Lees hier alles over de bijzondere Nationale Parken in Nederland


 

Kraanvogels maken al eeuwenlang indruk op mensen. Ze hebben voor veel culturen een symbolische waarde. Kraanvogels worden gezien als boodschappers van vrede, geluk, symbool van wijsheid, gezondheid en een lang leven. De Kraanvogel is ook het symbool voor loyaliteit en goedheid. Daar bovenop zorgt de kraanvogel ook nog eens voor één van de, wat mij betreft, mooiste natuurfenomenen: de kraanvogeltrek.

Eerder schreef ik al een artikel over deze indrukwekkende vogels op hun reis in het najaar naar het zuiden. In februari begint de trek in omgekeerde richting. Deze voorjaarsmigratie is over een veel kortere periode verspreid dan de najaarstrek. De vogels willen zo snel mogelijk in hun broedgebieden komen. Wie er het eerst is kan namelijk de beste plek uitkiezen. 

De voorjaarstrek is goed te volgen via de Facebook-pagina van Kraanvogeltrek over de Lage Landen. facebook.com/kraanvogeltrek

Kraanvogels broeden in uitgestrekte moerasbossen en hoogvenen. De kraanvogels die in Nederland doortrekken, broeden in Scandinavië. Ze hebben overwinterd in Frankrijk, Spanje en noordelijk Afrika 

Trompetteren

Kraanvogels trekken in grote groepen. Net als ganzen in kenmerkende v-formaties van soms wel honderden vogels. Ze roepen veel. Trompetteren noem je dat. Let er maar eens op de komende weken. De tweede helft van februari en begin maart zijn de beste tijd om de voorjaarstrek van de kraanvogels mee te maken. Met een beetje geluk kun je ze in het oosten van het land horen en zien overtrekken. Heb je nog meer geluk dan kom je ze ook in het binnenland tegen. Vooral bij oostenwind is die kans groter.  

Kraanvogels zijn ongeveer zo groot als ooievaars. Net als ooievaars hebben Kraanvogels een lange nek. Volwassen vogels zijn blauwgrijs, met een zwarte hals en kin en wit op de kop en in de nek. Ze hebben een grote snavel met een heel mooi rood oog. Jonge vogels hebben een bruinige kop. Ze vliegen met gestrekte hals en uitgestoken poten.

Groep Kraanvogels met als 16e of 17e van rechts een jong. Foto Cedric en Femke van Your Epic Fotografie

Veertig broedparen in Nederland

Volwassen kraanvogels keren elk jaar naar hetzelfde broedgebied terug. Hun jongen zoeken zodra ze volwassen zijn een geschikt broedgebied in de omgeving. De Nederlandse populatie is op die manier waarschijnlijk ontstaan uit de jongen van Duitse broedvogels. Sinds 2001 broeden ze weer in Nederland. Inmiddels meer dan veertig broedparen. Door een betere kwaliteit van hun leefgebied. Dat zijn moerassen en veengebieden. 

De wereldpopulatie Kraanvogels bestaat uit ongeveer 500.000 individuen, waarvan de helft tot driekwart in Europa broedt. Wereldwijd zijn er ook andere soorten Kraanvogels, zoals de Japanse en Canadese Kraanvogel. 

De balts van de kraanvogel heb ik zelf helaas nog nooit live gezien. Wel zijn er op het internet beelden van. Het is echt een dans, met elegante bewegingen en hoge sprongen in de lucht met gespreide vleugels. Spectaculair om te zien. 

Om af te sluiten iets om over na te denken. Ken je het lied Kraanvogels van Herman van Veen? Met het refrein: 

Soms denk, soms denk ik wel dat de soldaten

Die in de oorlogen gevallen zijn,

Niet onder witte kruisen zijn begraven,

Maar dat ze Kraanvogels geworden zijn.

Een melancholisch lied (mijn vrouw zou zeggen ‘deprimerend’) waarbij ik de volgende overdenking krijg: 

Wat als alle wereldleiders vogelaars waren? Zouden ze dan ook oorlog voeren? Of samen naar de Kraanvogeltrek kijken? Persoonlijk denk ik het laatste. Niet elkaar bestoken met bommen en granaten, maar met beelden van de prachtige vogels in hun land. 

Laten we de wereld een beetje mooier maken door het vogelvirus verder te verspreiden. Stuur dit artikel door aan iemand die je kent.

Ik wens jou een hele fijne lente, geniet ervan!

 

Sea to Summit

Sea to Summit Outdoor Gear

Waar je ook heen gaat en of je gaat wandelen, fietsen, roeien, zeilen, of wat dan ook: je wilt slimme en kwalitatief hoogstaande producten, makkelijk mee te nemen en licht van gewicht. Of het nou gaat om slaapzakken en slaapmatten, kookgerei voor je kampeerkeuken, tenten, tassen of andere artikelen. Sea to Summit is een merk waarbij je zeker weet dat je goed zit. Lees meer

Veluwe

Ontdek de veelzijdige Veluwe

Van uitgestrekte bossen, middeleeuwse vestingstadjes, tot de leukste dagattracties; voor iedereen valt er wat te beleven op de Veluwe. Volgens velen hét mooiste natuurgebied van Nederland. Hier ontdek je prachtige heidevelden, zandvlaktes, rivieren en bossen. Stuk voor stuk gebieden die je na een bezoek lang bij blijven.

Lees meer

Nationale Parken

De Nederlandse Nationale Parken zijn prachtig

De nationale parken vertellen het bijzondere verhaal van de Nederlandse natuur. Er zijn maar weinig plekken in de wereld waar de natuur op korte afstand zo divers is. Nergens is de interactie tussen water en land en tussen natuur en mens zo duidelijk aanwezig en inventief aangepakt als hier. Beleef het zelf. Voel je welkom in onze unieke natuur.

Lees meer