Een voltreffer vlak over de grens op de Westruper Heide

Door fotograaf Vincent Croce

Het leek me een strak plan om de volgende ochtend richting de Westruper Heide te rijden. Dit natuurgebied geldt als één van de bekendere en grotere heidegebieden in de deelstaat Nordrhein-Westfalen en is met slechts een uurtje rijden met de auto vanaf mijn woonplaats Enschede prima te doen. Het was eind november en de eerste nachtvorst was een feit. Een paar graden onder nul, windstil en een hogedrukgebied zijn haast een garantie op een perfecte foto-ochtend.

[klik op de afbeeldingen voor een grote weergave]

Een voltreffer

Toen ik rond zes uur ’s ochtends op het parkeerplaatsje arriveerde stonden er welgeteld drie andere auto’s. Allesbehalve druk dus. Het hing een lekkere laag mist en op de berkenblaadjes meende ik een dun laagje rijp te zien. Het was een voltreffer. Op kniehoogte glinsterde een ijzige massa van spinnenwebben en heidebloemen. Door de optrekkende mist verschenen silhouetten van eenzame berkenbomen.

Westruper Heide. Foto: Vincent Croce

In de verte zag ik een collega fotograaf z’n statief uitklappen. We begroetten elkaar met ‘Moin’ en wisten dat wij allebei het goede moment op de goede plek hadden gekozen. “Einfach Schön, nicht?” “Wunderbar!” antwoordde ik. In mijn steenkolen Duits vertelde ik dat het vanochtend “genießen geblasen” was. De fotograaf glimlachte en knikte.

Een kijkje over de grens

Natuurlijk hebben wij in Nederland een aantal prachtige heidegebieden liggen. Echter loont zich de moeite om eens een kijkje over de grens te nemen omdat de nachten vaak net een graadje kouder kunnen worden. Ik heb het idee dat het op de Westruperheide in het bloeiseizoen aardig druk kan zijn omdat deze zich op steenworpafstand van een aantal grote steden (Recklinghausen, Gelsenkirchen en Dortmund) bevind. Daarom is wat mij betreft een koude winterochtend bij uitstek geschikt om gewapend met camera dit mooie gebied te ontdekken.

Westruper Heide. Foto: Vincent Croce
Westruper Heide. Foto: Vincent Croce

Lees hier alle verhalen en artikelen over outdoor in Duitsland