Natuur, steden en natuurlijk de beroemde schilder zelf

Door: Pauline van der Waal | Van Gogh Nationaal Park

Klinkt het Van Gogh Nationaal Park je (nog) niet zo bekend in de oren? Dat kan kloppen, want het is een Nationaal Park in oprichting. Dat biedt jou de kans om een spiksplinternieuw NP te ontdekken, in de omgeving waar de wereldberoemde schilder Vincent van Gogh opgroeide. Midden in Brabant zijn de dorpen en steden direct verbonden met de natuur, iets dat de schilder inspireerde voor zijn meesterwerken. Ontdek het landschap vol slingerende beken, uitgestrekte natuurgebieden, boerenland, landgoederen en prachtige stads- en dorpsgezichten in het Van Gogh Nationaal Park. Check hieronder de afwisselende opties.

Kudde schapen op De Kampina
Kudde schapen op De Kampina

Ontdek het oorspronkelijke Brabant in De Kampina

Natuurgebied De Kampina is Brabant zoals het ooit was. Je ziet er natte heide met vennen, geurende gagelstruwelen, beemden, loofbossen en blauwgraslanden. Door al het water is het hier een paradijs voor vogels – en vogelspotters. Volg de verschillende wandel- of fietsroutes door het gebied, of trek je eigen plan.

Perfecte herfstwandeling in de Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen zijn het hele jaar door prachtig, maar zeker ook in de herfst. Ga lekker uitwaaien in een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. Ook leuk: maak een wandeling met de schaapsherder en zijn kudde.

Loonse en Drunense Duinen

Natuur en stad in één in ‘s-Hertogenbosch

Nergens in Nederland vind je een natuurgebied dat zo dicht bij een stadscentrum ligt, met alleen de stadswallen ertussen. We hebben het over het Bossche Broek, het natuurgebied aan de rand van ‘s-Hertogenbosch. Vaar met een bootje over de Dommel en verbaas je over de pracht van de natuur. De liefhebber sluit daarna af op één van de gezellige terrassen of cafés die de stad rijk is.

Bossche Broek met zicht op 's-Hertogenbosch. Foto: J. van der Perk
Bossche Broek met zicht op ‘s-Hertogenbosch. Foto: J. van der Perk

Herken Van Gogh in het schilderachtige Nuenens Broek

Ken je het Nuenens Broek al? Dat is een nat en voedselrijk gebied, met vooral populieren, hazelaars en kersen. Het was een omgeving waar Vincent van Gogh vaak tekende. Vooral in het voorjaar is het een aanrader om te bezoeken, met bloeiend speenkruid, bosanemonen en pinksterbloemen. Neem je zelf ook je tekenspullen mee?

De watermolen van Opwetten aan de Dommel

De Dommel is een duidelijk herkenningspunt in het Van Gogh Nationaal Park. De Opwettense watermolen ligt aan de Dommel, één van de twee beekdalen die bepalend zijn voor het landschap. Je kunt heerlijk eten en drinken op deze schilderachtige en nostalgische plek.

Moerputtenbrug bij 's-Hertogenbosch
Moerputtenbrug bij ‘s-Hertogenbosch

Bezoek de geboorteplaats van Vincent van Gogh in Zundert

Vincent van Gogh werd op 30 maart 1853 geboren in het kleine plaatsje Zundert. Waar nu het Vincent van GoghHuis staat, was eerst de oude pastorie van de Nederlands Hervormde Gemeente. Hier woonde Vincent tot hij 16 was. Naast de vaste tentoonstelling kun je hier altijd wisselende tentoonstellingen bekijken.

Van Goghwand in Etten-Leur
Van Goghwand in Etten-Leur

Bewonder de werken van Van Gogh of leer hem beter kennen

Museumliefhebber en/of een dagje minder weer? Ga dan naar Noord-Brabants Museum in ’s-Hertogenbosch. Daar vind je de vaste tentoonstelling Van Gogh in Brabant. Een ander soort museum is het Vincentre in openluchtmuseum Nuenen. Daar beleef je het Nuenen van 1883, toen Vincent van Gogh er kwam wonen. Bij de permanente tentoonstelling leer je op een interactieve manier Vincent kennen als mens en je ziet zijn ontwikkeling tot wereldberoemd kunstschilder.

