Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Sporen van de ijstijd, heide en heuvels

Door: Pauline van der Waal | Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

Het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal is heel bijzonder binnen Nederland. Het is het grootste aaneengesloten droge heidegebied van Noordwest-Europa, maar heeft ook maar liefst 26 ‘bergen’. Je vraagt je soms af of je wel in Nederland bent, zo onvoorstelbaar mooi en anders is het landschap hier. Je ziet er de sporen die de ijstijd meer dan 100.000 jaar geleden heeft achtergelaten. Maak je op voor een fikse wandeling door de heuvels, terwijl je geniet van een prachtig uitzicht op de uitgestrekte bossen, de glooiende (paarse) heidevelden of natuurlijk de vele verschillende vogels.

Paardrijden op de Sallandse Heuvelrug. Foto: Ellen van den Doel
Paardrijden op de Sallandse Heuvelrug. Foto: Ellen van den Doel

Eén Nationaal Park met twee gezichten

De Sallandse Heuvelrug is eigenlijk een stuwwal, die meer dan 150.000 jaar geleden ontstond, doordat schuivend ijs grond vanuit Scandinavië opstuwde. Het ijs, smeltwater en stuivend zand vormden de basis van het huidige landschap. Ten oosten van de Sallandse Heuvelrug ligt het Twents Reggedal, waar de Overijsselse rivier de Regge door het landschap meandert. Je ontdekt het gebied het best al wandelend, fietsend (ook mountainbikend), of varend. Zeker vogelspotters kunnen hier hun lol op.

Ontdek de Sallandse Heuvelrug op de fiets. Foto: Ellen van den Doel
Ontdek de Sallandse Heuvelrug op de fiets. Foto: Ellen van den Doel

Geniet van het Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal waar (naald)bossen, uitgestrekte heidevelden, landgoederen, vennen en akkers elkaar afwisselen. Heb je al zin gekregen om het NP te ontdekken? Wij geven je tips hoe je dat het beste kunt doen.

Overnacht in het grootste jeneverbesstruweel van Nederland en bezoek de grafheuvels

Bezoek absoluut het afwisselende natuurgebied De Borkeld, tussen Holten, Rijssen en Markelo. Bijzonder is het grootste jeneverbesstruweel van Nederland, maar niet alleen dat. Ook is De Borkeld een archeologisch reservaat, waar jagers zo’n 13.000 jaar geleden hun stenen werktuigen achterlieten. Recenter, maar nog steeds heel oud zijn de nederzettingen en grafheuvels van tussen de 4000 en 6000 jaar die hier zijn gevonden. Krijg je er geen genoeg van? Dan blijf je hier gewoon een nachtje slapen.

Bosbaden in Salland: heerlijk onderdompelen in de natuur

Nee, deze wandeltocht is geen zwemtoer. Wel dompel je je onder in de natuur van de Sallandse Heuvelrug. Onderga de kleuren en geuren onder leiding van een gids. Verwonderen en genieten staat bij deze wandeling voorop. Staatsbosbeheer biedt nog veel meer georganiseerde wandelingen aan, zoals een bossafari, Speuren naar Sporen, of een schemerwandeling.

Ga wandelen door het Boetelerveld bij Raalte

Hou je van geschiedenis? Wandel dan eens door het Boetelerveld bij Raalte. Deze omgeving neemt je mee terug naar het Salland zoals dat er tot het einde van de 19e eeuw uitzag. Je loopt er door het enig overgebleven natte heidegebied in Salland, waardoor je veel zeldzame planten en dieren kunt zien. Ook heel goed te doen als ‘extra’ wandeling, of even tussendoor, want de lengte is slechts 4 kilometer.

Eén met de natuur op de Sallandse Heuvelrug. Foto: Ellen van den Doel
Eén met de natuur op de Sallandse Heuvelrug. Foto: Ellen van den Doel

Zak de Regge af per kano

Heb je lekker de tijd? Kies dan voor de mooiste kanotocht van Ommen: de afzaktocht Regge/Vecht. Je begint bijtijds (zo tussen 09:00 uur en 11:30 uur), wanneer je met kano en al wordt afgezet bij de laatste stuw in de Regge. Je zakt op je gemak en in alle rust de rivier af, want gemotoriseerde boten zijn op de Regge niet toegestaan.

De kano’s zijn geschikt voor 3 volwassenen of 2 volwassen en 2 kinderen. Kajakken kan trouwens ook. Je geniet met elkaar van de 12 kilometer lange tocht, waarbij er genoeg mooie plekjes zijn om aan te leggen en te picknicken langs de waterkant. Zwemmen kan natuurlijk ook. En kijk goed om je heen, want je kunt hier ijsvogels zien.

Met een kano over de Regge. Foto: Ellen van den Doel
Met een kano over de Regge. Foto: Ellen van den Doel

Maak een vaartocht over de Regge

Varen is altijd leuk! Dat geldt zeker voor een vaartochtje over de Regge. Zo kun je een rondvaart maken met een vertellende schipper, zodat je alles te weten komt over de Regge en de Reggestreek. Vaar je liever zelf? Dan huur je een fluisterbootje, waar je met maximaal 8 personen op kunt. Een vaarbewijs is daarvoor niet nodig, dus geniet in alle rust van water. Meer info en boeken kan hier.

Foto: Ellen van den Doel
Foto: Ellen van den Doel

Bezoek de schaapskooi in Haarle

Typisch voor de Sallandse Heuvelrug: schapen! Ga daarom pasgeboren lammetjes kijken, bezoek het schaapscheerdersfeest, of ga wandelen en fietsen rondom de Schaapskooi. Er is van alles te zien en te beleven. Wanneer welke activiteiten plaatsvinden lees je op de website van de Schaapskudde Sallandse Heuvelrug.

Even lekker helemaal weg. Foto: Ellen van den Doel
Even lekker helemaal weg. Foto: Ellen van den Doel

Fietsen in vrijheid op de Liberation fietsroutes

Met de speciaal uitgezette Liberation Fietsroutes beleef je op een sportieve manier de route die de geallieerden in Nederland aan het einde van de Tweede Wereldoorlog aflegden. Vergeet niet regelmatig te stoppen, want je komt langs luisterstenen die je meer vertellen over de bevrijding van Nederland. Natuurlijk geniet je onderweg ook van de prachtige natuur. Je kunt kiezen uit 4 verschillende routes, die verkrijgbaar zijn bij Tourist Info’s en VVV’s in Salland.

Overnachten in de Lemelerberg Lodge. Foto: By Molle
Overnachten in de Lemelerberg Lodge. Foto: By Molle

Overnachtingstips voor Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

Wil je er een leuk meerdaags uitstapje van maken? Zeker doen! Hieronder staan een een aantal super leuke plekken om te eten en te slapen.

Geniet in luxe van de rust in de natuur op het kleinschalige vakantiepark (selchts 5 huisjes!) In de Heuvelrug. Of kies voor het sfeervolle vakantiehuis en BenB De Reggestee in Hellendoorn, waar je kano’s kunt huren voor een tochtje op de Regge. Die is direct bereikbaar vanaf de eigen aanlegsteiger. Ook leuk is de Lemelerberg Lodge in het groen, een historisch natuurhuisje op een heuvel in het bos.

Een andere optie is een boslodge of -villa op Natuurcamping De Lemeler Esch of camping Twillaar langs de bosrand met gezellige vuurplaats. Om het lijstje compleet te maken noemen we ook nog de knusse Herberg De Pas uit 1891 met eerlijke producten uit de streek. Groentes en kruiden komen uit eigen tuin, vlees en vis uit de boerderijwinkel.

Aan de voet van de Sprengenberg verhuurt de herberg een prachtige lodge. Tot slot kun je genieten van een ontbijt en lunch in een huiselijke sfeer bij Lyas, op de grens van Salland en Twente. Ook een high tea is mogelijk.

Lees alles over Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal

Hoofdfoto: Ellen van den Doel

2 Reactie op “Bijzonder mooie activiteiten in Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal”

 • Yvonne Tuk
  16 september 2021 at 09:38

  Lekker herkenbaar allemaal Pauline!
  Ik ben gezegend omdat ik in deze contreien mag wonen en hier dagelijks kan wandelen en fotograferen. Zowel in lente als in herfst, winter en zomer, het is gewoon een heerlijk gebied! En het beste van alles: het is niet zo druk als op andere plekken in Nederland.

 • Pauline van der Waal
  16 september 2021 at 12:23

  Oh wat tof om te horen Yvonne! En stiekem een beetje jaloers op je haha 😉

Comments are closed.

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer