Bekijk hier alle natuurhuisjes!


 

Een oorverdovende stilte in de natuur

Door Manon Verijdt

De bekende uitspraak ‘oorverdovende stilte’ snapte ik vroeger nooit. Hoe kon het stil zijn en toch oorverdovend? Sinds ik ’s ochtends mijn bed uitkom om 6:00 uur, heb ik het antwoord gevonden. Om die tijd is het in het bos namelijk nog leeg en stil. Ik kan mijn eigen gedachten echt horen tót het moment dat zelfs mijn gedachten helemaal leeg zijn.

Zingende zwartkop in het groen
Zingende zwartkop in het groen. Eigen foto: Manon Verijdt

Vanaf dat moment ervaar ik de oorverdovende stilte. Het bos is namelijk niet leeg en stil, maar wemelt van het leven zo ’s ochtends vroeg. Ik hoor gefluit van de merels, mezen en vinken en vandaag hoor ik zelfs een aantal soorten die ik nog niet ken. Vandaag kies ik ervoor om niet op zoek te gaan naar de vogels die tussen de bladeren verstopt zitten. Ik luister aandachtig, geniet van het geluid en vervolg mijn weg.

Het is bewonderenswaardig hoeveel ik hoor als ik écht luister naar de stilte.

Zonnestralen door het bladerdak
Zonnestralen door het dak. Eigen foto: Manon Verijdt

Tijdens het wandelen hoor ik ook soms geritsel. Gezien het feit dat ik zo vaak door het bos ben gelopen, weet ik nu precies wanneer het een muis, een wroetende vogel, een ree of een vos is. Ze stappen allemaal op net een andere manier op de oude blaadjes van de vorige herfst. Het is bewonderenswaardig hoeveel ik hoor als ik écht luister naar de stilte.

Naast het geluid van de natuur is het enige wat ik hoor mijn eigen voetstappen. Ik heb geleerd deze zo zacht mogelijk te laten klinken om zo de dieren niet weg te jagen. Hierdoor ontstaan de mooiste momenten, zoals die keer laatst dat ik aankwam bij een kleine plas en een ree op zijn gemak aan het drinken was. Een andere dag die week liep ik iets nonchalanter door het bos, maar stond ik oog in oog met een boommarter.

Een welkome passant in het ochtendgloren
Een welkome passant in het ochtendgloren. Eigen foto: Manon Verijdt

Deze wonderlijke momenten gebeuren mij enkel wanneer ik als enige in het bos ben. Zo ’s ochtends vroeg, wanneer de rest van de wereld nog slaapt of een keertje omdraait. Het zijn deze momenten waarvoor ik graag eerder mijn bed uit stap en geloof het of niet, maar als je werkelijk luistert naar de stilte, dan maakt het niet uit waar je woont, maar dan kan iedereen deze momenten creëren. Ook in het stadspark, wandelend naast akkers of op het strand. Natuur is overal!

Ochtendzon op de grassen in de berm
Ochtendzon op de grassen in de berm. Eigen foto: Manon Verijdt

Een bijkomend voordeel aan de bezoeken in de vroege uurtjes is het zogenoemde ‘gouden uur’. Op dit tijdstip is het licht perfect voor fotografie. Ben je hier nog niet bekend mee, dan kunnen websites zoals http://www.natuurfotografie.nl of http://www.zoom.nl je hier zeker wegwijs in maken. Het is een kwestie van smaak en van proberen, maar het gouden uur kan prachtige resultaten opleveren.

Lichtstralen door het bladerdak
Lichtstralen door het bladerdak. Eigen foto: Manon Verijdt

Bovenstaande foto’s zijn allen gemaakt in Nationaal Park de Maasduinen in Limburg. Het Nationale Park bestaat uit een divers gebied, van bos- tot duinlandschap. Hierdoor is er voor ieder wat wils en zijn er genoeg paden om op te wandelen, mountainbiken of fietsen.

Heb jij nog meer inspiratie nodig voor prachtige plekken om te wandelen én te genieten van een oorverdovende stilte? Kijk dan eens naar deze artikelen: Wandelen in Gelderse landschappen in de coronatijdDrie prachtige wandelingen in het Zwarte Woud of Wandeltip Brabant: Ga erop uit in het land van Ravestein.

 

Hanwag 100

Hanwag Blueridge wandelschoenen

Modern, licht en multifunctioneel. Een veelzijdige wandelschoen boordevol innovatieve duurzaamheidskenmerken. Zoals het gebruik van hoogwaardig Perwanger bovenleer en het naar `Global Recycling Standard´ 100% gerecyclede textiel in het bovenwerk en het PFC-vrije waterdichte Eco-shell membraan.

Lees meer

Natuurhuisje

Verblijf in een natuurhuisje

Maak een ontdekkingstocht door uitgestrekte weilanden, glooiende heuvels en sprookjesachtige bossen. Geniet van een mooie wandeling, fiets het avontuur tegemoet of ontspan met een goed boek. Beleef de natuur op de manier die bij jou past en ga eropuit..

Lees meer