Nuenen Museum - Vincentre: Vincents atelier
Nuenen Museum – Vincentre: Vincents atelier

Fonkelende sterren op het Van Gogh-Roosegaarde fietspad

Een van Van Goghs meesterwerken is The Starry Night. Dit schilderij vormt de inspiratie voor het Van Gogh-Roosegaarde-fietspad in Eindhoven. ’s Avonds fiets je er over duizenden fonkelende steentjes, waardoor het lijkt alsof de sterrennacht onder je pedalen voorbij trekt. De steentjes laden overdag op in het zonlicht, waardoor ze zodra het donker wordt licht gaan geven.

Van Gogh Roosegaarde fietspad foto Studio Roosegaarde

Meer dan 435 kilometer fietsplezier

Het Van Gogh-Roosegaarde fietspad staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van de Van Gogh Fietsroute van maar liefst 435 kilometer. De route telt in totaal tien unieke etappes en je leest er hier meer over. Of je gaat voor de fietsroute van 33 km langs monumenten en plekken die Van Gogh hebben geïnspireerd. Onderweg maak je kennis met lokale en regionale producten op de A taste of Van Gogh fietsroute.

Etten-Leur Landgoed De Pannenhoef bakhuisje en de Zwarte Schuur

Herken de schilderijen van Van Gogh

Vincent van Gogh en Nuenen noem je misschien niet direct in één adem, maar toch heeft hij daar 2 jaar gewoond, bij zijn ouders. Hij woonde daar toen hij een donkere periode kende en maakte er meer dan 300 schilderijen, waaronder zijn beroemdste schilderij uit die tijd: de Aardappeleters. Volg de ANWB Vincent van Gogh-wandelroute en kom langs de plekken die de schilder heeft vastgelegd.

Landgoed De Pannenhoef in Etten-Leur
Landgoed De Pannenhoef in Etten-Leur

5 dagen fietsen, wandelen en kanoën 

Wil je niet kiezen en het NP optimaal leren kennen? Ga dan voor deze vijfdaagse trip. Je fietst van Eindhoven naar Den Bosch en terug en verblijft in de dorpjes Nuenen – waar Vincent van Gogh het schilderij De Aardappeleters maakte – en Liempde. Je wisselt het fietsen af met prachtige wandelingen én een kanotocht over de meanderende Dommel. De magisch oplichtende steentjes van het beroemde Roosegaarde-Van Gogh fietspad maken dit microavontuur door het Van Gogh Nationaal Park compleet. Je overnacht in kleinschalige hotels en B&B’s. Een kortere versie van drie dagen is ook mogelijk.

Etten-Leur 3 Van Gogh monumenten en Moeierboom

Blijf je slapen?

Eigenlijk is één dag niet genoeg om het hele Nationale Park te beleven. Blijven slapen is daarom een goed idee. En dat wil je natuurlijk op een leuke plek. Wat dacht je van een high thee en vorstelijk overnachten in Kasteel Maurick in Vught? Of slapen in een hijskraan (die kan draaien!) in Den Bosch. Meer op de historische tour? Dan ga je overnachten in een oud klooster in Oirschot. Juist modern is het design tiny house in het Groene Woud. En tot slot is overnachten in een 100 jaar oude druivenkas in Breda erg gaaf. Dat wordt nog moeilijk kiezen!

Ook eten en drinken doe je op bijzondere plekken. Bijvoorbeeld Koffie en theehuis het Haantje op landgoed Haanwijk. Of bezoek de abdijwinkel van Abdijwinkel – Abdij Maria Toevlucht in Zutphen. Een andere tip is eten met streekproducten van lokale ondernemers doe je bij de Menmoerhoeve in Etten-Leur.

Meer weten en je trip plannen? Je leest meer over Van Gogh NP via onderstaande link.

Lees alles over Van Gogh Nationaal Park

Hoofdfoto: J. van der Perk