Beleef het grootste Nationale Park van Nederland

Door: Pauline van der Waal | Nationale Parken

Ken je Nationaal Park Oosterschelde al? Niet alleen het grootste, maar ook het natste NP van Nederland! Ooit was dit gebied de monding van een rivier, maar de aanleg van de Deltawerken hebben ervoor gezorgd dat het Park bestaat uit slikken, schorren en zandplaten. Met nog steeds de getijden, die zorgen voor een bijzondere dynamiek. Je kunt er zomaar een zeehond spotten in de zee of op een rustig stukje strand, en op het land beleef je de geschiedenis van duizenden jaren samenleven met het water.

Hoe je dit prachtige gebied het beste leert kennen? We hebben 10 tips voor je verzameld.

Spot jij de grijze en gewone zeehond in NP Oosterschelde?
Spot jij de grijze en gewone zeehond in NP Oosterschelde?

Tip 1: Peddelen tegen de elementen tijdens een zeekajaktocht

Heb je wel eens op zee gekajakt? Dat kan met de zeekajaktochten op de Oosterschelde. Je vertrekt vanaf Schelphoek op Schouwen-Duiveland en je vaart dan naar de oostkant van de Roggenplaat, een piepklein eilandje in de weidse zee. Onderweg spot je misschien bruinvissen of een nieuwsgierige zeehond. Deze tocht is zo’n 2,5 uur.

Wil je liever een langere tocht, dan ga je vanaf hetzelfde startpunt naar Noord-Beveland, waarmee je het grootste Nationaal Park van Nederland helemaal oversteekt. Je bent maar liefst zo’n 5 uur onderweg tijdens deze tocht. Een kajaktocht maak je vanaf € 90,- pp. en je bent dan met een klein groepje van maximaal zes personen op pad.

Zeekajakken op de Oosterschelde
Zeekajakken op de Oosterschelde

Tip 2: Ga duiken in de Oosterschelde

Wist je dat de Oosterschelde onder water minstens zo interessant is als erboven? Trek je duikpak aan of ga snorkelen en ontdek de rijkdom aan dieren en (water)planten. Zo kun je bijvoorbeeld zeeanemonen zien, maar ook krabbetjes, sponzen en de felgekleurde zakpijpjes. Meer info lees je hier.

Bekijk het NP Oosterschelde onder water Foto: Dennis Barendse
Bekijk het NP Oosterschelde onder water Foto: Dennis Barendse

Tip 3: Wild Wier: op zoek naar magisch Zeeuws Zeewier

Misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar Zeeland zit er vol mee: zeewier! Wist je dat zeewier boordevol voedingsstoffen en vitamines zit, maar ook sporenelementen en mineralen? En… Het is een geweldige vleesvervanger.

WildWier werkt aan de bekendheid van zeewier voor al deze doeleinden, en meer. Je kunt daarom een Wierenwandeling maken, op Smaaksafari of Koken op laarzen. Lees meer via Wild Wier.

Tip 4: Walvissen spotten: op zoek naar de bruinvis

De bruinvis heeft z’n naam niet mee… Het is namelijk helemaal geen vis, en ook geen water- of zeevarken, zoals het beestje vroeger werd genoemd. Het is een zoogdier en Nederlands’ eigen walvis! Je kunt bruinvissen spotten tijdens de Wandelroute Levensstrijd: Langs Water en Land van een kleine 10 kilometer langs het havenhoofd en door de natuurgebieden Levensstrijd en Rengerskerke, een rustgebied voor weidevogels.

NP Oosterschelde bruinvissen
Bruinvissen in de Oosterschelde

Tip 5: Volg een cursus over walvissen

Je hart verloren aan de bruinvis? Doe dan een één- of tweedaagse walviscursus, aan boord van een schip! Voor dit jaar zijn de cursussen bijna allemaal volgeboekt (nu nog wel plek in september!), hou dus de website goed in de gaten. Tijdens de cursus leer je de verschillende soorten walvissen herkennen, maar ook alle ins en outs over de bruinvis.

Tip 6: Bezoek de Plompe Toren van Burgh-Haamstede

De Plompe Toren in Burgh-Haamstede is met 23 meter hoog de letterlijke grens tussen land en water. Aan de ene kant zie je de Oosterschelde, die stijgt en daalt met het getij. Aan de andere kant zie je natuurgebieden vol met kust- en weidevogels. Bovendien is de Plompe Toren sinds mensenheugenis een markant herkenningspunt in het landschap.

Je ziet in NP Oosterschelde veel weide- en watervogels zoals de kluut. Foto: Chiel Jacobusse
Je ziet in NP Oosterschelde veel weide- en watervogels zoals de kluut. Foto: Chiel Jacobusse

Tip 7: Bezoek het Verdronken Land van Zuid-Beveland

Ga naar Haven Rattekaai, vroeger een belangrijke bietenhaven voor de landbouw, maar inmiddels flink vervallen. Vanaf de haven heb je mooi zicht over de weidse schorren en getijdengeulen van het Verdronken Land van Zuid-Beveland. Het vele water maakt dat je hier veel verschillende vogels kunt zien, zoals de kleine zilverreiger, wulp, scholekster en bergeend. Vergeet je verrekijker niet.

Schor Rattekaai in NP Oosterschelde
Schor Rattekaai in NP Oosterschelde

Tip 8: Bijzondere tocht met Tjalk de Stoere Eenvoud

Hou je van varen, en ben je in voor een bijzondere tocht? Kijk dan eens op de site van Tjalk de Stoere Eenvoud. Met grote gezelschappen kun je het hele schip afhuren, maar met een kleiner groepje boek je een meevaartocht, zoals een zeehondentour, een nachtelijke tocht met klankschalen, of een meerdaagse zeilzwerftocht.

Varen is altijd een belevenis!
Varen is altijd een belevenis!

Tip 9: Bijzondere wandeling door Yerseke Moer

Niet veel tijd of puf voor een lange wandeling? Ga dan naar Yerseke Moer en volg de rode wandelroute van 2,5 kilometer. Je komt zo middenin het gebied met één van de meest waardevolle natuur- en cultuurlandschappen van Zeeland en leert meer over de omgeving via de informatiebordjes onderweg.

Yerseke Moer. Foto: Chiel Jacobusse
Yerseke Moer. Foto: Chiel Jacobusse

Tip 10: Proef de Oesters van Yerseke

En als je dan toch in Yerseke bent, moet je de echte Zeeuwse oesters natuurlijk proeven. In de Oesterij in Yerseke leer je meer over oesterputten en de geschiedenis, en kun je een rondleiding krijgen. Eet smakelijk!

Bekijk de weidsheid van de Oosterschelde. Foto: Ellen van den Doel
Bekijk de weidsheid van de Oosterschelde. Foto: Ellen van den Doel

Ga naar Nationaal Park Oosterschelde en geniet

En, staat er al een tripje naar Zeeland op de planning? Goed idee. Wil je blijven slapen, dan hebben we nog twee leuke tips voor je.
Je kampeert bijvoorbeeld dicht bij het strand op Minicamping Zeelucht. Of overnacht in de B&B of de in het bos verscholen minilodges van de Steurshoeve.

Meer weten en je trip plannen? Bekijk meer over NP Oosterschelde via onderstaande link.

Lees alles over Nationaal Park Oosterschelde

Hoofdfoto: NP Oosterschelde – Ellen van den Doel