakt door Noren. En foto’s in de Dolomieten toch vaak door een Italiaan. “Thuisvoordeel” hoor ik mezelf zeggen. En daarom is het hoogstwaarschijnlijk dat geen enkele Noor foto’s van het Witte Veen bezit.

Foto: Vincent Croce

“Koester je eigen directe omgeving” is vaak hetgeen wat ik als een soort mantra probeer te herhalen als ik de indrukwekkende Zwitserse bergtoppen en epische kliffen op de Faeröer eilanden op mijn instagram-feed voorbij zie komen. Moet er namelijk niet aan denken dat ik die plekken nooit in eigen persoon zal gaan bezoeken. Het gevaar ligt er echter wel in dat je door dat verlangen de (subtielere) schoonheid van het stukje beukenbos om de hoek uit het oog verliest.

Foto: Vincent Croce
Vincent Croce
Foto: Vincent Croce
Foto: Vincent Croce

MEER VERBLUFFENDE FOTO’S VIND JE OP VINCENTCROCE.NL


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer