Verken Nationaal Park Nieuw Land, met Oostvaarders Plassen en Marker Wadden

Het jongste Nationale Park van Nederland is heel bijzonder
Door: Pauline van der Waal | Nationale Parken
Waarschijnlijk heb je in de afgelopen jaren wel één en ander gehoord over de Marker Wadden. Vijf nieuwe en onbewoonde natuureilandjes, die tussen 2016 en 2021 zijn aangelegd in het Markermeer. Een heel bijzonder natuurgebied, maar wist je ook dat de Marker Wadden samen met de bekende Oostvaardersplassen, de Lepelaarplassen en het Markermeer deel uitmaken van een groter Nationaal Park? De vier deelgebieden horen allemaal bij het Nationaal Park Nieuw Land.
De naam is treffend, want vroeger was dit allemaal de Zuiderzee. Alle stukken land in het park liggen nu ook nog ruim onder zeeniveau, maar op de door de mens drooggelegde stukken land ontstaat overal nieuwe natuur. En het mooie is: jij kunt daar op avontuur!

Nationaal Park Nieuw Land, vier gebieden in één
In Nieuw Land zie je overal de unieke combinatie van wilde natuur en de invloed van de mens. Bovendien is het natuurgebied nog volop in ontwikkeling en heb je zowel eilanden, water, moerasachtige gebieden en wetlands. Hierdoor is Nieuw Land absoluut uniek in Nederland.
Wil je meer weten over de geschiedenis en het landschap van Nieuw Land, doe dan de audiofietsroute die door en langs Nieuw Land loopt. Al fietsend hoor je het verhaal van het park. Onderweg zijn er een aantal stops om niet alleen te luisteren, maar ook te kijken. Je ziet op je telefoon beelden van oude meesters en moderne landschapsfotografen en hoe zij naar het landschap kijken. Download voordat je op pad gaat de app Meesterwerk Nederlands Landschap.

Ontdek de Oostvaardersplassen per jeep
De uitgestrekte en ruige Oostvaardersplassen ontdek je het beste per… jeep! Wist je dat dit gebied oorspronkelijk bedoeld was als industriegebied? Nu is het een groot moerasgebied met rietvlaktes, uitgestrekte graslanden en waterplassen. Onderweg zie je enorme aantallen vogels, edelherten en andere grote grazers als heckrunderen en konikpaarden. Je gaat onder begeleiding van de boswachter die je alles over het gebied kan vertellen en kunt dit boeken via www.staatsbosbeheer.nl.
Onderweg zie je enorme aantallen vogels, edelherten en andere grote grazers als heckrunderen en konikpaarden
Eind september tot half oktober is een extra bijzondere tijd: de bronsttijd. Mannelijke edelherten gaan op zoek naar een vrouwtje en maken dat met veel kabaal duidelijk. Ga daarom mee op de speciale bronstsafari. Let op: deze zijn razend populair dus wees er snel bij!

De Lepelaarplassen rondom verkennen
De Lepelaarplassen bestaan al een stuk langer. Ze zijn ontstaan toen Zuidelijk Flevoland in 1968 werd drooggelegd. Het zijn drie afzonderlijke plassen, die ontstaan zijn door de zandwinning. Met dit zand is de Oostvaardersdijk tussen Lelystad en Almere aangelegd. Al het water vormt samen met de rietvelden en natte graslanden een paradijs voor water- en moerasvogels.
Je kunt de Lepelaarplassen het beste bekijken door een rondje van zo’n twaalf kilometer te wandelen of fietsen om de plassen heen. Je begint bij het bezoekerscentrum de trekvogel. Of maak een fietstocht langs en door de natuur van Almere met de fietsroute De Pampushout & Lepelaarplassen van zeventien kilometer.

Met de boot naar de Marker Wadden
We begonnen er dit artikel al mee: de Marker Wadden. Een nieuwe aangelegde eilandengroep van zo’n 10.000 hectare in het Markermeer. Een waar natuurparadijs voor ontdekkers, rustzoekers, wandelaars en vogelspotters. De Marker Wadden zijn alleen bereikbaar per boot. Er zijn verschillende charters vanuit Lelystad, Enkhuizen en Hoorn, maar ook Amsterdam, Kampen en Monnickendam. Je kunt ook speciale vogelexpedities boeken via FOGOL
En wil je écht voor de ultieme ervaring gaan? Blijf dan een nachtje slapen! Dat kan in deze waanzinnig gave en duurzame natuurhuisjes.

Meer geweldige tips om te overnachten
Wandelen en fietsen is één, maar het is natuurlijk een geweldig idee om je uitstapje naar Nationaal Park Nieuw Land te verlengen door er een nachtje te blijven. Zo kun je slapen op een schateiland bij familiecamping Waterhout, omringt door bos en water. Vanaf de camping ben je in no-time in het Park.
Iets luxer is een overnachting in de waterlodge of één van de andere kamers van Hajé de Lepelaar met uitzicht op het water. Je kunt ook heerlijk eten in het gezellige bijbehorende restaurant.
Ben je toch meer van de bijzondere slaapplaatsen? Ga dan naar Buytenplaets Suydersee en overnacht in een boomhut, droomdome, daktent of zeecontainer!



Het nieuwste Nationale Park van Nederland
Dat het jongste Nationale Park van ons land een succesverhaal is, blijkt wel uit de actie ‘2021 Soortenjaar’. Het doel was om in 2021 minimaal 2021 soorten planten, dieren, schimmels en (korst)mossen te tellen. Bijna 1500 waarnemers hebben samen meer dan vele tienduizenden waarnemingen ingevoerd en al halverwege het jaar stond de teller ruim boven de 2021 soorten. Natuurlijk gaat het tellen gewoon door, ook in 2022. Als je zelf mee wilt doen, kijk dan op de website voor meer informatie.
Nieuwsgierig geworden naar Nieuw Land? Lees dan alles over het Nationale Park via onderstaande link en ga op pad!
Lees alles over Nationaal Park Nieuw Land

Hoofdfoto: Marloes van Pareren, Reisschrijvers Media

Pauline is een echte outdoor-enthousiasteling. Ze schrijft al jaren over wintersport op Snowrepublic.com en over actieve reizen op Mountainreporters.com. Naast hiken, fietsen, klimmen, raften en snowboarden is ze al van jongs af aan gek van paardrijden. Volg haar verhalen dichter bij huis op Outdoordichtbij.nl