Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Natuurtijdschriften.nl biedt nu toegang tot ruim 85.000 natuurartikelen

5 augustus 2021

Natuurtijdschriften.nl is een geweldig platform met betrouwbare informatie over de Nederlandse biodiversiteit en geodiversiteit. De website is vernieuwd en flink uitgebreid: het biedt nu toegang tot meer dan 85.000 gratis te downloaden natuurartikelen.

Natuurtijdschriften.nl is een samenwerking van Naturalis Biodiversity Center met meer dan 30 partnerorganisaties, die samen meer dan 80 verschillende tijdschriften uitgeven. Het platform is opgericht in 2014 en inmiddels weten al zo’n 35.000 bezoekers de site maandelijks te vinden.

Essentiële bron

Specialisten, natuurliefhebbers, scholieren, onderzoekers, beleidsmedewerkers; voor ieder is Natuurtijdschriften.nl een essentiële bron van waarnemingen, inventarisaties maar ook analyses en kennis uit heden en verleden. Met publicaties over de flora van Meijendel tot de larvenhuidjes van libellen, met oude artikelen van natuurbeschermer Jac. P. Thijsse tot spiksplinternieuwe artikelen die dit jaar zijn verschenen.

Die historische dimensie maakt de site uniek. Het spectrum aan onderwerpen is breed, maar zijn altijd wetenschappelijk of populair-wetenschappelijk van karakter. Bovendien zijn alle artikelen gratis te downloaden.

Steeds meer natuurliefhebbers

Van oudsher is Nederland rijk aan natuurorganisaties die hun eigen tijdschrift uitgeven. Denk aan de Vlinderstichting met hun blad Vlinders, of aan RAVON met Schubben & Slijm. Dergelijke tijdschriften bedienen niet alleen hun eigen achterban van specialisten in een bepaald onderwerp, maar ook de steeds groter wordende groep van natuurliefhebbers.

Foto: Arnoldus Holleman

De uitgaven zijn interessant voor iedereen die zich wil verdiepen in een speciale soortgroep, thema of gebied. Zo is de informatie waardevol voor een profielwerkstuk, maar bijvoorbeeld ook voor een beleidsstuk voor de Rijksoverheid. Een aantal van de tijdschriften stamt uit begin vorige eeuw, ver voor het internet, zoals het oudste artikel van Nederlandsch Kruidkundig Archief, uit 1846. Vaak zijn dergelijke oude artikelen niet gemakkelijk online te vinden.

Natuurkennis

Sytske de Waart, informatiespecialist bij Naturalis, hield zich de afgelopen maanden bezig met de vernieuwing van de site en het begeleiden bij de invoer van artikelen. “Zoals alle jaargangen van het Natuurhistorisch Maandblad van 1912 tot nu, de Nederlandse Faunistische Mededelingen en de Entomologische Berichten”, somt de Waart op. Hierdoor steeg het aantal artikelen met bijna twintigduizend.

Foto: Arnoldus Holleman

De Waart: “De site nodigt uit tot lekker rondneuzen en bladeren in oude artikelen, die onbedoeld hilarisch kunnen overkomen. Zo kwamen de ‘beschaafde Lezers van allerlei Stand’ begin vorige eeuw aan hun trekken met het Album der Natuur, bedoeld om Natuurkennis te verspreiden onder deze wel heel specifieke doelgroep.”

Nationaal Park Lauwersmeer
Een tureluur. Foto: Herman van Alfen

En het einde is nog niet in zicht: de komende tijd worden nog meer titels aan de site toegevoegd, zoals de tijdschriften Tussen Duin en Dijk en Flinterwille. Bovendien zijn nog meer organisaties uitgenodigd om hun tijdschrift online te zetten. “Ook zorgen de deelnemers er zelf voor dat hun aanbod actueel blijft, door recente artikelen online te zetten. Wij helpen waar nodig”, legt de Waart uit. “Uiteindelijk hopen we dat het delen van deze kennis over de natuur bijdraagt aan de bescherming ervan.” Link: natuurtijdschriften.nl

Hoofdfoto: Sabrina Gaudio

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer