De Achterhoek: voor velen bekend van de rockband Normaal, de Zwarte Cross en voetbalclub de Graafschap. Maar wist je dat het karakteristieke coulisselandschap een prachtig decor is om in te sporten? Je vindt er statige landgoederen, hoger gelegen zandgronden en veen- en stuifzandgebieden. Samen met de verschillende routestructuren zorgen ze voor een geweldige buitensportbeleving.   

Stappend het coulisselandschap verkennen  

De meest voordehand liggende sport is natuurlijk wandelen. En hoewel een blokje om altijd een goed idee is, nodigen de verschillende landschappen van de Achterhoek ook uit om wat langer en onverhard op pad te gaan. Pak je rugzak, regel proviand en trek je schoenen aan! Laat je voor de routes inspireren door de GPX-trailroutes, die door lokale trailers in samenwerking met Mud Sweat Trails zijn ontwikkeld.  

Fietsen in landschap Achterhoek
Naast wandelend, hardlopend, paardrijdend en mountainbikend is Montferland ook gravelbikend te ontdekken. Foto: Sven Scholten

Dit gevarieerde routeaanbod, met afstanden tussen de vijftien en 43 kilometer, is namelijk zowel voor de fervente wandelaar als voor de snelheidszoekende trailrunners geschikt. De absolute toppers zijn de Montferlandse Toppenronde (30 km) en de Vier Toppenroute Lochemse Berg (20 km). Zoals de namen al doen vermoeden: echte kuitenbijters. Beide routes liggen op hoger gelegen zandgronden waar loofbossen afgewisseld worden met naaldbossen.  

Wil je bovenstaande routes wandelend of trailrunnend ontdekken? Download dan hier je GPX bestanden vóór vertrek. En reis je per trein? Start dan je ‘treintrail’ op het station van Hanzestad Zutphen om trailend of wandelend de route te volgen naar station Vorden (27 km) of Ruurlo (43 km).  Liever gebruik maken van bewegwijzerde paden? Bij de lokale VVV’s en Toeristische Informatiepunten (TIP’s) zijn vier deelkaarten van het Achterhoekse Wandelnetwerk verkrijgbaar. Bekijk ook eens het online aanbod van wandelroutes.

Trailrunner in de Achterhoek
Trailrunnen door het landschap van de Achterhoek. Foto: Sven Scholten

Kilometers wegtikken op twee wielen  

Een uitgestrekte regio vraagt erom om beleefd te worden. Oude tractorpaden en zandwegen zijn charmant en daarbij perfect voor gravelbikers. Maar, ze vormen ook de verbinding tussen de vele single tracks van het MTB-netwerk. Nu al is er meer dan 180 kilometer aan routes te vinden maar daar houden de ontwikkelingen niet op. Eind dit jaar zal er nieuwe routeaanbod zijn in de omgeving van Zelhem. Een kleine vijftien kilometer hiervan zal single track zijn. Tijdens het rijden begeef je je constant in een beboste omgeving. Je fietst er ook over het Hengelse Zand, de plek die beroemd werd door het lied ‘Oerend hard’ van de band Normaal. Van hieruit is aansluiting te vinden met MTB-route Ruurlo (18 km). 

Kun je niet kiezen welke route je als eerste gaat uitproberen? Er is bij lokale ondernemers, de VVV’s en de Toeristische Informatiepunten (TIP’s) in de regio een gratis MTB vouwkaart verkrijgbaar. Zo zie je eenvoudig hoe meerdere MTB-routes te combineren zijn. Ook online zijn deze routes te bekijken.  

Gravelbiken met weids landschap
Mountainbiken met weids landschap. Foto: Sven Scholten

Heb jij al gehoord van gravelbiken?

Wellicht heb je er nog nooit van gehoord, maar gravelbiken is dé uitgelezen manier om zowel van verharde als onverharde paden te genieten. Met een fiets die luier gebouwd is dan de typische mountainbike, maar alle toepassingen heeft voor een succesvol off-road avontuur, word je vanzelf meegenomen over de bijna oneindige kilometers. Nadat er samen met gravelrides.cc lange-afstandsroutes werden ontwikkeld, zijn er nu ook kortere routes te vinden in de Achterhoek.  

In Montferland vind je nu al vier routes, met afstanden beginnend bij 44 kilometer. Deze route neemt je mee rondom het Bergherbos, waar historische molens en Kasteel Huis Bergh onderdeel uitmaken van het landschap. Langere routes nemen je mee langs gravelstroken langs de Rijn, waar je de naastgelegen regio ‘De Liemers’ kunt vinden. Ook vind je in de Achterhoek GPX-routes die eerder werden verreden tijdens ‘de Witte Cross’- Strade Biance Achterhoek. Doordat deze routes samengesteld zijn door lokale gravelers, vind je er de mooiste onontdekte plekjes. Alle gravelroutes vind je online op Outdoor Achterhoek.  

Gravelbiken bij Montferland
Gravelbiken bij Montferland. Foto: Sven Scholten

Een nieuw perspectief te paard

Ook actieve ruiters en menners komen in de Achterhoek niks te kort. Honderden kilometers aan bewegwijzerde en verkeersluwe routes kronkelen door de regio en geven je een nieuw perspectief op dit prachtige stukje Nederland. Op zoek naar inspiratie en mooie routes? Bij Winterswijk vind je een netwerk van meer dan 230 kilometer en bij Montferland ligt een knooppuntennetwerk waar jij jouw eigen pad kan uitstippelen. Ook in het Grote Veld, tussen Almen, Vorden en Lochem, kun jij met jouw paard genieten van de stilte en de rust. De bewegwijzerde routes hier zijn klaar voor jouw komst. Bekijk ze hier alvast online.  

Paard in de natuur
De Achterhoek ontdekken te paard. Foto: Sven Scholten

Welke sport past bij jou?  

De Achterhoek is een uitgelezen regio om op een sportieve manier te ontdekken. Of je dat nu te voet, met twee wielen of in het zadel doet. Wil je jouw reis- of outdoor activiteiten gaan plannen, kijk dan verder op de website van Outdoor Achterhoek. Hier vind je talloze routes, arrangementen en overnachtingen, waar met zekerheid ook iets voor jou tussen zit.  

Een fijn aspect aan de Achterhoekse MTB-routes is de gratis toegang (m.u.v. route Zeddam, waar een vignet van Natuurmonumenten benodigd is). Wel brengen het onderhoud en de doorontwikkeling van de routes kosten met zich mee. Het is daarom mogelijk een vrijwillige bijdrage te doen, welke volledig ten goede komt aan Stichting MTB Achterhoek die het onderhoud verzorgt.