Het Zwarte Woud is een zeer populaire vakantiebestemming. Binnen het Zwarte Woud ligt de regio Nationaal Park Zwarte Woud met Baiersbronn. Baiersbronn en omgeving is een paradijs voor wandelaars – of misschien wel: de hemel voor wandelaars! Vanuit het dorpje Baiersbronn in het noorden van het Zwarte Woud dat op zo’n 600 kilometer van Utrecht ligt, heb je toegang tot 550 kilometer aan wandelpaden, waarvan een derde over natuurlijke paden.

Dit is een wandelparadijs omdat twee dingen samenkomen: een prachtig landschap en culinair genieten in de hutten en restaurants onderweg. Je kunt met de gedetailleerde kaarten die verkrijgbaar zijn zelf onderweg (of gebruik een wandelapp!). Maar je kunt ook mee met begeleide wandelingen. Zo maak je je hoofd helemaal leeg, want je hoeft nergens aan te denken. En je komt wel op de allermooiste plekken. Maar dat is zeker nog niet alles wat je in het Zwarte Woud kunt beleven. Lees maar snel verder.

Herfst, winter, voorjaar of zomer, het is altijd mooi wandelen in het Zwarte Woud © Nationalparkregion Schwarzwald Black Forest Collective

Over Baiersbronn en het Zwarte Woud

In het Nationaal Park Zwarte Woud geniet je van de gevarieerde flora en fauna van de regio. Tijdens het wandelen bewonder je de spectaculaire uitzichten, klaterende watervallen, de landschappen en de natuur. Luister naar de vogels en beklim rotsen of uitkijktorens. Geniet van de zon die weerkaatst in het glinsterende meer. Waar vind je zo’n verscheidenheid als in het Zwarte Woud?

Baiersbronn is een geweldige plek als uitvalsbasis om het Zwarte Woud te verkennen. Ten zuidwesten van Stuttgart en in het noordelijk deel van het Zwarte Woud ligt dit plaatsje met zo’n 15.000 inwoners. Naast natuur wordt hier de inwendige mens niet vergeten, want culinair staat Baiersbronn duidelijk op de kaart.

De natuur in het Zwarte Woud is prachtig ©Nationalparkregion Schwarzwald David Lohmüller

Wandelen kan op ruim 550 kilometer aan wandelpaden

Baiersbronn is niet voor niets een wandelparadijs. Het totaal van 550 kilometer aan wandelpaden heb je zo maar niet bedwongen. En mocht dan nou wel het geval zijn, dan liggen er nog honderden extra kilometers in het Zwarte Woud. Je kunt natuurlijk zelf je route uitstippelen, maar er zijn ook diverse wandelroutes uitgezet.

Zo zijn er de Himmelswege, negen rondwandelingen die qua thema verschillen. Ze zijn van verschillende lengtes en moeilijkheidsgraden. Of kies voor de Genießerpfade. De naam verraadt het al, dit zijn rondwandelingen door de natuur met panorama’s en aangename plekken om te stoppen voor een drankje. Dan zijn er ook nog de Erlebnispfade waarin de geschiedenis van Baiersbronn tot leven komt met bosgeesten, pratende stenen en stille helden.

Kies hier je favoriete wandeling uit meer dan 60 verschillende wandelingen

Wandelen langs het water. Copyright Baiersbronn Touristik / Max Günter

Winterwandelen in Baiersbronn

Met de winter in aantocht is het goed om te weten dat het Zwarte Woud ook in de winter een prachtige bestemming is. Als de sneeuw het landschap onder een witte deken legt kun je terecht op de drie sneeuwschoenwandelroutes rond Baiersbronn.

Het Zwarte Woud is in de winter veel toegankelijker dan bijvoorbeeld de Alpen. Daardoor beleven beginners hier veel plezier, al zijn de routes ook ontspannen voor meer ervaren sneeuwwandelaars. Skiën en langlaufen kan trouwens ook in het Zwarte Woud.

©Nationalparkregion Schwarzwald David Lohmüller

Ontdek regio Baiersbronn op de mountainbike

Het bergachtige gebied rond Baiersbronn ontdek je het beste op de mountainbike. Het routenetwerk voor mountainbikers rond Baiersbronn beslaat maar liefst 400 kilometer aan paden, waarbinnen elf mountainbikeroutes zijn uitgezet en waarvan ongeveer een derde bestaat uit singletrails. De routes zijn tussen de 13 en 81 kilometer lang en geschikt voor alle niveaus.

Onze tip is om met een begeleide tocht mee te gaan. Je weet dan zeker dat je de mooiste plekjes bezoekt, zoals verborgen watervallen, donkere meren en schitterende vergezichten. De ervaren fietsgidsen zorgen voor een perfecte mountainbike-ervaring.

Ook zijn er speciale mountainbiketochten voor kinderen. Jong geleerd is oud gedaan, tenslotte. Deze tochten zijn gemakkelijker qua techniek en conditie, zodat ook kleine fietsers mee kunnen.

Ontdek de regio op de mountainbike © Nationalparkregion Schwarzwald Black Forest Collective

Andere activiteiten in Baiersbronn

Baiersbronn is niet alleen wandelen in de ‘wandelhemel’ en mountainbiken in het Zwarte Woud. Zin in iets anders? Dat kan! Wat dacht je bijvoorbeeld van een tocht met een Segway, fatbike of een mountaincart?

Nordic walken is ook een optie, of bekijk het Zwarte Woud vanuit de lucht tijdens een paraglideduosprong. Ook liefhebbers van golf komen aan hun trekken, of je leert boogschieten. Liever wat meer spel? Dan ga je geocachen met GPS!

De mysterieuze maren in het woud © Nationalparkregion Schwarzwald Black Forest Collective

Meer informatie over Baiersbronn en het Zwarte Woud

Ben je op zoek naar ene leuke bestemming, waar je prachtig kunt wandelen en fietsen, maar niet te ver weg? Dan is het Zwarte Woud perfect! Je leest meer over het Nationale Park Zwarte Woud en Baiersbronn zelf op de website.

Lees hier meer over het Zwarte Woud

Hoofdfoto: Copyright Baiersbronn Touristik / Max Günter