Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Nikwax heeft wasproducten die specifiek bedoeld zijn voor wollen en synthetische vochtafvoerende en temperatuur regulerende kleding die direct op de huid gedragen wordt. Dus niet alleen je thermokleding of kleding van wol die mild gewassen moet worden, maar bijvoorbeeld ook je sportshirts en sportsokken! Aan mij de eer om deze te testen.

Verbeteren technische eigenschappen – Weg met nare geurtjes!

Kledingstukken die direct op de huid gedragen worden en die bedoeld zijn om je droog en warm en/of koel te houden, hebben het juiste onderhoud nodig. Anders verliezen ze de eigenschappen die juist kenmerkend zijn voor dit soort kleding, zoals het afvoeren van vocht en het temperatuur regulerend vermogen.

Nikwax heeft 3 wasproducten voor deze kleding waarmee niet alleen de goede eigenschappen behouden en versterkt worden, maar die ook zorgen dat je product sneller droogt, dat nare geurtjes verdwijnen en daarna het intrekken van geurtjes zoveel mogelijk voorkomt.

Nikwax baselayers
Marcel draagt een synthetisch sneldrogend wandelshirt (© Desiree van Oeffelt)

Het juiste product voor het juiste materiaal

Het gaat om:

  • Wool Wash – een geurverdrijvend wasmiddel en conditioner in 1 voor wollen technische onderkleding
    • Voor bijvoorbeeld wollen thermokleding, wollen (sport)shirts, wollen sokken, wollen handschoenen, wollen ondergoed.
    • Fles met groene dop
  • Base Wash – een geurverdrijvend wasmiddel en conditioner in 1 voor synthetische technische onderkleding
    • Voor bijvoorbeeld synthetische thermokleding, synthetische sportshirts en sportbroeken, synthetische sportsokken, synthetisch sportondergoed.
    • Fles met groene dop
  • BaseFresh – een geurverdrijvende conditioner voor zowel wollen als synthetische technische onderkleding
    • Nikwax BaseFresh is geschikt voor al het bovenstaande en gebruik je naast je gebruikelijke vloeibare fijnwasmiddel of vloeibare wolwasmiddel.
    • Nikwax BaseFresh gaat in het wasverzachter bakje.
    • Fles met blauwe dop

In mijn testpakket zit de Base Wash voor synthetische technische onderkleding helaas niet, maar daarvoor in de plaats ga ik de BaseFresh gebruiken.

Nikwax wash

Merinowol

Ik begin met de Wool Wash, speciaal voor wollen technische kleding die op de huid gedragen wordt. Meestal gaat het hier om merinowol, maar soms worden ook andere wolsoorten gebruikt. Voor dit artikel benoem ik vooral merinowol omdat dit vaak gebruikt wordt.

Merinowol heeft vele fijne eigenschappen:

  • Het houdt koel in de zomer en warm in de winter, de structuur van de vezel zorgt voor een optimale temperatuur regeling. Bovendien kan vocht (zweet) makkelijk verdampen en ontsnappen door de open structuur.
  • Het kriebelt niet. Tenzij je huid niet tegen wol kan natuurlijk. Maar voor de meeste mensen is merinowol een heel prettig materiaal om op de huid te dragen.

Wat nog meer?

  • Het absorbeert nauwelijks vocht, waardoor het lang droog blijft.
  • Vuil blijft voornamelijk aan de oppervlakte, waardoor je het niet vaak hoeft te wassen.
  • Het heeft een antibacteriële werking waardoor het geurtjes neutraliseert.

Je zou bijna denken dat je wol niet hoeft te wassen. Niet vaak inderdaad. Goed luchten in de buitenlucht is vaak al genoeg. Maar uiteindelijk wil je je wollen kleding een keer wassen en dan is het heel belangrijk dat je het juiste product gebruikt. Bovenstaande eigenschappen wil je niet verloren laten gaan.

Nikwax thermo
Vochtafdrijvend thermoshirt met merinowol (© Desiree van Oeffelt)

Nikwax Wool Wash

Nikwax Wool Wash reinigt, neutraliseert geurtjes, voorkomt het intrekken van geurtjes, versnelt het droogproces en ondersteunt het temperatuur en vocht regulerend vermogen van je kledingstuk.

