Op zoek naar een mooie locatie om te gaan wandelen, niet te ver van huis? Wandelen in Duitsland is prachtig, bijvoorbeeld in Baden-Württemberg op de Schwäbische Alb. Dit is zonder twijfel een van de mooiste en meest diverse Duitse middelgebergten. Hier ontdekken wandelaars de prachtige natuurlijke landschappen van het Biosfeergebied Schwäbische Alb rond de plaats Bad Urach.

In deze omgeving lopen de Bad Urach Grafensteige; vijf uitdagende routes, geclassificeerd als ‘premium wandelpaden’ door het Duitse Wandelinstituut. Naast prachtige natuur is er nog veel meer te zien. Daarom hebben we deze vijf tips voor je op een rij gezet.

Zicht op Bad Urach bij ondergaande zon. Foto: Bad Urach Tourismus, Claudio Sirbu

1. Bezoek het Bad Urach Residentieel Paleis

Liefhebbers van geschiedenis opgelet! Bad Urach’s Residenzschloss (Residentieel Paleis) is een van de weinige bewaard gebleven kastelen uit de late middeleeuwen van Duitsland. Hertog Everhard im Bart, de eerste hertog van Württemberg, werd hier geboren en woonde hier met zijn Italiaanse vrouw Barbara Gonzaga di Mantova, totdat ze in 1482 naar Stuttgart verhuisden. Tegenwoordig is het een museum.

In het paleis zie je de vergulde en rijkelijk versierde Gouden Zaal. Dit is een van de meest spectaculaire en goed bewaard gebleven renaissance balzalen van het land.

Het Residential Palace in Bad Urach. Foto: Bad Urach Tourismus

2. Wandel naar de Gütersteinwaterval

De Urachwaterval is beroemd en daarom veel bezocht. Als je een iets romantischere plek zoekt waar je meer van je rust kunt genieten, dan ga je naar de Gütersteiner waterval. Bovenaan verzamelt het water zich in een poel en stroomt vanuit daar over de rand, om beneden opnieuw een bassin te vormen. De omgeving is prachtig en je ziet het water haar weg zoeken langs met mos bedekte rotsen. Zeker een bezoekje waard als je in Bad Urach bent.

De met mos begroeide Gütersteiner waterval. Foto: Bad Urach Tourismus

3. Geniet van de regionale keuken

De interne mens wil ook wat! Eten en drinken is goed voor lichaam en geest, tenslotte. En in Bad Urach proef je dat dat waar is. Veel van wat je hier op je bord vindt, komt uit de regio: linzen met zelfgemaakte ‘spätzle’, kaas van de Alb-buffel of lamsvlees van schapen die grazen op de jeneverbesheide. Je kunt zelfs Alb-escargots proberen!

Geniet van het lekkere eten. Foto: Bad Urach Tourismus

4. Onze wandeltip: Hochbergsteig

Op de vijf premium “Grafensteige” wandelpaden rond Bad Urach ervaar je ruisende watervallen, wild romantische kloven, verborgen grotten, indrukwekkende kasteelruïnes en vooral adembenemend mooie uitzichten langs de rand van de Alb.

Op de Hochbergsteig van 7,7 kilometer neem je het prachtige panorama van Michelskapel in je op, net als de verschillende rotsachtige omgevingen, zoals de Kunstmühlefelsen met het fantastische uitzicht over de stad en het Seeburgtal beneden. Langs de rand van de Alb loopt een smal bospad tussen de afzonderlijke uitkijkpunten. Comfortabele houten ligstoelen langs de weg nodigen uit om af en toe te stoppen, te ontspannen en te genieten van het uitzicht op het Alb-plateau. Bijzonder hoogtepunt van deze tour: de Wassersteinhöhle-grot.

De Hochbergsteig. Foto: Stuttgart Marketing GmbH, Martina Denker

5. Lekker badderen in het buitenzwembad

Het Bad Urach Höhenfreibad (buitenzwembad) ligt op een zonnig plateau op de Tiergartenberg en is een van de mooiste buitenzwembaden in de Zwabische Jura. Het zwembad ligt net boven de stad, met uitzicht op de kasteelruïnes van Hohenurach en met een weids uitzicht op het Ermstal. Het gezinsvriendelijke zwemcomplex beschikt over een zwembad van 50 meter met duikplanken. Of ga van de 66 meter lange glijbaan!

Voor sportliefhebbers is er ook een beachvolleybalveld en een tafeltennisterrein. Ga je liever relaxen? Dan ga je lekker zonnen op de ruime grasvelden!

Meer weten over Bad Urach? Je leest het hier!

Hoofdfoto: De Michelskäppele op the Hochbergsteig. Foto: Bad Urach Tourismus, Foto Claudio Sirbu