De Nederlandse Waddenzee is uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed. Dat komt zeker niet uit de lucht vallen, want volgens velen is de Waddenzee het mooiste natuurgebied van ons land. Bij de zee horen ook de Waddeneilanden en de Waddenkust. Je bent er middenin de natuur, de geniet van rust en ruimte en kunt er heerlijk wandelen en fietsen.

Daarom hebben we twee wandelingen voor je uitgekozen langs de kust, op een plek waar je misschien niet het eerste aan denkt bij de wadden: Noord-Holland!

De waddenkust van Noord-Holland: op naar het noorden

De waddenkust in Noord-Holland loopt vanaf de Afsluitdijk bij Den Oever via Stroe, Hippolytushoef en het Amstelmeer tot aan Den Helder. De omgeving is er op en top Hollands, met weidse polders, uitgestrekt akkerland en veel vogels en natuur.

Naast wandelen en fietsen kun je er ook goed kanoën en genieten van het moois wat de zee te bieden heeft. Dat geldt voor alle zintuigen, want je ruikt en voelt de frisse zeelucht, hoort de wind, ziet het prachtige uitzicht en geniet van een dagvers visje in bijvoorbeeld Den Helder of Den Oever.

Fort bij Den Helder. Foto:Mijke Bos

Langs de forten van de Napoleonroute bij Den Helder

Den Helder heeft een ongeëvenaarde ligging, met aan drie kanten omgeven door het water. Dat zag Napoleon in 1811 als bijzonder strategisch, waarna hij er een marinevloot stationeerde. Natuurlijk moest dit stukje land goed verdedigd worden, wat resulteerde in een aantal forten. Later werd er een liniedijk gemaakt tussen deze forten, waarmee ze Stelling van Den Helder vormen.

De Napoleonroute voert langs deze forten, maar ook andere verdedigingswerken en bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Door deze roemruchte historie is deze wandelroute van zo’n 11 kilometer bijzonder geschikt voor natuurliefhebbers, maar net zo zeer voor geschiedenisfans.

Bekijk de hele route en het bijbehorende gpx-bestand van de Napoleonroute

Langs de kust. Foto: Mijke Bos

De geschiedenis van land en water bij Wieringen

Een heel andere wandeling, maar minstens zo interessant, loopt over het voormalige eiland Wieringen. Voorheen lag het eiland tussen de Waddenzee en de Zuiderzee, een extra Waddeneiland zou je kunnen zeggen. Dat veranderde toen in 1924 de Amsteldiepdijk werd aangelegd en een gedeelte van het water werd ingepolderd.

De geschiedenis van Wieringen en haar bewoners leer je kennen tijdens deze mooie wandeling van een kleine 16 kilometer. Zo wandel je door Hippolytushoef en het buitengebied van Den Oever, maar ook langs de zee en het Amstelmeerkanaal.

Ook leuk: deze route is onderdeel van Waddenwandelingen, waarmee je via een app onderweg video’s, afbeeldingen en verhalen over de omgeving kunt bekijken. Je vindt de inhoud hier en kunt via de website ook de app downloaden.

Bekijk de hele route en het bijbehorende gpx-bestand van de wandeling over voormalig eiland Wieringen

Meer over de waddenkust Noord-Holland

Wil je ook de waddenkust gaan ontdekken? Er is zoveel te beleven in het noorden van ons land! Je kunt natuurlijk ook eerst meer lezen over het ontstaan, de rijke geschiedenis, boeiende natuur van het waddengebied. Kijk maar op de website van Visit Wadden.

Meer informatie over de waddenkust Noord-Holland

Hoofdfoto: Den Helder – Jonathan Andrew