Was je wol niet met het juiste product, bijvoorbeeld met een normaal vloeibaar wasmiddel of waspoeder, dan worden de vezels aangetast en verliest het al zijn goede eigenschappen. De stof gaat vocht absorberen, het gaat stinken en het temperatuur regulerend vermogen is niet meer optimaal. Bovendien kan de stof gaan pluizen.

En dit is echt waar, want ik heb op deze manier al eens wollen wandelsokken verpest. Deze wandelsokken hebben we niet weg gedaan en worden nog steeds gedragen, maar deze zijn met regelmaat vochtig en kunnen enorm stinken. Zo erg zelfs, dat we deze op vakantie in de auto laten liggen en niet het hotel mee in durven te nemen.
Nikwax kan helaas de vezel niet herstellen van deze sokken, maar wellicht kan Nikwax helpen om de geur te neutraliseren. Dat ga ik zeker testen!
En de wollen sokken die ik nog niet verpest heb, wil ik natuurlijk zolang mogelijk goed houden.

Nikwax wool wash

Hier ga ik eerst mee aan de slag!

Voorbereidingen

Als je mijn voorgaande artikelen gelezen hebt (over dons en over regenkleding), dan ken je de voorbereidingen inmiddels wel. Maar ik vermeld ze nog even in het kort.

  1. Lees van tevoren de informatie op de website van Nikwax en/of lees de informatie op de fles zelf.
  2. Raadpleeg het wasvoorschrift van je kledingstuk(ken). Waarschijnlijk zul je lezen dat je een speciaal wolwasmiddel moet gebruiken.
  3. Gebruik geen wasverzachter.
  4. Reinig vooraf het zeepbakje van je wasmachine, zodat er geen zeepresten van vorige wasbeurten meer aanwezig zijn. Het zeepbakje kun je in zijn geheel uit je machine halen en afspoelen onder de kraan, gebruik eventueel een sponsje.

Nikwax

Het wassen van wol

Temperatuur: Volg het waslabel – wassen op 30 graden
Dosering: Voor 1 wasbeurt gebruik ik 50ml Nikwax Wool Wash. Dit is 1 volle dop.
(eventueel onverdund aanbrengen op hardnekkige vlekken)
Wasprogramma: Was volgens het waslabel. Gebruik dus het wol-programma.

Resultaat wastest wollen wandelsokken

Na het wassen leg ik de sokken op het wasrek om te drogen. Eenmaal droog valt mij gelijk de geur op. Of eigenlijk het ontbreken van geur. Even ter herinnering, het gaat hier voornamelijk om wollen sokken die ik eerder al verpest heb door met het verkeerde wasmiddel te wassen. Hierdoor stinken deze sokken altijd enorm na gebruik en zelfs na het wassen blijft er altijd een vreemd geurtje aan hangen.

Dit is volledig verdwenen! Ergens in de verte herken ik een frisse citroenachtige geur, maar het is niet zoals bij normale wasmiddelen dat de geur van het wasmiddel de geur van zweet soort van verdoezelt. Het ruikt juist heel neutraal en fris tegelijk. Dik tevreden ben ik hierover.

Het meest opvallende volgde later. Om te testen in hoeverre het voorkomt dat nieuwe nare geurtjes intrekken, heeft Marcel een week lang dezelfde wollen wandelsokken gedragen in zijn leren werkschoenen. Zoals eerder vermeld heb ik deze sokken ooit verpest door verkeerd wassen en gaan daardoor altijd stinken na gebruik. Normaal gesproken na één dag al.

Het verbaasde ons dan ook heel erg dat dit nu niet het geval was, zelfs niet na een hele werkweek. Om onszelf 100% te overtuigen hebben we deze test opnieuw gedaan met een ander paar wandelsokken. Wederom geen stinksokken. WOW! Nikwax Wool Wash staat inmiddels standaard in mijn wasmiddelen krat en zal nog vaak gebruikt worden!

Nikwax Wool Wash

Thermokleding met merinowol

Ook heb ik thermokleding die deels uit merinowol bestaat gewassen met Nikwax Wool Wash.

Eerst iets over mijzelf. Ik ben zo iemand met een gevoelige huid. Het probleem is voornamelijk mijn buik. Ik kan geen wol en bijna geen enkel synthetisch materiaal verdragen op de buik. Ik draag daarom uitsluitend 100% katoen. Niet heel handig als je veel wandelt en in de bergen loopt. Iedere dag moet ik een schoon shirt aan omdat katoen vocht absorbeert en snel gaat stinken. Maar omdat ik binnenkort in de koude Schotse bergen ga wandelen moest ik echt een materiaal vinden die vocht afvoert en die mijn buik zo min mogelijk irriteert. Ik kan niet riskeren dat ik daar onderkoeld raak door vochtig katoen te dragen.

Na maanden zoeken heb ik het uiteindelijk gevonden. Mijn thermoshirt en thermobroek bestaan uit een onderlaag van Lifa® (polypropyleen) en een bovenlaag van merinowol. Hiermee heb ik het beste van 2 werelden, een onderlaag die tegelijkertijd isoleert en vochtafdrijvend is en een bovenlaag die nog eens extra isoleert en damp doorlaat.

In de afgelopen weken heb ik deze vaak aan gehad en omdat de bovenlaag van merinowol is, ga ik deze wassen met Wool Wash. Niet alleen ben ik benieuwd naar het eindresultaat, ook ben ik benieuwd hoe mijn huid gaat reageren op een nieuw wasmiddel.

Nikwax merinowol

Ik was mijn thermokleding samen met de wollen thermokleding van Marcel op dezelfde manier als de wollen sokken en na het wassen hang ik de thermokleding op het wasrek om te drogen.

Ook nu ruikt het heel fris en de stof ziet er schoon en ongeschonden uit, geen pluisjes bijvoorbeeld. Heel belangrijk nu voor mij is of mijn huid tegen dit wasmiddel kan. Na 2 wandelingen ermee gemaakt te hebben, kan ik dit bevestigen. Geen rode vlekken, geen irritatie. Perfect! Ik kan natuurlijk niet garanderen dat dit voor iedereen met een gevoelige huid zal gelden, maar voor mij is deze test geslaagd.

Nikwax BaseFresh – voor al je synthetische en wollen baselayers en sokken!

Nikwax BaseFresh neutraliseert geurtjes, voorkomt het intrekken van geurtjes, versnelt het droogproces en ondersteunt het temperatuur en vocht regulerend vermogen van je kledingstuk.

Nikwax BaseFresh is te herkennen aan de blauwe dop.
Dit is een conditioner die je naast je normale wasmiddel gebruikt in het wasverzachter vakje.

Je gebruikt Nikwax BaseFresh als conditioner naast je normale vloeibare wasmiddel. De Nikwax BaseFresh gaat dan ook in het wasverzachter vakje.
Indien je synthetisch technische onderkleding gaat wassen gebruik je dit dus naast een vloeibaar fijnwasmiddel – indien je wollen technische onderkleding gaat wassen gebruik je dit naast je vloeibare wolwasmiddel.

Nikwax Base Fresh

Wil je een wasmiddel en conditioner in 1 voor je synthetische technische onderkleding, dan kun je kiezen voor Nikwax Base Wash, een fles met een groene dop.

De kledingstukken voor de BaseFresh test

Nu ga ik de wandelshirts van Marcel hiermee wassen. Dit zijn sneldrogende shirts van polyester die bedoeld zijn om vocht af te voeren.
Verder heb ik nog een stapeltje synthetische vochtafdrijvende wandelsokken die na gebruik ook wel iets verfrissends kunnen gebruiken.

Ik ga aan de slag. Eerst een stapel synthetische wandelshirts en daarna een bergje synthetische wandelsokken.
Neem de voorbereidingen in acht die eerder vermeld zijn in dit artikel, inclusief het schoon spoelen van het zeepbakje van de wasmachine.
En let nu op: stop het juiste wasmiddel in het juiste wasbakje, zoals hieronder beschreven.

Temperatuur: Volg het waslabel – wassen op 30 graden
Dosering: Gebruik je reguliere vloeibare wasmiddel in het hoofdwas-bakje (fijnwasmiddel voor synthetisch – wolwasmiddel voor wol).
In het wasverzachter-bakje doe je 50ml Nikwax BaseFresh. Dit is 1 volle dop.
Wasprogramma: Was volgens het waslabel. Gebruik dus het fijnwas-programma voor synthetisch, gebruik het wol-programma voor wol.

Na het wassen hang ik de kleding op het wasrek.

Nikwax BaseFresh

Het resultaat van de Nikwax Base Fresh

Ook hier ben ik weer dik tevreden over. Na het wassen ruikt de kleding heerlijk fris. Of het de kleding ook sneller laat drogen is moeilijk te testen. Misschien dat wij in de zomer, als we sneller gaan zweten, het verschil zullen merken. Maar nu in de winter kunnen wij dat nog niet vast stellen.

Uiteindelijk heb ik de Nikwax BaseFresh ook toegevoegd in het wasverzachter-bakje toen ik mijn fleecetruien ging wassen omdat deze nog wel eens wat kunnen ruiken onder de oksels na een aantal dagen dragen. Wat een fijn geurneutraliserende conditioner is de BaseFresh gebleken.

En nogmaals, Nikwax BaseFresh is een conditioner die zowel te gebruiken is voor wol als voor synthetische kleding.
Heb je bijvoorbeeld alleen maar wol of juist alleen maar synthetisch, of was je beide regelmatig, dan kun je er ook voor kiezen om de Wool Wash en de Base Wash te gebruiken in plaats van een conditioner naast een normaal wasmiddel. Dat is in ieder geval wel de keuze die ik gemaakt heb.

Absolute aanraders zijn deze producten van Nikwax!


Waarom Nikwax?

Producten van Nikwax zijn op waterbasis, milieuvriendelijk en volledig afbreekbaar, er worden geen drijfgassen gebruikt en de producten zijn nooit op dieren getest.

De waterafstotende moleculen van Nikwax zorgen tevens voor een ademend product. Het versterkt de trekkracht van het materiaal waardoor je product langer mee gaat. En door de rekbaarheid van de Nikwax behandeling kan het meerdere wasbeurten weerstaan en blijft de behandeling actief, waar behandelingen van concurrenten na iedere wasbeurt opnieuw aangebracht moeten worden. Klik hier voor meer informatie.

Nikwax heeft geen warmte nodig om de waterafstotende functie te activeren, dus is ook ideaal voor artikelen die niet in de wasdroger mogen. Hierdoor bespaar je stroom en is het dus beter voor het milieu en je portemonnee, omdat je wasdroger niet persé aan hoeft. (dons is een uitzondering vanwege de kwetsbaarheid door water)

De flessen zijn overigens gemaakt van gerecycled plastic, die vervolgens weer 100% recyclebaar zijn. Hiervoor is gekozen omdat het minder impact heeft op het milieu dan de alternatieven zoals glas. Er wordt uiteraard constant gezocht naar opties om de impact op het milieu te verminderen.

Nikwax gebruikt geen fluorkoolstof (PFC) en heeft dit ook nooit gebruikt!

Even kort: Wat is PFC?
PFC is de afkorting voor Perfluorinated Compound, dit zijn scheikundige verbindingen die in ieder geval een koolstof en fluorverbinding bevatten. PFC heeft een zeer goede vuil-, vet- en waterafstotende werking (vandaar dat het o.a. veel gebruikt wordt in outdoorproducten en DWR behandelingen), maar is daarentegen niet afbreekbaar.

Alleen verbranding op hoge temperatuur kan PFC vernietigen. Daardoor blijft het definitief in het milieu achter, maar ook in ons lichaam. (Je koekenpan met teflon anti-aanbaklaag bijvoorbeeld bevat PFC) Het is bekend dat PFC een negatieve invloed heeft op de voortplanting en het veroorzaakt mogelijk kanker bij zowel mensen als dieren. PFC’s zijn zelfs in verband gebracht met beschadigde immuunsystemen bij kinderen. Hier moeten we dus vanaf!

Verder is Nikwax een open en eerlijk bedrijf die zich op veel vlakken inzet om de duurzaamheid te verbeteren, de milieu-impact te verminderen, campagne voert om het milieubewustzijn bij mensen te vergroten en ga zo maar door. Op de website van Nikwax kun je uitgebreid lezen wat voor een bedrijf Nikwax is en waar Nikwax zich mee bezig houdt. En natuurlijk zijn de producten en hun werking hier ook terug te vinden.


 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer