Kom naar buiten en ontdek Regio Utrecht! De regio biedt een ultieme combinatie van historische rijkdom, verrassende natuur én een bruisend stadsleven.  Of je nu op zoek bent naar ontspanning, avontuur of gewoon een heerlijke ontsnapping uit het dagelijks leven, Utrecht heeft het allemaal. Kom en ontdek het zelf op de fiets, te paard of wandelend. Je zult versteld staan van wat deze regio te bieden heeft!

Dwaal door de diverse landschappen

De veelzijdigheid van Utrecht zie je sterk terug in de natuur. Laat je bijvoorbeeld verrassen door de prachtige natuurgebieden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, waar uitgestrekte bossen, zandverstuivingen en kleurrijke heidevelden je verwelkomen. Blijf op de gebaande paden of volg een klompenpad, dat je over onverharde paden, boerenland en historische tracés laat wandelen.

Blijf je wat dichter bij de stad, dan zijn er heerlijke parken waar je kunt sporten en ontspannen. Op warme dagen is de Haarrijnse Plas in Leidsche Rijn een fijne plek voor een verkoelende duik. Maar vergeet ook niet de charme van landgoederen als Landgoed Bredius in Woerden, waar cultuur en natuur hand in hand gaan.

Ontdek meer over de diverse landschappen

Prachtig wandelen in de Soesterduinen, het grootste stuifzandgebied van de provincie Utrecht.

Het perfecte vervoermiddel is de fiets

De provincie Utrecht is mede door haar centrale ligging ideaal om per (elektrische) fiets te ontdekken. Fietsen is niet alleen een duurzame manier van vervoer, maar tijdens het fietsen start je beleving al! Steden, dorpen en diverse landschappen wisselen elkaar af en er ligt een uitgebreid netwerk aan fietsroutes dat al dit moois met elkaar verbindt. Wist je dat er meer dan 300 kastelen en buitenplaatsen in de regio zijn? Veel van deze historische locaties zijn geopend voor publiek, zoals Kasteel de Haar, Slot Zuylen en Slot Zeist.

Voor de sportieve fietser is er ook genoeg uitdaging te vinden. Zoek de adrenaline op en trotseer de heuvels en dalen op de Utrechtse Heuvelrug. Je voelt je hartslag versnellen tijdens de vele mountainbike- en wielrenroutes. De glooiende landschappen zorgen voor een unieke en enerverende ervaring. Neem je eigen fiets mee, of huur er eentje. Stap op de trappers en geniet van het buitenleven in de regio!

Ervaar regio Utrecht op een actieve manier

Fietsen op de Utrechtse Heuvelrug

Kunst in de buitenlucht

Van de kasseien in de historische binnenstad van Oudewater die de schilderkunst van Gerard David tot leven brengen, tot de beeldenroutes van internationale artiesten in Soest en Zeist; kunstliefhebbers komen in regio Utrecht ook in de frisse buitenlucht volop aan hun trekken. Liefhebber van historie en architectuur? Bekijk de highlights van het Domplein in hartje Utrecht tijdens een tour of maak je eigen kunst en volg de fotoroute in Amersfoort.

Lees meer over kunst in de buitenlucht

Plan een fietsroute langs de verschillende landgoederen, zoals Landgoed de Paltz in Soest

Duik in het militaire verleden

Neem een duik in de geschiedenis en ontdek de drie waterlinies in de regio Utrecht: de Grebbelinie, de Oude Hollandse Waterlinie en de Hollandse Waterlinies. Fiets of wandel langs de eeuwenoude stoere forten, dijken, sluizen en kazematten in een prachtig groen en waterrijk landschap. De oude forten zijn springlevend met tal van activiteiten voor jong en oud. Proef een uniek fortbiertje of ervaar een combinatie van historie en moderne technologie in een virtual realityshow.

Meer over het militair verleden van regio Utrecht

Fietser op brug bij Fort Uitermeer, onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

De pracht en praal van kastelen en buitenplaatsen

Beleef de grandeur van vroeger: de kastelen in de regio Utrecht herbergen allemaal een indrukwekkende geschiedenis. Op deze historische locaties beleef je authentiek Nederlands buitengebied met de mooiste kasteelmusea, tuinen en culinaire hoogtepuntjes. De locaties liggen allemaal op korte reisafstand van elkaar, ideaal om per fiets te bezoeken. Maak je eigen route via het uitgebreide fietsroutenetwerk of fiets een van de vele fietsroutes langs de kastelen.

Alles over kastelen en buitenplaatsen in de regio

Geniet van natuur en luxe op landgoed Parc Broekhuizen.

Proef het beste van de regio Utrecht

Proef de rijke culinaire tradities, ontdek lokale streekproducten en beleef de ambachtelijkheid waarmee de regio smaken presenteert.

Er zijn vele manieren om de smaak van de regio te proeven, denk aan een foodtour in Woerden of een biologische fietsroute door Amersfoort.

Stel je eigen kruidenmix of boeket samen in de kleurrijke pluktuinen of laat je verrassen door al het lekkers in de moestuinen.

Neem na een dag genieten de smaken van de regio mee naar huis, in de vele landwinkels vind je de lekkerste streekproducten om thuis van te genieten.

Kom naar buiten!

Of je nu het liefst fietst, vaart of wandelt, in de regio Utrecht lonkt de natuur en de buitenlucht. Dus kom naar buiten en ontdek Regio Utrecht!

Meer inspiratie of direct je dagje(s) weg plannen? Kijk dan op visitutrechtregion.nl/naar-buiten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *