In de winter zijn de dagen kort, maar de luchten en zonsop- en ondergangen prachtig. Zeker als de mist als een deken boven het landschap hangt. Ontdek de mooiste plekjes in drie heel bijzondere nationale parken en ervaar de magie! En vergeet je camera niet… Wij zetten de hotspots voor je op een rij in parken die onderling erg van elkaar verschillen en de schoonheid van de natuur in de winter laten zien. Ervaar de grote diversiteit van onze natuur.

Turen in de verte bij Waddenzee Unesco Werelderfgoed

Als je ergens weidse uitzichten hebt, dan is het natuurlijk wel op en rond de Waddenzee. We kunnen daarom bijna niet kiezen wat de allermooiste plekjes zijn om van te genieten, maar we doen toch een poging!

Zo is West-Terschelling een perfecte plek voor een prachtige zonsondergang. Ga daarvoor naar het natuurgebied De Noordsvaarder. Hou je meer van een mooie zonsopgang, dan moet je bij het wad bij De Wierschuur zijn. Dat is een bijzondere plek die geheel buitendijks ligt. Mooie uitzichten gegarandeerd!

Uitkijken over de Waddenzee kan natuurlijk ook vanaf het vasteland. Zo heb je vanaf het Groningse Noordpolderzijl prachtig weids uitzicht. Aan de ene kant heb je de dijk met uitzicht over het wad en de vissershaven en aan de andere kant het dorpje Noordpolderzijl. Ga na afloop naar ’t Zielhoes om lekker op te warmen. Dat is en nostalgisch bruin café in de voormalige sluiswachterswoning.

Noordpolderzijl tijdens zonsopkomst. Foto: Vincent Croce

Een andere aanrader voor een prachtig weids uitzicht is Paessens-Moddergat. Klim ook hier de dijk omhoog en laat je verrassen voor het uitzicht. Lekker uitwaaien doe je hier gegarandeerd tijdens een wandeling.

Korte dagen en lange nachten, er zijn een hoop mensen die niet kunnen wachten totdat de dagen weer langer worden. Maar niet wanneer je Dark Sky Park Lauwersmeer wilt bezoeken, want daar wil je juist het echte donker ervaren. Dit is een van de plekken in Nederland met de minste lichtvervuiling en daarmee een geweldige plek om sterren te kijken. Tip: doe dit zeker ook vanaf de hemelplatforms Achter de Zwarten of vlinderbalg . De zijwanden van het hemelplatform kun je kantelen en gebruiken als hoofdsteun. Zo kun je heerlijk ontspannen van de sterrenhemel genieten. Neem wel een dekentje mee tegen de kou!

Tot slot vind je aan de rand van het Diepsterbos uitkijktoren De Reiddomp. Het Diepsterbos ligt bij Kollumerpomp en deze toren staat half in het bos en geeft je in het donker prachtige vergezichten.

Soms is het noorderlicht zichtbaar in Nederland, hier bij Lauwersoog. Foto :Peter Tulner

De natuur in Van Gogh Nationaal Park

Het in het zuiden van ons land gelegen Van Gogh Nationaal Park heeft weer heel andere dingen die een bezoekje in de winter heel aantrekkelijk maken. Zo heb je de uitgestrekte heide van Kampina. Daar zie je dat de natuur ook in de winter veel te bieden heeft en kun je heerlijk wandelen.

Je geniet er van de rust en uitgestrektheid van de heide, met prachtige vergezichten. Ook de natte heide is prachtig met vennen, beemden, loofbossen en blauwgraslanden. En als je heel goed kijkt zie je dat de planten en dieren zich langzaam maar zeker weer voorbereiden op wat komen gaat: de lente en de zomer.

Heerlijk wandelen in de Kampina. Foto: Nancy Carels

De naam van dit nationaal park komt natuurlijk niet uit de lucht vallen. Op de Oude Buisse Heide komen kunst, cultuur en natuur samen. Vincent Van Gogh struinde regelmatig over het landgoed, op zoek naar ideeën voor zijn volgende meesterwerk. Hij kreeg inspiratie van de weilanden, akkers, boerderijen en de prachtige bossen. Dit intieme landgoed weet ook nu nog te inspireren. Daarnaast is het een echt vogelparadijs.

Ook vind je hier Huis ter Heide. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, is dit geen woning, maar van oorsprong landbouwgrond die tegenwoordig vooral bestaat uit een nat heide- en vennengebied in Van Gogh Nationaal Park. Het is een ideale wandelomgeving en perfect om mooie plaatjes te schieten. Ook in de winter! Huis ter Heide is echt een verborgen parel. Kijk niet vreemd op als je een kudde Schotse Hooglanders tegenkomt, die vaak onverstoorbaar blijven staan.

Huis ter Heide in de mist. Foto: Nancy Carels

Vogels spotten in Nationaal Park Nieuw Land

Tot slot nog zo’n nationaal park dat z’n naam eer aan doet: Nieuw Land. De Lepelaarplassen vormen samen met de Oostvaardersplassen, Marker Wadden en het Markermeer Nationaal Park Nieuw Land. Op en top natuur, gemaakt door de mens. Zo ontstonden de Lepelaarplassen bijvoorbeeld bij de aanleg van de Zuidelijke Flevopolder. Voordat dit gebied door de mens in gebruik kon worden genomen, was er al een klein moeras ontstaan en gebeurde er iets onverwachts. Er gingen lepelaars broeden, terwijl die bijna waren uitgestorven in ons land.

Je kunt er prachtig wandelen. Je loopt er tussen de rietvelden, langs hoge schietwilgen en overhangende vlierstruiken. En niet alleen lepelaars hebben dit waterrijke gebied ontdekt. Het is daarom een paradijs voor vogels én vogelaars. Stop daarom bij de observatiepunten en vergeet je verrekijker niet. Er zijn ruim driehonderd soorten vogels waargenomen en er leven bijvoorbeeld ook otters en bevers.

Het mooiste uitzicht heb je vanaf de Oostvaardersdijk. Want vanaf daar heb je de Lepelaarplassen aan de ene kant, en het Markermeer aan de andere. Als je een rondje maakt langs de Lepelaarplassen kom je vanzelf de verschillende observatiepunten tegen. Vanaf het fietspad langs de Hoge Vaart (Trekvogelpad) loopt een wandelpad naar observatiehut de Lepelaar.

Wil je meer weten over deze nationale parken? Lees dan verder op de website van Beleef de Nationale Parken

Bekijk de Lepelaarplassen. Foto: Marjolein den Hartog Kissmyarts

Hoofdfoto: Ellen van den Doel