Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Een voltreffer vlak over de grens op de Westruper Heide

Door fotograaf Vincent Croce

Het leek me een strak plan om de volgende ochtend richting de Westruper Heide te rijden. Dit natuurgebied geldt als één van de bekendere en grotere heidegebieden in de deelstaat Nordrhein-Westfalen en is met slechts een uurtje rijden met de auto vanaf mijn woonplaats Enschede prima te doen. Het was eind november en de eerste nachtvorst was een feit. Een paar graden onder nul, windstil en een hogedrukgebied zijn haast een garantie op een perfecte foto-ochtend.

Een voltreffer

Toen ik rond zes uur ’s ochtends op het parkeerplaatsje arriveerde stonden er welgeteld drie andere auto’s. Allesbehalve druk dus. Het hing een lekkere laag mist en op de berkenblaadjes meende ik een dun laagje rijp te zien. Het was een voltreffer. Op kniehoogte glinsterde een ijzige massa van spinnenwebben en heidebloemen. Door de optrekkende mist verschenen silhouetten van eenzame berkenbomen.

Westruper Heide. Foto: Vincent Croce

In de verte zag ik een collega fotograaf z’n statief uitklappen. We begroetten elkaar met ‘Moin’ en wisten dat wij allebei het goede moment op de goede plek hadden gekozen. “Einfach Schön, nicht?” “Wunderbar!” antwoordde ik. In mijn steenkolen Duits vertelde ik dat het vanochtend “genießen geblasen” was. De fotograaf glimlachte en knikte.

Een kijkje over de grens

Natuurlijk hebben wij in Nederland een aantal prachtige heidegebieden liggen. Echter loont zich de moeite om eens een kijkje over de grens te nemen omdat de nachten vaak net een graadje kouder kunnen worden. Ik heb het idee dat het op de Westruperheide in het bloeiseizoen aardig druk kan zijn omdat deze zich op steenworpafstand van een aantal grote steden (Recklinghausen, Gelsenkirchen en Dortmund) bevind. Daarom is wat mij betreft een koude winterochtend bij uitstek geschikt om gewapend met camera dit mooie gebied te ontdekken.

Westruper Heide. Foto: Vincent Croce
Westruper Heide. Foto: Vincent Croce

Lees hier alle verhalen en artikelen over outdoor in Duitsland


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer